Období mezi nákupem nového domu a prodejem starého s hypo

Profilova fotka
Ahoj, plánujeme ještě jedno stěhování. Bydlíme v řadovce a není to ono, chtěli bychom do sólo domu, kde budeme mít více klidu a soukromí. Řešíme ale teď jak to vyřešit logisticky a finančně. Na řadovku máme hypotéku a našetřeno budeme mít nějaký základ, ale celekm nic výraznýho, spíš na nějaký doúpravy, zařízení apod. Chceme se pohybovat ve stejné nebo nižší cenové relaci jako jsme kupovali řadovku, tedy i hypo by nám zůstala +/- stejná. Jak vyřešit období mezi tím, kdy si vybereme nějaký nový domov a nebudeme mít ještě kupce na stávající bydlení. Může to třeba i rok a tak dlouho si nemůžeme dovolit platit třeba dvě hypotéky a čekat až prodáme řadovku, ze které bychom pokryli část nové hypotéky. Existuje nějaký dobrý finanční produkt, kterým by se to dalo řešit? Řešil jste tu někdo podobnou situaci? Díky za tipy..
Odpovědět
dá se to řešit pomocí překlenovací hypotéky s tím, že z hypotéky na nový dům budete platit splátku s úroky a hypotéku na dům, který chcete prodat, budete platit jen úroky a dům musíte do dvou let prodat, záleží na podmínkách banky. takže bych hledal tímto směrem. a ne každý na tuto variantu prý dosáhne. varianta 2 mít jednu velkou hypotéku a v zástavě mít oba domy
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Ahoj, jsme v podobné situaci. Cheme prodat domek zatížený hypotékou a koupit byt. Je tu někdo, kdo má s touto situací vlastní zkušenost? Díky za ozvání :-)
Odpovědět
My jsme měli děsné štěstí. Nechali jsme si Rýmařovem postavit dřevostavbu. Tak to byl frmol. Mysleli jsme si, že si vezmeme úvěr na celou stavbu, a pak prodáme byt. Jednoho dne se objevil inzerát v bytovce, že shání byty v této lokalitě. Samozřejmě to byla realitka, tak jsem chtěla couvnout. Ale pak nám opravdu přivedli kupce, kteří to zaplatili dopředu a nechali nás tam do nastěhování bydlet bez nájmu. To se opravdu jen tak nepoštěstí. Ale náhoda je blbec. Možná se vám to taky poštěstí. Ale je fakt, že s Rýmařovem to byla jistota, že nám předají dům včas a nebáli jsme se podepsat, že do určité doby z bytu zmizíme. Ještě jen dodávám, že jsme neměli hypotéku na bytě, ale úvěr (stavebko), který splácíme dosud. Nakonec jsme si nebrali tak vysoký nový úvěr, ale starý nám zůstal.
Odpovědět
@dracula Díky za odpověď ;-) Páni, tak to jste měli kliku! My zatím vůbec nevíme, jak dlouho budem domek prodávat. Ale byty, které by nás zajímaly, se teprve začínají stavět, to znamená případné stěhování až tak za rok... To by se možná dalo řešit i nějakým nájmem, jen se to musí pořádně propočítat. A ta realitka, nenabídla vám za ten byt málo peněz? My máme ve schránce každou chvíli inzerát, že koupí dům v této lokalitě, ale toho se bojim už kvůli typařům :-(
Odpovědět
My jsme v úplně stejné situaci, nakonec jsme to museli vyřešit tak, že máme dvě hypotéky a jednu práci navíc aby jsme to zvládli platit. Až prodáme byt budeme zase normálně žít :-D. Banky nabízejí i úvěry, které jde splácet se zpožděním ale jsou tam šílený úroky. Tohle vyšlo jako nejlepší varianta.
Odpovědět
@tulipaki Naopak. Chtěli jsme o 150000 méně a realiťák nám řekl, že jsme blázni a toho kupce vyšponoval. Nabídl větší cenu a šel dolů a stejně skončil o 150000 výše nad naši původní představu. Však on má taky z prodeje procenta! :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Obnovuji tuto diskusi,protoze je pro nas v tuto chvili aktualni. Ma tu prosim nekdo nove zkusenosti? Chteli bychom prodat dum,na ktery mame jeste hypoteku a za ty penize koupit novy taky na hypoteku.Ten novy uz mame vybrany...
Odpovědět
Asi reálnější je, že najdete kupce na váš stávající byt/dům a on vás tam po nějakou dobu nechá bydlet jako nájemníka, tedy ne zdarma, ale s placením nájmu. Případně pokud vám nevadí 2x se stěhovat, tak prodat, jít do nájmu a pak koupit nový.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme na byt hypotéku a staví se nám dům na hypotéku... Byt jsme refinancovali, u stejné banky, kde bereme hypo na dům (aby nás nenutili ten byt brzy prodat a použít vlastní prostředky). Máme tak vysokou hypo na byt i dům (ale na dům se čerpá postupně, a pokud není hypo celá vyčerpaná, platíme jen úroky z poměrné části). Byt budeme prodávat těsně před dokončením domu, takže se vyhneme dvojímu stěhování. Pak máme v úvěrové smlouvě povolenou mimořádnou bezplatnou splátku (do domu se máme stěhovat 9/2015 a splátku jsme si nastavili na 2/2016 - takže tam máme i rezervu). Ta mimořádná splátka = peníze z prodeje bytu, takže pak se hypotéka sníží na únosnou míru :-) Je to komplikované, ale myslím, že to náš poradce dobře vyřešil :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?