Podepsat s realitkou výhradní (exklusivní) smlouvu na dobu určitou či nikoli?

Máte prosím někdo zkušenosti s exklusivní smlouvou s realitkou na prodej bytu? Byla by na dobu určitou ale nemůžeme si to pak prodat sami. Máte někdo zkušenost? jedná se o MM reality okolí Ostrava. Děkuji za názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Nikdy bych takovou smlouvu nepodepsala. Žádné realitce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ne, nepodepsala bych. Pokud nemaji exklusivitu, vice se snazi nemovitost prodat. Navic mivaji v takove "vyhodne" smlouve i ruzne pokuty a sankce v podobe financni, nebo jak pises to omezeni prodeje...apod. Nesla bych do toho.
Odpovědět
Ani omylem... co kdyby za vami prisel zajemce a rekl, ze to chce koupit ale nechce pres realitku? Tak jste v haji a prijdete o kupce.
Odpovědět
Profilova fotka
taky bych nepodepsala, my prodávali sami, chodili i realiťáci s klienty bez smlouvy.
Odpovědět
Děkuji za rady! A mate někdo zkušenosti s prodejem bytu přes realitku? Nechci se zabývat smlouvami a inzercí atd., takže bych realitku preferovala, ale nevím, jak je donutit začít nabízet mou nemovitost bez smlouvy?
Odpovědět
Profilova fotka
pracovala jsem chvilku v realitce a sama sem doporučovala tuto smlouvu nepodepisovat, i když to pro vedení nebylo samozřejmě v pořádku :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ani náhodou. Podepište klidně nevýhradní smlouvu. Pokud chtějí výhradní, mají smůlu.. oni si to rádi rozmyslí ;-) Prodávala jsem přes MM chatu s nevýhradní smlouvou. Byt jsme prodali sice přes realitku, ale úplně bez smlouvy. Přišla paní, že má zájemce a chce podepsat smlouvu. Tak jsme jí řekli, ať přivede zájemce a pokud bude zájem, podepíšeme smlouvu s realitkou. A přesně tak to dopadlo.. podepisovala se kupní smlouva se smlouvou z realitky zároveň. Pokud je o byt/dům zájem, není potřeba smlouva vůbec.
Odpovědět
@stavbava Taky jsem prodával byt....udělejte to takhle. Dejte si inzerát na bezrealitky, nechte tam svůj mail a z došlých nabídek si vyberte realitku, která se Vám bude nejvíc líbit :-D Budou tam tak tři typy mailů - 1. bude se tvářit jako soukromá osoba - odhalíte tak, že zadáte jméno a telefon do google a vyběhne vám jako relaitní makléř - nebrat - když už na začátku nehraje fér...; 2. - relitní kanceláře, které pošlou univerzální mail s vyměněnou hlavičkou - nebrat - když jim nestojíte za trochu času ani osobním emailem....3. - relitní kanceláře, které Vás osloví přímo - z těch si jednu, dvě vyberte. Nemá cenu si jich vybírat víc, jinak zahltíte Vaší nemovitostí různé servery a bude to vypadat nedůvěryhodně :) 4. - je možné, že se ozve i někdo, kdo přes realitku kupovat nechce. (pozor na filtr, viz bod 1 :) )
Odpovědět
Taky bysme smlouvu s exkluzivitou nepodepsali, ale fakt dejte nemovitost do nabidky jedne realitce s normalni smlouvou. Na internetu pak vypada blbe, kdyz nemovitost nabizi 5 realitek a kazda s jinou cenou...
Odpovědět
Profilova fotka
Můj názor je ten, že pokud chcete prodávat přes RK a dostat profesionální službu, mělo by se jednat o exkluzivní smlouvu, na dobu určitou, třeba 4 až 6 měsíců. Je však třeba vybrat správnou realitku.
Odpovědět
@vladimirsvorba Jak se bez zkušeností vybírá dobra realitka?
Odpovědět
@stavbava Ještě jednu drobnou radu si dovolím - někdy mám dojem, že nejvíc nemovitostí se prodá na pískovišti;)....zkuste se poptat po okolí. Stejně tak se nejčastěji kupec najde v místě, kde tu nemovitost prodáváte.
Odpovědět
Článek se načítá
Nepodepisovat.
Odpovědět
@stavbava Podepisovala jsem s MM, ale změnila jsem na neexkluzivní, a nechala vymazat, že ještě rok po vypršení smlouvy musím byt prodat s nimi, pokud najdou kupce. Dobře si to přečtěte, jsou tam opravdu vykutálené věci. Také formulace, že zaplatím provizi pokud mi poskytnou příležitost podepsat smlouvu se mi nelíbila, nechala jsem přeformulovat, že zaplatím, až za podepsanou kupní smlouvu. Také jsem tam měla, že zaplatím provizi, když podepíšeme smlouvu o smlouvě budoucí....na druhou stranu všechno bez řečí změnili podle mého přání a zatím je spolupráce perfektní.
Odpovědět
Dokonce jsem s MM neměla první měsíce podepsanou žádnou smlouvu a až našli kupce, tak jsme podepisovali nevýhradku. Takže možnosti jsou. Ještě jednarada, zkuste smlouvat provizi-mají je celkem vysoké, já měla smlouvu i s jinou realitkou, kde byla provize cca o 1/3 nižší a nakonec na stejnou částku přistoupila i MM.
Odpovědět
Profilova fotka
Můj plán je inzerce nabezrealitky a na FB mezi známými ze stejného města, realitka jedině bez smlouvy. Vše půjde přes proveřeného právníka, který bude dělat vše nám na míru, ne podle mustrů. Zkušeností s neprofesionálními realitkami mám bohužel až až. A taky by mě zajímalo, jak se pozná dobrá a v čem jsou služby se smlouvou lepší. Odpovíte:-)? @vladimirsvorba
Odpovědět
@bamak A mohla bych vás do IP poprosit o zaslání vzoru té smlouvy, jak jste si ji upravili? Moc by mi to pomohlo....
Odpovědět
@bamak No taky se mi zdá, že se s tou provizí zbláznili....chtějí 50000 za prodej bytu 1+1. Konkrétně MM.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavbava U mě chtěli 70 tis. za prodej chaty. Souvisí to s kupní cenou
Odpovědět
Profilova fotka
@stavbava Zkusil bych reference u svých známých, s kým byli spokojení.....
Odpovědět
Profilova fotka
@antoinet Z logiky věci, pokud RK ví, že má výhradní smlouvu na 4 měsíce, tak se musí snažit, aby se to prodalo a obchod se dotáhl do konce. když totiž ta RK nebude fungovat, tak si pak klient najde někoho jiného a nebo si to bude chtít prodat sám. Pokud RK nemá podepsanou výhradní smlouvu, tak to úsilí je úplně někde jinde, protože takové obchody většinou nedopadnou, tedy že RK dělá práci zbytečně. Ještě si dovolím podotknout, že je to vždy o tom konkrétním realitním makléři.
Odpovědět
@stavbava Nevím, jestli je to moc, nebo málo, já mám ve smlouvě 3% z ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba A když tu výhradní smlouvu podepsanou nemám, tak se realitka může taky snažit, když se jí povede, prodá. Ale když se mi náhodou ozve někdo na inzerát v bezrealitkách, kdo s realitkami nechce mít nic společného, mohu mu to prodat hned a nemusím čekat 4 měsíce, než mi skončí výhradní smlouva ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici No, víte jak to funguje v takovém případě? Realitka inzeruje, zájemce - kupující si dojede zazvonit na zvonek k prodávajícímu a realitka se může snažit sebevíc :-)
Odpovědět
@bamak tak odhaduji kupní cenu bytu na 550000, takže 50 tisíc, které realitka chce je skoro 10% :-|
Odpovědět
@vladimirsvorba Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by prodával nemovitost....takže, jak se mohu rozhodnou?
Odpovědět
@stavbava Jo, to mi říkali, že si berou 8-10%....no a u mě 3%....všechno jde.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavbava intuice, informace na netu a podobně..... Volba je na vás.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba 1) kupující, co to najde na realitkách, nezná adresu, to si realitky hlídají 2) pokud už se jednou kupující spojí s realitkou a dojde si na návštěvu s nimi, prodávající to za jejich zády prodat nemůže, to je v nevýhradní smlouvě ošetřené (platí pokutu ve výši provize) Prostě výhradní smlouvu ne a nikdo mě nepřesvědčí o tom, že je v tom nějaká výhoda.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici da se ale prodat po skonceni smlouvy, ja ji mel na 2 mesice
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?