Poplatky při koupi družstevního bytu a převedení do OV

Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s koupí družstevního bytu. My jsme se pro něj rozhodli, přičemž paní, která jej prodává na něj splácí anuitu družstvu. Anuita by měla být splacena tento rok a následně je možné byt převést do osobního vlastnictví. Na byt si chceme vzít hypotéku a jelikož nemáme čím ručit, chtěli bychom byt převést do OV ještě než si na něj vezmeme hypotéku u banky. Myslíte, že lze anuitu splatit předčasně, tedy najednou a kdo by tuto částku hradil, zda prodávající, či kupující (tedy my)? Dále bych se chtěla zeptat, jestli daň z převodu nemovitosti platí prodejce (pro rok 2013) a jak je to s dalšími poplatky ohledně hypotéky a přepsání bytu. Myslím např. poplatky za odhadce, notáře,atd. Vybrali jsme si banku mBank, která nevykazuje žádné poplatky za vedení, ani založení hypotéky. Pokud někdo máte zkušenosti, budu ráda, když se ozvete. V bance jsme již byli a na hypo dosáhneme, já jsem zaměstnanec a přítel OSVČ. Předem děkuji za odpověďi.
Odpovědět
Profilova fotka
@vercav89 od letošního roku prý údajně jde zastavit i družstevní byt (mamča akorát teď prodává družstevní byt a kupující si na něj normálně vzala hypotéku a dala zástavní právo). Ale anuitu lze určitě splatit předčasně. Daň ž převodu nemovitosti platí stále prodávající, ale pokud byt zůstane družstevní, tak se převod nemovitosti nekoná, ale je to jen převod družstevních práv k užívání bytu. Myslím, že paní prodejkyně bude preferovat, aby byt zůstal družstevní, víc se jí to vyplatí. ;-) Naše mami díky úspoře na dani dala kupující slevu. Takže je to vše na domluvě. ;-)
Odpovědět
Opravdu, nám totiž pán v bance řekl, že na družstevní byt si nelze vzít hypotéku na bydlení, právě proto, že se kupují jen ty práva k užívání bytu a my právě chceme byt převést do OV, pod družstvem jej nechat nechceme :( Prodejce ji tedy nemusí převést do OV? Tak to je špatné, chjo..paní už dolů s cenou jít nechce,tak předpokládám, že nám alespoň převede tu nemovitost. Jinak nevim, jak bychom vyšli, bereme si hypotéku na část z ceny bytu a zbytek máme vlastní zdroje, ale jinak nemáme peněz nazbyt. :(
Odpovědět
ahoj, my jsme si v r.2007 kupovali družstevní byt-na "předhypoteční úvěr" (ČSOB ve spolupráci s dceřinou Hypoteční bankou), ručí se už přímo bytem, v podmínkách se zavazuješ, že do roka od koupi musí být byt převedený do OV. Naše družstvo převádí do OV jen 2x do roka, tak si honem zjisti, kdy a jak často převádí byty vaše družstvo. Banka nám tehdy udělala vyšší odhad, než byla kupní cena, takže jsme si půjčili 620tis.=590tis.stál byt, 30tis. jsme doplatili anuitu(ta musí být doplacená ještě před převodem do OV. Po roce nám ČSOB automaticky převedla předhypoteční úvěr na klasickou hypotéku(nevýhoda:ten 1.rok šlo splácení tzv.do vzduchu(odměna bance, že šla do rizika půjčit ti na družstevní byt) a dlužná částka 620tis. se tedy začala odečítat až v r.2008. Podmínky pro spalcení anuity ti řeknou přímo na vašem družstvu. Já teda vždycky všem doporučuju ČSOB :-) mám dobré zkušenosti. Vše šlo hladce a rychle vyřídit 8-) no jo, ale to bylo ještě před finanční krizí...... x-)
Odpovědět
Majitelka nebude chtít převést nyní do vlastnictví, Za prve se musí doplatit anuita najednou, zařizuje družstvo na žádost , trvá to tak 3,5 měsíce.Pak v tom případě se platí při prodeji daň z převodu, odhad nemovitosti atd.Jednodušší je koupit byt družstevní, kde dojde jen k převodu práv družstevních., neplatí se daň z převodu, odhad.Na družstvu bych si vyjednala , že chceme do vlastnictví a i s pozemkem pod, zda to půjde (v některých případech problém)Jinak bych si také našla jinou banku, kde umožní úvěr na družstevní byt..
Odpovědět
Profilova fotka
@keila ..prosím nevíš v jaké bance si paní hypotéku vzala?...
Odpovědět
Tak v případě, že bychom si tedy tu anuitu doplatili,tak už se pak automaticky ten byt převádí do OV a paní, která nám to prodává pak zaplatí tu daň z převodu nemovistosti, pokud to tedy dobře chápu, ale jak vidím, asi s tím tedy bude problém..ale paní na to docela dost spěchá,tak nevím. Jedná se mi tedy hlavně o to, jak vysokou si tu hypotéku vzít, jelikož s tím zatím nemám žádné zkušenosti a nevím jak to chodí,tak abychom pak nebyli překvapeni. Ale určitě asi bude nejlepší se s paní ještě sejít a případně zajít na to družstvo. Abychom věděli, s čím tedy počítat. Kez by ten byt stal nejakych 600 000..my mame tedy za dvakrat tak vysokou cenu a jak rikam,penez neni moc...takže jsme spis počitali s tim, ze se to zrovna prevede a pani ten prevod zaplati..tak to jsme asi jaksi nedomysleli :(
Odpovědět
@vercav89 Zajděte na družstvo, aby Vám potvrdilo, že do roka bude možné převést byt do OV. Pokud ano, nic nedoplácejte, normálně na Vás prodávající převede členská práva a povinnosti. Financujte předhypotéčním úvěrem (ten Vám poskytnou v případě, že do 1 roku budete mít byt v OV). Prodávající nebude platit žádnou daň, Vy budete členy družstva se všemi právy a povinnostmi. Pak během toho roku doplatíte anuitu a zažádáte o převod bytu do OV.
Odpovědět
jinak tedy ta anuita je zahrnuta v ceně nájmu a činí 270,-Kč měsíčně a prý by měla být tento rok splacená.
Odpovědět
@aneri53 A nevíte, jak by se pak následně mohla pohybovat ta částka za převod do OV, pokud bychom to udělali tak jak píšete?
Odpovědět
@vercav89 Nejlepší bude zeptat se přímo na družstvu, co má ve stanovách. Já myslím, pokud bude splacena anuita, že už by to mohly být jen nějaké manipulační poplatky, nic hrozného. Ale určitě kontaktujte družstvo, poptejte se na všechno, hlavně na to, zda a kdy Vám byt do OV převedou. Jak už to zde někdo psal, je možné, že převádějí byty v určitých termínech (1-2x do roka), abyste se pak nedostali do problémů vůči bance.
Odpovědět
@vercav89 U nás to bylo kolem 3 tis.Kč .Jinak podle této částky co paní uvádí, nepoznáš kolik zbývá Kč k doplacení, zda tam nemá dluhy na nájemném atd. Dojdi si nejdřív na družstvo, zeptat zda je možno do vlastnictví, za kolik to družstvo zařídí, kolik zbývá doplatit, zda tam nejsou dluhy atd.Kde kupuješ byt? Jinak družstevní by tě měl vyjít finančně za méně než v osobním vlastnictví.
Odpovědět
Prosím, je tady někdo znalý bytového práva a ideál bytu ve vlastnictví družstva ?? Pokud ano, prosíme o soukromou zprávu. Děkujeme :-)
Odpovědět
Článek se načítá
"Jinak družstevní by tě měl vyjít finančně za méně než v osobním vlastnictví." V reálu ano, ale paní to prostě prodává za zhruba milion a pochybuji, že by družstvo mohlo ovlivnit prodejní cenu :-( Těch poplatků je opravdu velká hromada.
Odpovědět
@vercav89 Ještě si dej pozor na jednu věc. Společné členství v družstvu a nájem může vzniknout jen mezi manžely. Pokud nejsi vdaná, členství v družstvu a nájem bytu bude pouze na jednoho z Vás.
Odpovědět
Ano, to já vím. Ale tak v budoucnu plánujeme určitě svatbu a ptali jsme se na to, prý by to neměl být nějaký velký problém pak s tím přepisem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
ahojky,prosím obj mi někdo cestu jak dál,mám všeho plnou hlavu.naše situace:kupujeme byt v družstevním vlastnictví (z druž.už máme potvrzeno,že do roka bude v os.vlastnictví),úvěr už máme schválenej...a co dál,?MM dnes byl za právníkem,prý potřebuje stanovy družstva,aby mohl sepsat kupní smlouvu + iniciále majitele bytu.to teda seženu a budu čekat na smlouvu,se kterou pak ztajdu do spořky,kde máme vyjednán úvěr ,pošlou peníze a bude to? na co si dát pozor?nezapomněla jsem na něco? budu moc ráda,za jakékoliv info.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?