Pozemek pouze na manžela - může to být problém?

Prosím o rady - s manželem jsme koupili pozemek, na kterém chceme příští rok stavět. Do katastru jsme ho však nechali napsat jen na manžela. Může to být v budoucnu nějaký problém? Rozvádět se nebudeme, kvůli tomu to řešit nechci, ale myslím jako kdyby se s manželem nedejbože něco stalo, nebo prostě jaké by s tím v budoucnu mohly být jiné problémy...díky
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 Teď se tu řešilo něco podobného: http://www.modrastrecha.cz/forum/urad... Každopádně pokud nemáte na pozemek provedeno zůžení SJM tak stejně ve skutečnosti do SJM patří. V tom případě stav zapsaný na katastru není skutečný, což už samo o sobě problém je- protože všechny instituce se budou řídit zápisem v katastru. Dost dobře nechápu proč jste to tak dělali? Jinak s tím rozvodem: To jsem si taky myslela :-S :-D
Odpovědět
@marky27 No taky se obávám, že by to mohl být v budoucnu problém. Raději si to nechte přepsat na vás oba. A udělala bych to ještě před začátkem stavby, pro klid v duši. S tím rozvodem, nooo člověk hold nikdy neví...
Odpovědět
Profilova fotka
Fin. poradkyně nám říkala, že by byl problém s hypotékou a domem, ve vašem případě by muselo být všechno napsané na manžela. Zkusila bych se zeptat nějakého fin. poradce, ale raději bych to do katastru taky opravila :)
Odpovědět
@denisaho to je nesmysl...
Odpovědět
Profilova fotka
osobně si myslím, že je to jedno. Majetek nabytý za manželství spadá do společného jmění manželů (SJM) - pokud teda nemáte např. předmanželskou smlouvu nebo jinak ošetřené majetkové vztahy v manželství.... Při rozvodu by jste tak šli půl na půl, v případě úmrtí ti zůstane tvá polovina ze SJM, druhá manželova polovina spadne do dědického řízení (ty + vaše děti)
Odpovědět
@flakac To není nesmysl, to je realita. Také jsem se s tím setkala. Pozemek měl být napsán jen na mě, i když byl koupen už za trvání manželství (manžel je cizinec a obec, která pozemek prodávala s tím měla problém) a dozvěděli jsem se, že by nám banka nedala společnou hypotéku. Pokud chceme spolu hypotéku musíme být oba zapsaní na katastru. Nezajímalo je, že i když by manžel nebyl zapsán na katastru, stejně by byla půlka pozemku jeho v rámci SJM.
Odpovědět
Profilova fotka
Pravděpodobně i stavební úřad by s tím měl problém, pokud bys i ty měla být stavebníkem a ne pouze manžel. Od letoška je účinný občanský zákoník a podle něj, pokud někdo chce stavět na pozemku, který není v jeho vlastnictví (a SÚ nebude zjišťovat detaily nabytí pozemku), musí mít v katastru zapsáno "právo stavby". Byl by nesmysl sepisovat smlouvu o právu stavby a zapisovat ji do katastru, rozumnější bude opravit vlastnictví tak, jak má být. :-)
Odpovědět
Majetek koupeny v manzelstvi muze byt nekdy jen jednoho z manzelu-treba kdyz jeden dedi,proda a za utrzene penize se to koupi,je to jen jeho.Pak treba restituce.Nebo se to koupi prokazatelne jen za jeho penize,ktere treba mel z dob pred svatbou. Asi si kazdy umi predstavit,kolik zla a horkosti to muze u soudu nadelat.
Odpovědět
Profilova fotka
My to teď také řešili. Nejsme manželé, ale pozemek byl napsaný pouze na mě a dům stavíme s přítelem oba - oba jsme uvedení jako stavebníci. Doteď to problém nebyl, ale těsně před Vánocema nám volali z banky, že budu muset 1/2 převést na přítele, jinak budeme mít problém s čerpáním hypotéky (jinak na hypotéce jsme uvedení oba). Důvodem je nový občanský zákoník, kde doteď nebyla stavba součástí pozemku, od 1.1.2014 je stavba součástí pozemku - tudíž by nám nezapsali dům do katastru nemovitostí. Takže jsme museli uzavřít darovací smlouvu a ještě 31.12. podat návrh na vklad, aby se ideální 1/2 pozemku převedla i na přítele.
Odpovědět
Profilova fotka
máme podobný problém, před třemi lety kupoval manžel pozemek, to jsme ještě nebyli manželé a tak jsme ho nechali napsat jen na něj. loni v říjnu hnedka posvatbě jsme začali stavět a tudiž jsme do katastru dali rozest. stavbu již ve SJM. jak nejlépe teďka vyřešit, abych byla napsána na pozemku i já? vím, že mi na katastru řekli, že si mám normálně udělat darovací smlouvu, kde mi manžel polovinu daruje, nechat ověřit podpisy a spolu s návrhem zanést na katastr. nevím, zda paní na katastru již ovládá nový OZ, tak by mě zjímal váš názor. a co darovací daň? platí se nějak? díky
Odpovědět
Profilova fotka
Také nás toto téma zajímá. Letos jsme koupili pozemek, kde z rodinných důvodů jsem majitelem pouze já. V příštím roce se chystám stavět. Bohužel nejsme manželé, takže by mě zajímalo jak je to s darovací daní a daní z převodu nemovitosti na partnera.... Za informace předem děkuji.
Odpovědět
@flakac Není to nesmysl. Podle toho nového zákonu už musí být pozemek součástí stavby, takže pokud by chtěli žádat hypotéku tak ji nemohou žádat oba, ale jen manžel.
Odpovědět
Článek se načítá
@s_jana 8bank, u kterých jsme žádali o hypo s tím problém neměla... @kofinka ten zákon jsem četl a vykladas si ho uzkoprse a špatně...
Odpovědět
Profilova fotka
do 31.12.2013 to problém u bank není, od 1.1.2014 je v těchto případech problém s čerpáním, protože podle nového občanského zákoníku je stavba součástí pozemku, takže vlastníkem stavby bude pouze vlastník pozemku. Nově se nebudou zapisovat zvlášť pozemky a zvlášť stavby!
Odpovědět
@flakac Tak si zajdi teď v roce 2014 na stavební úřad a uvidíš jak jsme tu všichni úzkoprsí.
Odpovědět
@kofinka Tak jsem právě volal na stavební úřad a ten mi potvrdil, že to není nezbytně nutné, aby vlastníkem stavby byl pouze člověk, který je vlastníkem pozemku. Pokud budeme chtít dům ve vlastnictví obou manželů, nemusíme být oba manželé vlastníky pozemku. Pouze je celý proces potom složitější. Doufám, že ti to takto stačí a prosím, nerozčiluj se zbytečně, nesvědčí to tvému zdraví...;-)
Odpovědět
@flakac Já se nerozčiluji. Je zřejmé že každý stavební úřad je jiný.
Odpovědět
Profilova fotka
@zirafka1988 Mezi manželem a manželkou se darovací daň neplatí
Odpovědět
Profilova fotka
@katerinka1984 děkuji za informaci :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ptala jsem se dneska na stavebním úřadu u nás. Sami chudáci nevědí a čekají co se dozví z místního katastru. Co se stavebního úřadu týká, tak prý to nepotřebují, ale záleží jestli pak nebude dělat prolém katastr kvůli zápisu stavby. Sami jsme ve stejné situaci, pozemek jsem nabyla v době manželství darovací smlouvou pouze já (osvobozeno od daně), v katastru jsem jako jediný vlastník, ale stavět a vyřizovat hypotéku budeme oba společně. Máte lidi pravdu, že je lepší si to předem pořešit, ale na druhou stranu škoda peněz za další vklad do katastru, pokud to není třeba a je to řešeno současnou legislativou.. Což se zatím ale bohužel ještě neví :-(
Odpovědět
@marky27: My to máme přesně tak, já jsem majitelka pozemku a oba s manželem jsme stavitelé. Hypo jsme čerpali loni na oba a absolutně žádný problém..barák je normálně zapsanej v katastru jako rozestavěná stavba na mě..co bude letos nevím, ale rozhodně bych se neptala na rady tady, páč to opravdu každý stavební úřad může mít jinak..navíc řešit něco 4.1. co platí od 1.1 je docela odvaha, protože ani oni sami nevědí co je a co bude..v každém případě až budete chtít začít stavět a mít plány, tak to řešte..za další rok to může být zase jinak! :-)
Odpovědět
@iw1984 díky tobě i ostatním za příspěvky. No řešit to určitě budeme, sice máme to štěstí, že na stavbu domu nebudeme potřebovat hypotéku, ale radši ten pozemek při nejbližší příležitosti necháme napsat i na mě. Nevíte, kolik změna v katastru stojí a co všechno je potřeba vzít s sebou? Např. oddací list? (Kupní smlouva k pozemku je pouze na manžela, tak asi budou chtít doložit, že jsme pozemek nabyli již v manželství...?!)
Odpovědět
Právě řešíme podobný problém. Pozemek je můj, ale půjčku na stavbu si budeme brát každý svojí ze stavebka. Paní na stavebku nám řekla, že musíme být oba majitelé pozemku, když máme každý svoji půjčku. Nevíte někdo, kolik stojí darování pozemku (i daň) na přítele? Nechceme se kvůli tomu brát, abysme neplatili darovací daň.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?