Přenechání druž. bytu k užívání bez podnájemní smlouvy

Ahojky, chtěla bych se zeptat, jak by se dala vyřešit následující situace. Někdo "vlastní" družstevní byt (resp.má práva k družstevnímu bytu), koupí si nový byt a odstěhuje se (a v novém bytě si také udělá trvalý pobyt) a ve stávajícím družstevním bytě by chtěl umožnit bydlet babičce, při čemž by si tam babička udělala trvalý pobyt, ale veškeré výdaje za byt by jí platil rodinný příslušník, jež má ta družstevní práva k bytu. S babičkou nechce sepisovat žádnou podnájemní smlouvu, náklady spojené s bytem jí bude hradit. Nicméně by chtěli udělat babičce v bytě trvalý pobyt, k čemuž je jako doklad třeba buď nájemní smlouva nebo doklad o vlastnictví bytu, není to tak? Díky moc předem za informace ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
myslim, ze s tim bude muset souhlasit i druzstvo??? Ale i tak at si klidne sepisou nejakou halabala smlouvu a je klid.
Odpovědět
@kristi Díky! ;-) Družstvo s tím určitě musí souhlasit, to je pravda. Myslíš, že je možné sepsat podnájemní smlouvu, kde bude uvedeno, že náklady hradí ten vlastník družstevních práv, že v té podnájemní smlouvě nemusí žádná částka být? A potom na základě této smlouvy zřídit babičce ten trvalý pobyt? Jde taky o to, že ta babička třeba sem tam těm dětem nějaké peníze na přispěje, ale přece to oni potom nebudou někde danit apod. Ona jim to prostě dá hotově, pokud vůbec něco, víš, jak to myslim. Otázka je, co na to řekne to družstvo, ale tak zase - ti vlastníci dr.práv budou všechno hradit a dodržovat tak jako doposud, tak by jim mohlo být jedno, kdo tam bydlí,že?
Odpovědět
Segra, nez se rozvedla, bydlela v bytu maminky,ktera vlastnila druzstevni prava. Po rozvodu se ten byt prepsal na segru. Jen nevim zda tam ma ci mela trvaly pobyt, muzu se zeptat. Vim, ze vsechny poplatky a inkasa sly na mamku. Druzstvo s tim zadny problem nemelo.
Odpovědět
@janicka38 Děkuju za odpověď. Pokud bys byla tak hodná a zeptala se, budu ráda. Vypadá to na stejný případ, akorát jde o to, jestli tam Tvá ségra měla ten trvalý pobyt, protože právě u zřízení trvalého pobytu chtějí buď prokázat vlastnictví a nebo nájemní smlouvu. Ideálně by tu jakoby nebyla žádná smlouva a prostě děti platí babičce vše spojené s bytem, vše je napsané na ně. Ale myslím, že družstvo bude chtít právě tu smlouvu nebo nějaký dokument, protože chce mít všechny osoby hlášené. Možná by to opravdu vyřešila Podnájemní smlouva, pokud do ní lze napsat, že náklady hradí družstevník. A pokud tato smlouva potom stačí úřadu ke zřízení trvalého pobytu. Pokud by se babička rozhodla, že bude platit například tisíc Kč měsíčně, tak ale i tak nechtějí mít smlouvu, neboť by to v podstatě museli zdanit. Což by asi ale ze zákona měli, že.
Odpovědět
@fangi onen najemce ("vlastnik") bytu ma mit najemni smlouvu s druzstvem, tak do ni staci pripsat, ze i babicka je opravnena byt uzivat, tzv. Udelat smlouvu na oba a pak je sumak, kdo co plati
Odpovědět
@azafata Vidíš, to mě nenapadlo !! Ano, nájemní smlouvu má, vše má vpořádku. Družstvo je tam až příliš pečlivé, takže to určitě budou schvalovat apod. Ty víš jistě, že to stačí vyřešit takto? Přijde mi, že by to tak mohlo být, děkuju moc 8-) A myslíš, že k zřízení toho trvalého pobytu bude stačit předložit tuto nájemní smlouvu s družstvem jako doklad? A "vlastník" (práv), když se odstěhuje, tak to se někde uvede, že fyzicky tam nebydlí? On by měl nadále na sebe vše nahlášené. Babička by ten byt čistě jen obývala. V tom případě teda i kdyby babička platila nevím kolik tisíc, tak tam nevzniká žádná povinnost hradit daň z pronájmu apod, že, prostě tam žádná podnájemní smlouva není. Jen by mě zajímalo, jestli je teda někde psané, kdo v tom bytě bydlí fyzicky? Protože takhle to vypadá, že se tam připíše babička, jako kdyby se tam přistěhoval k tomu "vlastníkovi" a bydleli tam spolu. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
No i kdyby s tím byl problém, tak se to nechá udělat tak, že by formálně platila vše babička a děti jí ty peníze na to dávali, jestli víš, jak to myslím.
Odpovědět
@fangi V čem by byl problém, kdyby to vypadalo, že tam bydlí s babičkou? Kdo tam bydlí fyzicky nikde napsané není, záleží, co je to za družstvo, u nás například fungují vztahy na tak korektní úrovni, že každý přizná, kdo a co v bytě, tudíž třeba náklady na některé služby se počítají podle osob skutečně bydlících a ne "hlášených trvale". Obci stačí ta nájemní smlouva s družstvem, kde bude babička uvedena, na základě toho jí tam přihlásí, pouze, pokud by ve smlouvě bylo třeba výslovně uvedeno, že osoba nemá nárok si tam zřídit trvalý pobyt, tak by problém vznikl, ale u družstevních bytů se to nedělá, já to třeba dávám do smlouvy lidem, co jim pronajímám, ale to je jiná situace Co se daní týče, není problém, pouze, pokud by babička platila nájem vnukovi a berňák na to přišel, tomu je pak jedno, zda má či nemá smlouvu, jde o ten příjem, ale to je taky úplně jiná story
Odpovědět
@azafata No já mám pocit, že tady na družstvu chtějí znát, kdo v domě fakticky bydlí. Vše je tu hodně "pintlich". Jinak moc děkuju, bude to tak, jak píšeš, je to logické. S tou daní - je právě možné, že babička bude platit třeba tisícikorunu měsíčně dětem, tak jak by se to mělo řešit, přeci ona jim tu tisícikorunu může dávat jen tak na cokoliv. Jak se prokáže, když nemá žádnou smlouvu, že to bylo jako nájem, jak se to rozlilší od toho, že by se babička rozhodla každý měsíc dát z důchodu dětem tisícikorunu. Přeci by tu tisícikorunu nemusel ten družstevník zahrnout do příjmů z pronájmu a zdanit. Jak to funguje? Jestli víš, tak budu ráda, když mi to vysvětlíš.
Odpovědět
@azafata Ona ta eventuelní podnájemní smlouva myslím může být i ústní, že? Ne pronájemní, ale ta podnájemní, když družstevník dál vezme někoho do podnájmu.
Odpovědět
@azafata Vlastně ne, teď asi plácám nesmysly :-D Příjem z pronájmu je příjem z pronajímání nemovistosti mínus výdaje na udržení bla bla (nevím přesně, jak to v tom zákoně je). Co jsou ty výdaje? Patří tam hypotéka, měsíční zálohy i veškeré další výdaje. Daní se jen to, co z pronájmu vlastník získá navíc? Už se do toho nějak zamotávám :-)
Odpovědět
@fangi vsechno zjistim a napisu. Uz se na tom pracuje.
Odpovědět
Článek se načítá
@janicka38 Jseš moc hodná. Vypadá to ale, že to bude jak píše @azafata tzn. připíše se tato osoba do nájemní smlouvy s družstvem a na základě toho jí úřad udělá trvalé bydliště. Děkuju, i tak budu ráda, když napíšeš, jak to měla vyřešené Tvá ségra.
Odpovědět
@azafata Ještě koukám, že v případě, že je na ten byt hypotéka, tak je možné si odečítat úroky z daní, pokud v bytě bydlí trvale osoba blízká - rodiče, potomci, prarodiče...
Odpovědět
@fangi na družstvu to normálně řekne, ne? stěhuju se a přistěhuje se babka, hotovo co se ticky týče, to není předmět k řešení obecně vzato ale, pokud máš nějaký stálý přijem, může berňák chtít prokázání jeho původu a pokud tvrdíš, že je to dar od babičky, měla by být darovací smlouva, ale jak říkám, to je obecně, nějaké tisícovky se to vůbec netýká, u téhle kauzy je debata o financích úplně bezpředmětná
Odpovědět
@fangi no to může, ale to už může ten člověk i tak, když tam bydlí on :-D na to babičku nepotřebuje :-D
Odpovědět
@azafata Já vím, ale když si odečítáš úroky z daní, tak prokazuješ, že v tom bytě skutečně bydlíš, ne? Čestným prohlášením a nebo trvalým bydlištěm. Ani jedno ten "vlastník" už mít nebude. A v zákoně je, že si můžeš odečíst úroky jen v bytě, ve kterém trvale bydlíš a nebo osoba blízká,co jsem psala...
Odpovědět
@azafata Tady na tom družstvu určitě nestačí něco říct, tady se řeší vše schůzemi a papíry a schvalováním :-p Ale počítám, že se teda v té nájemní smlouvě nějak uvede, kdo tam bydlí, přidá se ta babička a hotovo. To máš pravdu, to je logický ;-) Ještě jsem se dívala na ten pronájem klasicky (to se zase bude týkat nás) - chápu to takhle správně: máme taky družstevní byt na pronájem - do příjmů z pronájmu se nezapočítávají zálohy na služby atp., tedy beru ten zbytek a od toho odečítám ty výdaje na udržení (opravy, pojištění...) a potom si ještě můžu odečíst úroky z úvěru. A z toho co zbude se platí daň. Je to tak,že? Tzn. nemůžu si odečíst navyšování hodnoty bytu rekonstrukcemi apod. nemůžu si odečíst splátku jistiny úvěru. A s těmi odpisy je to jak? To se předpokládám týká jen osobního vlastnictví. A i tak - jak si můžu odepisovat byt?
Odpovědět
@fangi tak to uz je slozitejsi, to si nech poradit od danovyho poradce, at neudelas botu Zjednodusene, prijmy minus vydaje = zaklad dane Vydaje bud skutecne, nebo pausalem, kdyz skutecne, tak musis vest ucetnictvi ci aspon evidovat, pausal staci podat DP a fertig
Odpovědět
@azafata Jj, necháme si poradit, sice ze zákona se dá hodně vyčíst, ale přeci jen si jsem u všeho jistá tak na 80% :-) Děkuju, že jsi si našla čas a poradila, s tou nájemní smlouvu mě to vůbec nenapadlo, díky moc! ;-)
Odpovědět
@fangi Ahoj, nemam cas procitat diskuzi, ale napisu ti co jsem zjistila od sestry. Takze jak uz jsem psala, mamka vlastnila ty prava k druzstevnimu bytu, segra se rozvadela, tak tam sla bydlet. Po rozvodu zasly na mestsky urad a na evidenci obyvatel pozadala segra o trvaly pobyt v tom druzstevnim byte. Mamka jen ukazala doklady o vlastnictvi prav a obcanku a podepsala papiry. Veskere poplatky pak platila mamka, nebot byla majitelkou, segra ji jen ty penize davala. Na druzstvu nemeli zadny problem a ani podnajemni smlouvu nesepisovaly. Bylo jim receno, ze je jedno kdo tam bydli. No a ted prodala mamka ty prava segre, takze uz si plati segra vse sama. Nevim zda je to podle zakona, ale pisu ti jak to udelaly ony. Myslim si, ze je to stejny pripad jako s tou babickou, jen babicka nebude nic platit.
Odpovědět
@janicka38 Moc děkuju,že jsi se zeptala. Jj, je to vlastně stejné. Už mi poradila i azafata, jak to je. Už tomu rozumím, díky moc! ;-)
Odpovědět
@fangi Neni zac
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?