Převod bytu za 6 měsíců od převodu vlastnických práv, je to běžné?

Ahoj všem, řešíme nyní s manželem koupi bytu. Máme podepsanou zprostředkovatelskou smlouvu s RK, zaplacenou rezervační zálohu (provizi) a nyní jsme ve fázi před uzavřením kupní smlouvy. Byt je pěkný, úvěr máme předschválený, problém je pouze v předání bytu. Majitelé potřebují peníze na stavbu svého domku, ale byt nám vyklidí až za několik měsíců. S tím jsme do toho šli, věděli jsme to předem a přestože to není ideální, přistoupili jsme na to. Nicméně předem bylo dohodnuto, bylo to i napsáno v inzerátu, že uvolnění bytu bude v srpnu. Nakonec z toho byla lhůta do konce srpna, s čímž jsme tedy souhlasili a počítali jsme s tím. Nyní ale prodávající požaduje do kupní smlouvy zapracovat lhůtu 6 měsíců od vyplacení peněz z úschovy, což ve výsledku bude do konce října, takže o 2 měsíce více. Samozřejmě čekáme na peníze z úvěru, ten máme předvyřízený, ale řešit se může, až bude podepsaná kupní smlouva. Peníze do úschovy by měly přijít cca do měsíce, ale z úschovy budou vyplacené, až bude byt náš i na katastru, takže to může trvat další měsíc. A to se nám už zdá opravdu dlouhá doba, jelikož samozřejmě i my musíme někde bydlet. Prozatím jsme v nájmu, ale ten máme do léta. Řešili jste někdo tuto situaci? Máme strach z toho, že bude problém s včasným vyklizením bytu a že nám v bytě za těch x měsíců něco rozbijí. Jakou jste měli dohodnutou smluvní pokutu a splatnost při prodlení s předáním? Měli jste s původními majiteli dohodnutý nějaký nájem od doby převedení vlastnického práva do doby předání? Nevadí, když budou mít původní majitelé v bytě trvalé bydliště do doby předání? O byt zájem samozřejmě máme, jelikož podobných bytů je v naší lokalitě opravdu málo. Ale na druhou stranu si říkám, že se nesmíme nechat utáhnout na tom, že my ten byt tolik chceme. Oni potřebují naše peníze na stavbu svého domečku. Ale vystěhovat se z bytu chtějí až za půl roku a my samozřejmě nemůžeme spát pod mostem. Děkuji za všechny rady a zkušenosti.
Odpovědět
Téma mělo být PŘEDÁNÍ bytu za 6 měsíců od převodu vlastnických práv, omlouvám se :-)
Odpovědět
Profilova fotka
toto řešil někdo z mého okolí. Řešili to tak, že momentem vkladu vlastnického práva jste majiteli vy, se současnými majiteli podepište nájemní smlouvu na dobu určitou - těch 6 měsíců nebo jak budete chtít. Nájemné jim můžete předepsat jaké chcete, ideální je - pokud bydlíte ve srovnatelném bytě - aby to nájemné bylo stejné jako Vaše - aby vy jste nic netratili tím, že máte byt a nemůžete v něm bydlet, a oni se nemuseli na těch pár měsíců někam stěhovat
Odpovědět
@petulka_aa Pokuta za každý den prodlení s předáním 1.500,- kč, pozor i na to uvedení předání v KS, pokud budete mít uveden konkrétní termín = datum, O.K., ale pokud budete mít uvedeno do 6 měsíců od uvolnění KC z úschovy, může se vše prodloužit - KN může proces převodu přerušit (i kvůli nějaké maličkosti) a tímto se zdrží i uvolnění z úschovy; doporučuji do KS uvést konkrétní datum předání nemovitosti, samozřejmě pokutu za nedodržení (oboustranné - jak kupující, tak prodávající) a na dobu nad domluvený "limit" uzavřít nájemní smlouvu s částkou, která pokryje váš nájem.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud bude bancetrvat měsíc, než převede peníze do úschovy, tak to bude právě až na základě potvrzeného vkladu na katastru, ne? Takže proč by se pak čekalo další měsíc? Dohodněte se s bankou, ať uvolní peníze na základě plomby a pak nebude čekat měsíc. A ohledně lhůty vyklizení... pokud jste si jistí, že za vámi v řadě nestojí 10 dalších zájemců, tak bych prostě z předání v srpnu neustoupila. Zkuste jen naznačit, že v tom případě si to celé ještě rozmyslíte... Třeba by mohli oni stavět trochu rychleji ;-)
Odpovědět
@slabici Banka posílá peníze do úschovy na základě vloženého zástavního práva do katastru. Další věc je přepis vlastnického práva z prodávajícího na nás, to se dělá, ža jsou v úschově peníze. Tak se to právě ještě může protáhnout.
Odpovědět
@malovani Děkuji. S tou lhůtou máte pravdu. Je lepší konkrétní datum, na tom budeme trvat.
Odpovědět
Profilova fotka
@petulka_aa Aha, já mám domluvu s bankou, že peníze pošlou do úschovy 3 dny po podpisu smluv a poté, co uvidí plombu, pak 20 dní to trvá na katastru a pak notář uvolní peníze. Takže od podpisu smlouvy by to mělo trvat cca měsíc.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?