Převod poloviny domu se zahradou, jak máme postupovat?

Dobrý den, prosím o radu. Mám přítele, který vlastní dům se zahradou, u kterého bychom potřebovali přistavět. Přístavbu bych měla financovat já a proto jsme se dohodli, že na mě přepíše část domu i se zahradou. Jak máme postupovat a kolik popř. vše kolem stojí? Na dům je ještě věcný břemeno v podobě jeho matky, která tam také bydlí. Můsí o všem vědět nebo se to dá obejít bez jejího souhlasu? Děkuji za informace Petra
Odpovědět
Profilova fotka
@perabit pokud by byl převod bezúplatný, bude se jednat o darovací smlouvu. Takže budete potřebovat darovací smlouvu, návrh na vklad do katastru nemovitostí, podmínky souhlasu oprávněného z věcného břemene (tj. maminky přítele) záleží na podmínkách smlouvy o věcném břemeni. A bude Vás to stát minimálně poplatek za katastr, tj. 1.000,- Kč a pak darovací daň, což jsou 4% z hodnoty, na což bude třeba znalecký posudek, takže ještě ten posudek, my jsme platili za posudek pro banku 4.000, - Kč.
Odpovědět
A dá se nějak těm 4% vyhnout, např kdybychom se vzali?
Odpovědět
Profilova fotka
@perabit kdybyste se vzali ,tak rozhodně, darování mezi manžely je od daně osvobozeno.....neznám ty skupiny zpaměti, možná, že i druh/družka bude osvobozen...ale manželka určitě :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?