Prodej bytu 3+1 - jaký je postup?

Profilova fotka
Zdravím, máte prosím někdo zkušenost s prodejem bytu bez RK i s prodejem RK?Chystáme se prodávat byt,chceme první zkusit prodat sami a když by to nešlo tak teprve řešit prodej s RK..Chci se tedy zeptat co vše je potřeba oblétat a zařídit,abychom mohli prodat?Vím,že nějaká smlouva o prodeji bytu,odhadce bytu musí být nebo ne?Nevíte někdo prosím jak to funguje byla bych ráda za každou radu :) děkuji
Odpovědět
Předpokládám že se jedná o byt v OV.Potřebujete tzv. energ.štítek - pokud se jedná o byt kde je buď společenství vlastníků eventuálně správce (např. družstvo) - obraťte se na ně, většina ho nabízí k dispozici za poplatek k okopírování, nebo lze dočasně nahradit fakturami od dodávek energií a teplé vody za poslední 3 roky, měli byste ho mít už k inzerci - jinak vám hrozí tučná pokuta. Znalecký posudek - tady záleží podle daní jestli bude potřeba nebo se určí směrnou hodnotou. Doporučuji nešetřit na smlouvě a úschově peněz - advokát a nebo ještě lépe notář! - je to položka většinou do 10 tis. a ušetří vám to případné starosti! Inzerát jsem si dala na weby neplacené i placené. Moje zkušenost - přes neplacené weby kde se prodává bez realitky se mi ozval jediný přímý zájemce a dalších asi 20 realitek - bylo to za cca 50 Kč inzerát a nic z toho nebylo. Inzerát přes jeden z nejznámějších serverů který byl placený, měl daleko větší úspěch. ozvalo se mi asi 20 zájemců přímých a snad 50 realitek.Je třeba hlavně udržet nervy na uzdě a nepanikařit. Nikdy se mi neozvali seriozní zájemci hned. Jakmile mi visel inzerát přes měsíc, realitky zintenzivněly s argumenty že mám inzerát už měsíc a kupce ještě ne, že nemohu prodat atd. někteří se představili jako zájemci, vešli domů nechali si předložit faktury, prolezli vše odshora dolů a po 2 hodinách kdy mě "lakovali" že mají zájem, vytasili vizitku že oni teda kupovat nebudou, ale že mi nabízejí služby. Koupit byt není jako koupit rohlík, tak velkou investici většina lidí důkladně zvažuje - a část lidí vyčkává, zda také třeba časem nesleze cena trochu dolů......Také nezapomeňte na předávací protokol k bytu s odečty všech médií, ošetřit přepisy, a daně (z nabytí jde za kupujícím, ale nezapomeňte na daň z příjmu, pokud nebudete osvobozeni od této daně). Já nakonec prodala přes realitní makléřku - byla jediná, které jsem dovolila byt inzerovat, protože jsem na ni měla dobré reference a její provize byla velmi slušná. Sehnala mi kupce o den dřív, než se mi vyjádřili zájemci, kteří se mi ozvali na inzerát a váhali. Kdo dřív přijde.... :-)
Odpovědět
znalecký posudek? k čemu by prodávajícím byl?
Odpovědět
@katulle Klidně to zkuste sami, není to žádná věda. Inzerujte na neplacených webech, oslovte i známe, zda o někom, kdo shání byt, nevědí. Už jsme prodávali několik nemovitostí - chatu (koupili známí), dům po rodičích (ten šel jako jediný přes realitku), byt (bezralitky.cz), dům syna (bezrealitky.cz). Když máš kupce, je dobré se obrátit na advokáta nebo notáře. Ten udělá vše potřebné - obstará výpis z katastru, sepíše kupní smlouvu, návrh na vklad, zajistí úschovu peněz a jejich vyplacení z úschovy až po provedení vkladu, připraví předávací protokol a většinou vyřídí i daně. Ty Tě už dnes nemusí zajímat, daň z nabytí platí kupující. Jedině pak daň z příjmu, pokud od ní nebudete osvobozni. Já jsem pak vždy ještě informovala o prodeji příslušný FÚ a odhlásila se z placení daně z nemovitosti. Neboj se prodeje na vlastní pěst, není to nic složitého a finančně náročného. Realitky si berou nehorárné peníze, navíc žádná jistota, že jsou jejich smlouvy v pořádku a svěřit peníze realitce :-( , tak to už vůbec néé. Bohužel konkurence mezi RK je veliká, a tak i když napíšeš, že si nepřeješ být kontaktována realitní kanceláří, připrav se na to, že tě budou stejně otravovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj,děkuji za rady :) No stím počítám,že se bude vtírat i RK..Takže jestli to vše chápu tak vše půjde přes právníka a on mi pořeší smlouvy atd..daň z příjmu,se platí asi tak kolik-pokud od ní nebudete osvobozni což si myslím,že nebudeme,jinak máme svůj byt,ale máme ho v dřužstvě,ale není problém ho převést pak do osobního vlastnictví..
Odpovědět
@katulle To ale mění situaci, výše napsané řeší prodej bytu v osobním vlastnictví. Jestliže je byt družstevní je situace jiná. Neprodáváte byt, ale pouze převádíte členství v družstvu a s ním spojená práva a povinosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Prodali jsme přes bezrealitky, měla jsem během týdne cca 20 emailů a tři vážné zájemce, co se nakonec snažili přetrumfnout cenu navzájem (dostal to ten první, kdo řekl, že to chce, tohle přebíjení neuznávám). Hodně záleží na tom, v jakém stavu a lokalitě ten byt je. Veškeré smlouvy nám zajistil notář zároveň s úschovou peněz. Realitku na nic nepotřebujete. Oni stejně budou volat, já jsem třeba nedala mobil, ale jen email, kde se dalo vybrat, kdo je kdo. Byt byl prodaný za týden. Jinak znalecký posudek vy jako prodávající na nic nepotřebujete. Předpokládám, že od daně z příjmů budete osvobození a daň z nabytí platí kupující. Energetický štítek už dnes každý dům má (my ho máme na nástěnce) a doložit poslední vyúčtování většinou není problém. Nic jiného není třeba.
Odpovědět
@katulle tak jestli je byt družstevní, netýká se vás ani daň z prodeje nemovitosti. Vy jen převádíte členské práva a povinnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici super děkuji snad to půjde dobře a také brzy prodáme :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?