Prodej bytu s hypotékou. Bude to náročné?

Chtěla bych prodat byt zatížený hypotékou. Jak náročné to bude a jak nejlépe postupovat? Díky
Odpovědět
Máš dvě možnosti. Buď kupující bude souhlasit s převzetím hypo, pokud s tím bude souhlasit i banka, jen se změní papíry. Nebo se domluvíš s bankou a kupujícím, že on uhradí zbytek dluhu, banka vymaže zástavní právo a ty si necháš zbytek peněz. První způsob je jednodušší, může být ale problém s bonitou kupujícího. Druhý způsob je zas problematičtější v tom, že kupující by měl mít hotovost. Pokud ji nemá a chce financovat hypo u jiné banky, musí s tím souhlasit všechni účastníci vztahu. Doporučuju věc vyřídit přes realitku, ta se postará o nalezení vhodného kupce a vše mu vysvětlí.
Odpovědět
Profilova fotka
nebo byt prodas a ze ziskanych penez doplatis hypo
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme tak prodávali před pár měsíci byt ;-) měli jsme ho zatížený hypotékou - chtěli jsme, aby nový kupující si hypošku přebral a doplatil zbytek ze svých peněz, ale tolik neměl, takže si nakonec bral hypotéku u jiné banky (na celou částku bytu) - ta "jeho banka" zaplatila dlužnou část "naší" bance a zbytek poslali na účet realitní kanceláři a ta pak nám! Bylo to vyřízené velmi rychle a bez jakýchkoliv komplikací - nemusíš se toho bát! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
kristi to asi takhle nepůjde,protože na ten byt je určitě zástavní právo u té banky,takže ho určitě nemůžou prodat a pak zaplatit bance,mimo to noví majitelé budou na ten byt taky potřebovat hypošku a tak se müsí převíst to zástavní právo. Budou to muset udělat tak jak psala azafata. My jsme kupovali byt s nesplaceným úvěrem a problém byl právě v převodu té zástavy, takže jsme to udělali pro zjednodušení u stejné spořitelny a i tak to trvalo 3 měsíce :-( neschopáci! Ale jednu domu na ten byt byly obě zástavní práva v té bance a pak se to po zaplacení převedlo na nás,z peněz co nám spořitelna půjčila se zaplatil částečně dluh minulé majitelky a až zbytek co zůstal dostala pakmona na účet.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme to delali nedavno, prodali jsme dum, z penez splatili zbytek hypo a pak se to prepsalo, je pravda, ze v tom dela manzel a ja to mozna beru az moc zjednodusene, pac se o to starat nemusim
Odpovědět
Profilova fotka
samozřejmě jsme taky museli souhlasit s tím, že si tam ti kupující dají zást. právo od své banky (musela s tím souhlasit i naše banka - vše OK) - pak se to nechala jen potvrdit KÚ - jeho banka zaplatila prašule naší bance...ihned poté stáhla tu "naši" zástavu a bylo to! ;-) Trvalo to se vším všudy myslím 4-5 týdnů! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
dedulka tak by o měla fungovat.My jsme měli přesně stejný postup,jen to trvalo 3 měsíce :-| (českomoravská stavební spořitelna)
Odpovědět
Dedulka ma pravdu, zaplatit hypo bance z utrzenych penez nemuzes, protoze ti je nikdo neda, pokud na nemovitosti bude to zastavni pravo viset. To bz pak teoreticky ti lidi prisli i o penize, i o byt........ Pokud to ale chces udelat takto, jak psala kristi, musi se penize slozit treba do notarske uschovy a ulozit na dva ucty, z jednoho se zaplati zbyvajici dluh, v ten moment se banka vzda zastavniho prava, v ten samy moment se smlouva da na katastr a ten to zaplombuje a zapise. Lepe ale resit v jedne bance, jak pise scai, ta pak nema problem. A nebo, pokud uz dluh neni velky, pujcit si jinde na doplaceni a to pak splatit z penez utrzenych za byt. To jde ale jen v pripade maleho dluhu, na ktery neni potreba zastava nemovitosti, stavebi sporitelny pujcuji az 600tis. bez zastavy.
Odpovědět
Díky za tipy. Nejjednodušší a finančně nejvýhodnější mi připadá ten předvod hypotéky z jednoho na druhého. Obávám se totiž, že kdybych chtěla doplatit hypotéku před koncem fixační doby, tak by se to dost prodražilo. Nějak to uděláme, stejne budeme prodávat asi až koncem roku. Ještě jednou díky
Odpovědět
Profilova fotka
renatak: s tím prodejem před koncem fix. doby si určitě taky pohlídej – my to prodávali asi 2 roky před koncem fixace a museli jsme zaplatit samozřejmě penále...ale nakonec to nebylo tak strašné – platili jsme myslím „jen“ 20 tis. navíc – což už člověka nezruinuje! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme meli pokutu 62000 za predcasny splaceni,ale pac jsme si brali od nich novou hypo,tak nam to nastesti zase pricetli zpatky
Odpovědět
Profilova fotka
kristi: tak to je docela pálka...no ono je to asi počítáno z celkové hypošky...ale aspoň, že vám to pak přičetli zpět! ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
nevim,kde to vzali, kdyz jsme meli hypo jen 1.375.000, jsou to vydrridusi.
Odpovědět
Profilova fotka
no my měli 670 tis., myslím, že 3 roky jsme to už spláceli a pak zbývaly ještě 2 roky do konce fixace, takže jsme měli strach, aby to nedělalo třeba i 50 tis...., ale naštěstí ne... ;-)
Odpovědět
Banky, jak vás jednou "mají", tak nepustí! Chytnou do spárů a pak už platíme. Proto jsem pro kratší doby fixace i za cenu vyšších úroků................. ono je to mnohdy ve finále levnější.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
prosim, viete poradit ako to je s cenou bytu? Kupovala som byt pred rokom uplne novy (este som cakala kym dostavaju), ako sa stanovuje cena keby som ho chcela predat? Pride odhadca a odhadne cenu? Alebo ja si stanovim kolko chcem za byt? Ci jak to je? A ako je to potom s hypo, ak by sme to chceli previest na kupcu? Cize ked je hypo na milion, splatila som ja neviem napriklad 50.000, no byt stal 1300000....mozem si stanovit napr ze ho predam za jeden a pol melona s tym, ze novy prevezme hypo a doplati zvysok?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
potrebuji rychle poradit ,mam byt s hypotekou od cervna 2008 nyni mne opustil pritel a ja jsem na materske a nemam na to to platit,musim ho prodat.hypoteka dela 1.525 tisic na 22 let hypoteka u modre pyramidy,byt je po rekonstrukci jadra a podlah,puvodne v umakartu.Bohužel už nyni dlužim jednu splatku ale pyramidu jsem již informovala a mam schuzku v tydnu.Poradte mi co se bude dit a hlavne jak z toho vyjit nejlepe a nejlevneji:( ja jsem uplne v koncich.Da se prodat jak jsem již cetla,ale do te doby to musim platit ty mesicni splatky hypoteky nebo jak je to??poradte mi prosim co mam udelat nejaky postup,budu vdecna vsem radam,dekuji
Odpovědět
ahoj všichni, také řeším totéž - tzn. prodej bytu s hypotékou. kupní cena byla vyšší cca o 730. 000 ,- Kč než jsme si braly hypotéku, chtěli jsme mít výhodnější splácení a nižší úrokovou sazbu. ale nakonec jsme zjistily, že domek je domek. myslíte,že je nějaká šance, aby za nás nikdo převzal hypotéku a doplatil těch 730. 000 .... Dívala jsem se do předchozích příspěvků a tato možnost už byla popsána.... radu pro andreu bohužel nemám, je to situace na prd...tak nikdo prosím poraďte...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat máme byt na hypotéku, byt bychom teď chtěli prodat jenže fixace končí za 3 roky. Byli jsme se ptát v bance jestli je možné byt prodat, říkali že ano, ale že je tam potřeba doplatit úroky skoro 200.000,-(úroky za 3 roky) což je hrůza. Nevím jestli jsme paní dobře pochopili, že se musí doplatit tyto úroky i při převzetí hypotéky na někoho jiného nebo jen pokud kdybychom byt prodali a doplatili z toho dlužnou částku bance, pak ty úroky (sankce)jsou jasné. Ale při převzetí?Máte někdo s touto situací zkušenost?
Odpovědět
s prodejem bytu zatíženého hypo jedině přes RK. My jsme byt koupili s hypo, ted na něj máme svou hypo. A jednou budeme tento byt s hypo prodváat, protože chceme zpět na rdonou moravu z Prahy. A určitě bych nezkoušela prodávat byt sama.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@andrea11111 Tady pomůže dobrá RK, rychle prodá, aby se nestalo, že vám na to sáhne exekutor a zablokuje to na KN, pak už nejde dělat nic. Zkuste např. Sting, nebo RE- Max, tam jsou šikovní.
Odpovědět
Tak predevsim zalezi,u jake banky to mate a 1.) .co je ve smlouve o predcas.splacen 2.) i kdyz nic,vetsinou uz dnes banky chteji min nez vsechny uroky. Jestli chcete poradit,1.) napiste sem ,co je to za banku a nekdo znaly Vam o ni rekne,jak se chova v takovych pripadech 2.) jdete vyjednavat do banky,ale ne ke stejne pani,ale do vetsi pobocky,delajici vic hypotek.Nebo si najdete hypotekare,co v tom umi chodit a vi,kam jit.
Odpovědět
@bucek123 Hm,odpovidame na 4 -5 let starou otazku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?