Jak postupovat při prodeji domu?

Prodávám starý dum, dědictví, poradíte mne, jak postupovat? Kupní smlouvu sepsat u právníka? Vyuzitt notarskou nebo advokátní úschovu, nebo lze bez? Předem diky.
Odpovědět
@danadan No tak asi první věc je najít kupce. :-D Pokud ho máš a jste domluveni na ceně, je podle mě nejlepší navštívit notáře a požádat ho o vypracování kupní smlouvy (formou notářského zápisu) a zároveň o úschovu kupní ceny (cena úschovy je o hodně nižší v případě, kdy vám dělá i kupní smlouvu). Po podpisu smlouvy a návrhu na vklad kupující zaplatí na zvláštní účet notářské úschovy kupní cenu. Poté notář zašle kupní smlouvy spolu s návrhem na vklad na katastr. A čekáte - zhruba měsíc. Když je dům napsán na nového majitele, tak Vám notář uvolní peníze, většinou (pokud se tak dohodnete) snížené o daň z nabytí nemovitosti (4 %), kterou stále ještě platí prodávající. Pak formou předávacího protokolu předáte nemovitost, zapíšete a přehlásíte stavy energii. Ještě je třeba na FÚ sdělit, že již dům nevlastníte a tím pádem přestáváte být poplatníkem daně z nemovitostí. Nový vlastník musí naopak podat daň. přiznání k této dani a začít ji platit.
Odpovědět
@aneri53 diky za reakci. Kupce samozřejmě mam :-) . Nevíš, jak se pohybuji castky za sepsání smlouvy a za úschovu peněz? Údajně jsou notáři o dost dražší oproti advokátum.
Odpovědět
@danadan Myslím, že je to dané nějakou vyhláškou podle hodnoty nemovitosti. My platili s kupujícím napůl (doporučuji to tak domluvit - je to jistota pro obě strany) a platili jsme 6.700,- za prodej bytu v hodnotě 2.300.000,- Kč. Takže celá platba by byla 13.400,- Kč. Ale bylo v tom naprosto vše, sepsání kupní smlouvy, návrh na vklad, úschova kupní ceny, poplatky za výpisy z listu vlastnictví, kolek 1.000,- Kč, zpracovaný předávací protokol a myslím, že i daň. přiznání (to nevím určitě, daň u nás platil dle vzájemné dohody kupující). Takže za mě to za tu jistotu stojí, bylo to vyřízené bez sebemenších problémů během jednoho měsíce.
Odpovědět
@aneri53 Diky moc za info, přesně tohle jsem potřeboval, abych se zorientoval.
Odpovědět
Profilova fotka
@danadan Dobrý den, já jen dodávám, že u advokátů cena za právní služby záleží na vzájemné dohodě, u notářů se to řídí notářským tarifem (ale i tam jsou určité drobné rozdíly), ušetřit můžete i tehdy, jestli advokát není plátcem DPH (notáři jsou asi všichni). Souhlasím s výše uvedeným názorem, že je většinou vhodné zadat jak zpracování kupní smlouvy, tak i úschovu jednomu člověku. Lze využít u možnosti úschovy v bance, která Vám ale nezpracuje kupní smlouvu a většinou je méně flexibilní z hlediska případných úprav smluv o úschově (resp. nadstandardní úpravy smlouvy jsou dražší). Najděte si několik advokátů/notářů a můžete je požádat o cenový návrh. Převod lze uskutečnit i bez úschovy, ale to se vystavujete riziku, že v případě, že kupní cenu nedostanete při podpisu kupní smlouvy, ale až po převodu vlastnictví, potom jestliže by nebyla zaplacena, musel byste ji vymáhat po kupujícím. Jestliže Vám ale kupující kupní cenu zaplatí při podpisu smlouvy, potom úschovu nepotřebujete.
Odpovědět
@gabriel_brenka Dobrý den, děkuji za info,, zatím jsem poptal notáře a je to jak píšete, cena je pevná dana tarifem. Jeste jsem byl upozorněn, ze je potřeba i energeticky štítek, i když údajně někteří právníci ho nevyžadují. Je to dům asi z roku 1945, určeny buď k totální rekonstrukci nebo ke zbourani. Opravdu je potřeba u takového domu energeticky štítek?
Odpovědět
Profilova fotka
No, notáře ani úschovu využít nemusíte. Není to žádná povinnost. Smlouvu si můžete napsat sami, peníze převést postupně na účet. Dělali jsme to takhle s bytem i domem. Samozřejmě musíte se domluvit s kupcem. Jedinou povinností je zaplatit daň na finančním úřadě.
Odpovědět
Profilova fotka
@danadan povnnost mít energetický štítek je u všech prodejů (§7a), jestliže ho nemáte, potom se vystavujete možnosti postihu za přestupek, a to jako fyzická osoba, (pokuta do 50tis Kč). ALE u vás je výjimka - průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947. Potom tuším spadne to kategorie G. Ještě dodám je to zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, po novele v roce 2015.
Odpovědět
Profilova fotka
@komenska ano, máte samozřejmě pravdu, můžete napsat i jen minimalistickou smlouvu o prodeji nemovitosti (musí být písemná, ověřené podpisy), úschova je jen pro zajištění toho, že bude řádně plněno, jestliže prodáváte (nebo kupujete) od osoby, ke které máte důvěru, potom je úschova zbytečná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?