Prodej družstevního bytu-může mě družstvo dát k soudu?

Potřebovala bych poradit. Prodala jsem družstevní byt v osobním vlastnictví a nyní mě chce dát předseda družstva k soudu za to, že jsem drustvo nepožádala o svolení k prodeji a schválení kupce. Je vůbec něco takového možné? Může si to dovolit? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Družstevní byt v osobním vlastnictví? Ja myslela, že je buď družstevní nebo v osobním. My jsme prodali před dvěma měsíci družstevní byt (přesněji podíl na dr. bytě) a žádný souhlas jsme od družstva nepotřebovali. Předložili jsme jim Kupní smlouvu, paní si nás "vyškrtla" a přepsala nového bydlícího. Mamka prodávala před čtyřmi lety byt v osobním vl. (měla panelákový byt, nějaké společenství vlastníků) a tam se majitel přepisoval podle Kupní sml. na Katastr. úřadě a byťák nebo ostatní spoluvlastníci s tím neměl nic společného. Zkus se podívat do stanov družstva.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na stanovách daného družstva. Doporučuji je projít a tam zjistíš co a jak ;-) Doufám, že ti to dobře dopadne.
Odpovědět
Naše rodina prodávala letos dva byty v osobním vlastnictví. Má pravdu jirulina, buď je v osobním vlastnicví nebo družstevní. Je to též panelákový dům, společenství vlastníků, část bytu je tu družstevních. Pokud to je byt v osobním vlastnictví, nepotřebuješ souhlas družstva, musíš na byt mít odhad (kvůli dani) po prodeji a přepisu vlasníka v katastru nemovitostí jen se dostavíš ty i nový majitel s kupní smlouvou na družstvo ohledně - nájmu nového vlastníka. U družstevních bytů , musíš mít souhlas družstva (na jejich formulářích)o novém nájemci (nejsi vlastník, vlastník je družstvo ).Takže se rozhodni co jsi byla družstevník či majitel bytu v osobním vlastnictví.
Odpovědět
My prodávali dva družstevní byty. Pokaždé jsme museli družstvo předem informovat. Nevím, zda to byl přímo souhlas. Ale jen tak bychom prodat nemohli. Myslím, že to vyžadovat družstvo může. Chrání se tím, aby se do domu nestěhovali nějací "nepřizpůsobiví". Nedivte se. My navíc měli byty se státní dotací (teda ne dva, ale jeden a pak druhý, nelze vlastnit dva najednou) a muselo se k tomu vyjadřovat i město (rada). Takže na tohle pozor.
Odpovědět
@helenkaa Pokud je byt v osobním vlastnictví, můžeš ho prodat komu chceš a ničí souhlas nepotřebuješ. Na nového majitele přejde vlastnictví vkladem na katastr. Musíš mít odhad a platí se daň z převodu nemovitosti (3% buď z odhadu nebo prod. ceny, podle toho, co je vyšší) Pokud je byt v družstevním vlastnictví je majitelem družstvo a ty neprodáváš byt (nejsi majitelem), ale jen členský podíl v družstvu. Souhlas družstva není třeba, jen se jim dá jeden výtisk "Smlouvy o převodu členství v družstvu". Družstvo nemá právo mluvit do toho, na koho svoje členství převedeš. Daň se neplatí. Myslím, že pokud některá družstva mají ve stanovách, že musíš mít jejich souhlas při převodu, je to protiprávní. Poraď se s právníkem.
Odpovědět
Profilova fotka
Převod družstevního bytu neboli členských práv a povinností v bytovém družstvu upravuje § 230 obchodního zákoníku, který říká: Převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Členská práva a povinnosti spojená s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členství příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným v této smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členství nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství. Pakliže by stanovy podmiňovaly převod členských práv souhlasem družstva, jsou v této části neplatné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?