Prodej zahrady - co vše potřebuji?

Dobrý den, potřebovala bych poradit v dubnu letošního roku jsem kupovala zahradu, nyní ji potřebuji prodat. Četla jsem, že od letošního roku, už k prodeji nepotřebuji odhad. Čili mi stačí pouze smlouva ve třech vyhotoveních ( 1. pro mě, 2. pro nového majitele a 3. s ověřenými podpisy pro katastr )? + návrh na vklad do katastru nemovitostí? To je vše nebo potřebuji ještě něco? Děkuji předem za rady
Odpovědět
Profilova fotka
z čeho by se počítala daň?z prodejní ceny?je to možny mi kupovali tesně před novým rokem a odhad na to byl
Odpovědět
@simona1107 Od 1.1.2014 se daň jmenuje daň z nabytí nemovitosti a opravdu není třeba odhad. Využívá se tzv. ceny srovnávací a to tak, že je to 75 % z ceny místně obvyklé. Pokud je cena dohodnutá mezi prodávajícím a kupujícím (ta, co je na kupní smlouvě) vyšší, platí se samozřejmě z ní. Pokud by byl tento způsob pro prodávajícího nevýhodný, odhad může nechat udělat (peníze za odhad lze uplatnit jako odeč. položku) a pak se platí dle odhadu. Daň 4 % zůstává, daň platí prodávající, ale lze domluvit i to, že ji zaplatí kupující. Na katastr je třeba smlouvy počet účastníků + 2, návrh na vklad a 1000,- Kč kolek.
Odpovědět
@simona1107 @aneri53 K návrhu na vklad práva do katastru nemovitostí se přikládá pouze jedno vyhotovení smlouvy s ověřenými podpisy. Podpisy na návrhu se neověřují. Návrh je opatřen kolkem v hodnotě 1 000,- Kč. Jinak záleží na Vás v jakém počtu si příslušné kupní smlouvy vyhotovíte. Určitě je ale lepší, aby ji měl každý účastník smlouvy k dispozici. Na katastru sice zůstane uložena, ale běhat na katastr pokaždé, když se budete chtít podívat na něco do smlouvy. O tom, že byl vklad práva proveden budete ze strany katastru vyrozuměni formou zaslání aktuálního výpisu z LV.
Odpovědět
@viky007 Jak se neověřují podpisy ? To je šílené. Takže se opravdu může stát, že půjde sestra se vydávat za mě na katastr a prodá mi můj pozemek nebo dům bez mého vědomí a přepíše to na katastru ?
Odpovědět
@viky007 My tedy dávali na katastr 4 vyhotovení kupní smlouvy, ověřené podpisy stačí jen 1x. Na smlouvách katastr vyznačil vklad .Pokud by se na katastr dávalo jen jedno vyhotovení kup. smlouvy, co by pak měl prodávající a kupující? Těm přece nestačí jen sepsaná smlouva, ale potřebují smlouvu, kde je vyznačen vklad. Teprve vkladem přechází majetek na kupujícího.
Odpovědět
@kofinka @aneri53 To bylo před 1.1.2014, po 1.1.2014 již toto neplatí. K návrhu na vklad se připojuje jen jedno vyhotovení smlouvy. Podpisy na této smlouvě musí být samozřejmě ověřeny. Katastr již dnes právě neoznačuje smlouvy žádnou doložkou. Domů přijde jen vyrozumění o provedení vkladu formou aktuálního výpisu z LV. Vše má souvislost s novým OZ a novelou katastrálního zákona. Takto se to dělalo dříve, dnes už ne. Takže platí, jen jedno vyhotovení smlouvy s ověřenými podpisy a plus vyplněný formulář návrhu na vklad práva do katastru + kolek 1 000,- Kč.
Odpovědět
@kofinka Nic takového už by se právě stát nemělo. Podpis na smlouvě samozřejmě být ověřen musí + plus po podání návrhu na vklad práva běží 20 denní lhůta během které je vlastník převáděné nemovitosti (zapsaný v katastru) informován o vyznačení plomby + na jakém základě byla plomba vyznačena. Během této lhůty nesmí dojít k žádnému převodu. Opět má vše souvislost s NOZ a novelou katastrálního zákona.
Odpovědět
@viky007 uf
Odpovědět
@viky007 Asi máš pravdu, nám psal kupní smlouvu notář formou notářského zápisu. Ten jsme obdrželi všichni účastníci (a to mě zmátlo), ale z katastru nám přišlo jen vyrozumění o provedeném vkladu. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?