Řadovka - má každý dům svoji štítovou stěnu a jaká je tlouštka nosných zdí?

Přemýšlím o koupi řadovky (koncový/rohový dům ), někdy na začátku 70 let budovaný. Jednou z věcí která mě ale odrazuje je že dům (soudím jen podle fotek, makléř to neví) každá řadovka sdílí štítné nosné zdi se sousední řadovkou, tzn. každá nemá svou vlastní zed ale zeď sdílí... a já se samozřejmě bojím hluku když je tam jen jedna stěna... Soudě podle fotek a tlouštky dělících zdí, podle mě opravdu řadovky zed mezi sebou sdílí (namísto aby každá měla svou vlastní). Mám 3 dotazy: 1) Podle fotek (níže), taky vám přijde že stítové zdi sdílí? (jen 1 namísto 2)? 2) Nemá někdo zkušenost s takovým typem řadovky a jak moc jdou slyšet ("normální") sousedé přes zed? 3) Podle fotky to na mě navíc působí že nosné zdi snad nemají ani tech 45 cm (soudím podle "dělících") zdí vedle garáží/vrat) ale jen 30 cm (nebo něco málo nad)...? Co myslíte? (do fotek jsem to zaznačil červeně) Fotky: (kliknete na obrazek pro zvetseni, obrazek taky pokracuje hodne dolů) https://postimg.org/image/4wfh4vb3j/ Odkaz na řadovky na panorama mapy.cz https://mapy.cz/zakladni?x=16.9711991... Díky moc
Odpovědět
A ještě: Baba z realiky mi říkala že tam nejsou trámové stropy ale prý železobetonové stropy... Chci se zeptat jednak: Je to možné? To už se dělalo tenkrát? Já myslel že 1970 bylo vše ještě trámové stropy? A zadruhé- železobetonové stropy (nebo něco takového, už nevím přesně co říkala ale byl tam beton a železo) jsou lepší než trámové/palachové?
Odpovědět
Kdybych si kupoval nemovitost, zašel bych na příslušný stavební úřad, požádal o nahlédnutí do archivu, poptal nejrůznější stavby a problémy po okolí atd. Záleží ovšem na vyjádření požadavku důvodu, tedy asi nejlépe s původními majiteli nemovitosti. Železobetonové stropy rozhodně nejsou výsadou poslední doby. V objektech pro bydlení se objevují cca od stavebního boomu 30. let minulého století. Záleží, jak je v tomto konkrétním případě zrealizován, jaký kdo beton použil apod. Tyhle domky mohly vzniknout jako hromadné dílo se sousedskou výpomocí a mohl se beton míchat přesouváním kopečků, mohli mít míchačku, jako mohl být beton dovezen mixem. Železobetonový strop by měl mít lepší neprůzvučnost, ale jaké jsou na něm kročejové izolace, v jakém jsou stavu, jak je tvořena pochozí vrstva.... to je na konkrétní sondu. Nemovitost po několika desítkách let je vždy na výměnu technických zařízení, tedy elektroinstalací, plynu, vody, odpadů, ale i podlah včetně izolací atd. a cena se spíše odvíjí od lokality pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si osobně před koupí staršího domu stejně pozvala znalce a on Vám za pár tisíc na všechny tyto dotazy odpoví + vám odhadne náklady na nezbytnou rekonstrukci, změří Vám tlouštky stěn, stropů atd. A u sousedů bych se zeptala jak je to tam s hlukem :). Jinak kamarádi třeba koupila straší domek obyvatelný a rekonstruují ho postupně, ale co bude třeba udělat si nechali vytipovat znalcem.
Odpovědět
@martin_fio Na stavebním úřadě nechají do dokumentace nahlédnout pouze vlastníků, popř. vlastníkem zplnomocněným osobám.
Odpovědět
@puhelin Pokud přesvědčí úřad o svém právním záměru, třeba k porovnání výpisu z katastru se skutečným stavem, je pravděpodobné že úřad vyhoví i bez zplnomocnění. K pořizování kopií je třeba souhlas vlastníka autorství/ vlastnictví.
Odpovědět
Profilova fotka
To tezko radit. Tchani v radovce bydli. Se sousedy napravo v poho - staveli dle projektu. Soused vlevo ale setril a nedal na tu spolecnou zed izolaci..takze kdyz tam ted bydli jeho syn se svounurvanou megerou,tak je strasne slyset,jak na sebe stekaji ( a mame take dokonaly prehled o jejich sexualnim zivote - oba desne hekaji....des :-P
Odpovědět
Hm... kdyby tu někdo ještě bydlel v podobní řadovce, at se podělí o zkušenosti :-)... Jinak díky zatím za tipy a rady
Odpovědět
@martin_fio Zřejmě jste je někde přesvědčil, ale povinnost úředníka je umožnit nahlédnutí pouze vlastníkovi a během řízení pak i účastníkům řízení. To by se mohl každý zloděj vydávat za potenciálního kupce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?