Rozdělení pozemku kvůli souhlasu

Ahoj, máme v SJM pozemek o rozloze cca 2 000 m2. Začali jsme připravovat podklady pro ohlášku a zdárný začátek stavby a narazili jsme u jednoho vlastníka pozemku, který nám pravděpodobně nebude chtít dát podpis a může se stát, že i v případě územního řízení se bude proti stavbě ohrazovat. Jelikož náš pozemek má tvar úzké, dlouhé nudle a dům bude situován na začátku pozemku, jeví se možnost, že bychom pozemek rozdělili na "půl" a tím pádem bychom už od něho souhlas nepotřebovat. Máte s tím někdo zkušenost? Může pak být třeba problém s hypotékou? Zastavovali bychom určitě celý pozemek (tedy oba dva - ten, na kterém bude stát dům, by měl mít cca 350 m2 a ten druhý cca 1600 m2). Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
@sathine my o tom kdysi rovněž ze stejného důvodu uvažovali a bylo nám řečeno, že by to bylo účelové a tudiž by to asi neprošlo a navíc by nebyly zachovány odstupové vzdálenosti a soused by se k stavbě tak jako tak musel vyjádřit. Takže by to byly vyhozené peníze, starosti rovněž a nula by od nuly pošla.
Odpovědět
@fotrtom Tak vidím, že byrokracie funguje u všech nápadů, které by ji mohly zjednodušit. Jen co možná máme odlišné je to, že na tom pozemku, od kterého nám vlastník nechce dát souhlas, nestojí žádná stavba, čímž by se možná jeden problém vyřešil...?!
Odpovědět
Profilova fotka
ucelove x neucelove pokud vam to povoli obec a stavebni urad sel bych do toho, taky to byla moje posledni varianta jak ziskat povoleni ke stavbe - jen si dopredu zjistete abyste nenarazili na to co pise fotrtom a pak take zda rozdeleny pozemek bude umoznovat aby se na nem stavelo
Odpovědět
Profilova fotka
Pozeme 350m a na nem dum nevidim reálně. Nemáte nějaké omezení ohledně zastavitelné plochy? Vždyť pokud soused nedá souhlas, preklopi se to stavebního povolení a to trvá cca 3 měsíce. Dělení pozemku ale taky nějaký čas zabere, nevyjde to pak nastejno?
Odpovědět
@slabici Vím, že je vždycky určené %, které se může max. zastavět. Náš dům by měl mít 127 m2 a když jsem to počítala, tak bychom se měli dostat na 35% zastavěné plochy a zdá se mi, že naše obec to má nastaveno na max. 40%. Co se týká toho územního řízení, tak určitě je to taky možnost, ale může to trvat i mnohem déle, pokud se ten dotyčný bude odvolávat. Je to totiž firma, která vlastní 1/2 pozemku a soudí se s druhým vlastníkem pozemku o vlastnictví. Navíc nemají pozemek přístupný - už jednou žádali tchána, jak mu ještě pozemek patřil, jestli by mu uhnul, aby si tam mohl zřídit příjezdovou cestu. Takže předpokládám, že soudní spor o vlastnictví by mohl být pádný důvod, proč by se mělo zdržet i územní rozhodnutí. Tím pádem zkoušíme promyslet všechny možné způsoby, jak to udělat tak, abychom příští rok mohli začít stavět.
Odpovědět
Dneska mi říkal švagr, že jeho kolega rozdělení pozemku taky řešil a udělal to tak, že cca třímetrový pruh od hranice daroval svému otci, aby se právě vyhnul komplikacím. A prý to tak udělal letos - myslíte, že to jde?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?