Smlouvat s realitkou o provizi

Mate někdo zkušenosti,jestli je běžné pred uzavrenim smlouvy zkusit zamlouvat provizi RK? Myslím zkusil jste to někdo,dela se to? I provize 100 místo 200 tisíc mi přijde obri.
Odpovědět
@ondrej190 Je to obchod, smlouvani je tedy žádoucí (pro Vás určitě). Ja bych to uchopil jinak, řeknete makléři, ze nemovitost koupíte za např. milion a že je Vám jedno jestli da slevu z provize nebo ukeca prodávajícího a nebál bych se to podstrelit o dost(tak aby to nebylo k smíchu - nevím kolik stojí nemovitost). Ja kupoval před osmi lety byt a bylo tam 800, za měsíc jsme kolem toho chodili a zenajednou je to moc a najednou vola maklerka že 750(byl jsem ochoten tech 750 zaplatit- hodilo se to), bylo to 700+50provize, říkám makléře, že za 700 ho beru hned, pochopitelně nedali slevu takovou, ale 10prodávající a 10kupující...u nemovitosti za 3mil. bych to taky řešil jinak..
Odpovědět
Záleží jaká je hodnota nemovitosti dle toho se právě většinou počítá provize.Určitě se dá ukecat nižší provize ,ale pochybuji, že polovina. Pokud se nemovitost prodává dlouho tak se většinou sleva dává. Otázka je ,aby nebyl další zájemce, který cenu akceptuje. Jestli je tam exkluzivní smlouva tak v ní je dána provize % z kupní ceny .
Odpovědět
@ondrej190 Určitě ano. Já jsem jim řekla na rovinu podmínky a oni souhlasili. V dnešní době se realitky a klienty tahají.
Odpovědět
@mitoma otázka je jak je makléř silny v kramflecích - jak dlouho má ještě exluzivitu, jak dlouho se prodává, ma vůbec jiné zájemce. Myslím, že za určitých podmínek může být rád, že místo 200 dostanete 60..
Odpovědět
@ondrej190 Dá. :-D
Odpovědět
Tak o ceně smlouvat, to je jasné , já se ale chystám prodávat , tak pokud si realitku vyberu, tak zda zkusit- i u těch velkých- něco usmlovat z jejich budoucí 4%+Dph provize :-) Usmlouval jste někdo třeba 2 místo 4%? Před podpisem smlouvy, že budou můj byt nabízet myslím.
Odpovědět
@ondrej190 otázka jaká je cena Vašeho bytu, kdyby to byl třeba 1mil. tak to za 20tis určitě nikdo dělat nebude... v dnešní době bych šel do prodeje bytu asi sám bez realitky, byty se prodávají dobře..
Odpovědět
@ondrej190 takové minimum je většinou 50tis ,ale zase je vše o lidech .
Odpovědět
@ondrej190 Já bych dal realitce částku co jsem ochoten akceptovat a ber nebo nech být, nicméně ve skutečnosti bych přes realitku neprodával vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Já myslím že @ondrej190 chce kupovat, ne prodovát.
Odpovědět
@jakuda Píše, že realitka bude jeho byt nabízet, tak asi prodává :-) Také bych to zkusila bez realitky, není to žádná věda a i kdyby usmlouval provizi na řekněme 3 % tak je to při dnešních cenách bytů dost slušná pálka.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri5 @rimmer Máte pravdu, moje chyba. Špatně jsem četl. @ondrej190 prodat byt bych zkusil bez realitky, popřípadě pokud si na to úplně sám netroufáte, nedávno jsem narazil na startup valuo.cz, který nabízí jakési balíčky s poradenstvím a základníma službama ohledně prodeje bytu (možná něco podobného nabízí I někdo jiný, nepátral jsem po tom). Při prodeji přes realitku bych hlavně nepodepisoval exclusivku. A pak Vám asi provize může být jedno. Řekněte si cenu kterou za byt chcete a z té neustupujte. Pokud to pak realitka prodá dráž, jsou to peníze pro ni.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Pokud si dobře pamatuju, když jsme před 3-4 lety prodávali byt, provizi si řešila RK sama. Tedy já jsem stanovil cenu, za kterou se má byt prodat a RK si k tomu přihodila svoji provizi, kterou platil kupující. Jinak určitě je možné zkusit třeba www.bezrealitky.cz. Osobně ale musím říct, že jsme to zkusili a stejně nakonec prodali přes RK, protože k nám chodila spousta zájemců, člověk si na to musel neustále dělat čas a nakonec z toho nikdy nic nebylo a drtivá většina se ani neozvala zpět, že nemá zájem. Pán z RK byl velmi slušný, ochotný a zjevně zkušený, protože zájemce našel velmi rychle a vše proběhlo hladce a bez starostí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ve 2011 jsme koupili byt bez RK, v 2016 jsme ho bez RK prodali. Stejně tak jsme prodali byt po tátovi bez RK. V případě obou prodejů byly byty prodány prvnímu zájemci. Ani jeden nesmlouval o ceně (byla nastavena adekvátně) a náklady na právníka byly zanedbatelné. Já bych přes RK neresila. Zmínila bych se mezi známými, že chystám prodej a pak případně inzerovala (my jsme ale ve finále ani neinzerovali, vždy někdo ze známých věděl o někom, kdo shání).
Odpovědět
@ondrej190 prodávala jsem za 2miliony a provize byla 50tisíc.....ale za tu hrůzu, co předváděli to bylo až moc. Dneska už bych přes realitku neprodávala, smlouvy jsem si nakonec musela nechat udělat zvlášť u právníka a úschovnu jsem taky u nich neriskovala.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme realitku oslovili, neměli jsme čas řešit to sami. První realitka tvrdila, že byt se prodá max za 450 tisíc a chtěj 50 tisíc provizi. Chtěli jsme nižší provizi a pani agentka začala s tim, jak i ona musí živit děti a platit účty...Řekli jsme, že si to rozmyslíme a druhej den volala, že už byt nabízí a má zájemce. Hned jsme to s nima skončili. Druhá realitka dokázala prodat byt za půl milionu a provize byla 25 tisíc.
Odpovědět
@xhex a kdo nemusí živit děti a platit účty že:-) hrozné někdy to jejich jednání.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?