Úschova kupní ceny u RK? Nesmysl.

Zdravím, pod vlivem osobních zkušeností s realitkou Triáda realitní kanceláře jsem se rozhodla důrazně varovat veřejnost před riziky toho, když se rozhodnou deponovat peníze na realitní obchod na účtu realitní kanceláře. Realitce Triáda reality (Nová Paka, Jičín) se stalo to, že tato RK ve svých finančních problémech "řešila" situaci tak, že použila peníze klientů pro jiné účely a připravila je o ně. Je to taková klasika neférového jednání českých realitních kanceláří, ale lidé pořád tuto hloupost dělají. Prosím, přemýšlejte a raději využijte služeb advokátů, notářů nebo bank, než abyste riskovali svoje peníze na účtu realitní kanceláře. Zde se můžete podívat na reportáž ČT, jak takoví důvěřivci dopadají : http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani...
Odpovědět
Profilova fotka
Ono je z logiky věci nesmysl i úschova u advokáta nebo notáře. Když ty peníze zpronevěří, tak máte smůlu, protože to z něj budete dostávat po korunách, i když u soudu vyhrajete.
Odpovědět
Jo, jo. I tam hrozí zpronevěra, ale někde holt ty peníze deponovat musíte a advokát a notář jsou daleko bezpečnější na úschovu než RK. A vázané účty u bank jsou často málo flexibilní (když například KÚ pozdě zapíše nemovitost a propadne termín, může to být neřešitelný problém).
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba úschovy u notářů jsou pojištěné ze zákona, naopak u advokátní úschovy je pojištění dobrovolné. Takže úschovu v každém případě ano, ale jedině u notáře. ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina : Fakt nechci lobbovat za advokáty (nepatřím k nim), ale je problém si zjistit, zda je advokát řádně pojištěný? Navíc když advokát udělá průšvih, tak může přijít o licenci, což znamená jeho kariérní konec. Realitka ale nemusí být členem žádné profesní komory - a když neexistuje žádné pravomocné soudní rozhodnutí, tak si jednatel zkrachovalé RK klidně může založit novou realitku a pokračovat v podvodech (mám dojem, že touto cestou se vydá "můj" pan Jiskra). Jsem z toho všeho hrozně zhnusena (jsem totiž přímý účastník průšvihu realitky Triáda).
Odpovědět
Profilova fotka
@kaca_79 proč to píšeš mně, já si info zjistit umím. Jen říkám, že notář je pojištěný automaticky, advokát ne ;-) Tzn. pro většinu tohoto národa je nejjistější, když svěří úschovu notáři (o iluze o tom, co jsou nebo spíše nejsou si lidi schopni zjistit, jsem už dávno přišla ;-) )
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina A můžete i prosím napsat název toho zákona a konkrétní paragraf, třeba máte pravdu. Já jsem našel jen http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-358, paragraf 9 Dle toho paragrafu si tedy musí uzavřít pojistnou smlouvu s pojistnými podmínkami, které budou obsahovat výluky na úmyslné škody a škody způsobené trestným činem.
Odpovědět
@zmrz_lina : Svatá pravda! Ještě ale dodejte, že u notáře je to ta nejdražší možnost... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Podle info, které mám (pardon, ale teď nemám čas hledat paragrafy) je přijímání notářské úschovy považováno za notářskou činnost, za kterou ručí stát + notář musí být ze zákona pojištěn v min. výši 5.000.000,-Kč na jeden obchodní případ. @kaca_79 no tak my při ceně 1,6 mio platili za notáře pár korun, navíc jsme z úschovy pak dostali peníze, které tam za tu dobu úschovy naběhly na úrokách, takže to fakt bylo v podstatě pár šupů. Za tu jistotu mi to stálo. A to vůbec nemluvím o tom, že u notáře je pevná cena, advokát může použít buď tarify nebo cenu smluvní, takže může klidně vyjít dráž ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina No tak až budete mít chvilku, tak to sem napište, ať máme relevantní zdroj a ne zdroj JPP :-) (jedna paní povídala)
Odpovědět
Profilova fotka
@kaca_79 Je lepší využít nejdražší možnost (resp. dražší i pár tisíc), než přijít o milion(y) :) My platíme za úschovnu plus kupní smlouvu od notáře 7 000, a napůl s paní prodávající, nepřijde mi to tedy tak hrozná oběť, za ten klid :-)
Odpovědět
Profilova fotka
takže souhlas, že jedině notáře, popř. toho advokáta, ale jedině ověřeného nebo známého.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Tak tady mám nové informace o progresu případu, o které jsem psala. Musím se přiznat, že z lenosti zkopíruji jeden již zveřejněný příspěvek z městské diskuse. Můžu to tak udělat, protože tyto informace jsou pravdivé a dobře shrnuté: Jde o to, že realitní kancelář Triáda realitní kanceláře měla dva spoluvlastníky: pana Jiskru a pana Polácha. Pan Polách měl na starost pobočku v Turnově a pan Jan Jiskra pobočky v Jičíně a Nové Pace. S panem Poláchem problém nebyl, ale s panem Janem Jiskrou ano. Pan Jiskra dělal obchody sice pod hlavičkou Triáda, ale smlouvy sepisoval na svou vlastní společnost Jan Jiskra realitní kancelář s.r.o. Jan Jiskra dluží spoustě lidí, spoustě firem a už dluží i státu. V současné době už je dávno vypovězen z nájmu z jičínské kanceláře, je stíhán krajskou hospodářskou kriminálkou a už je na něj uvalena i exekuce. Zdá se evidentní, že Jan Jiskra je v platební nechopnost, a že peníze klientům pravděpodobně prostě zpronevěřil. Ale panu Poláchovi z turnovské Triády se podařilo odříznout od pana Jiskry (pan Jiskra už není spoluvlastníkem Triády a na webu Triády visí toto oznámení): "Vážení klienti, pobočka Triáda realitní kanceláře s. r. o. v Jičíně byla zrušena. Vešketé smluvní vztahy se společností Jan Jiskra realitní kancelář s. r. o. uzavřené v kancelářích v Jičíně a Nové Pace je oprávněn a povinen řešit pouze pan Jiskra, tel. 724072273, 776717776. Pokud máte zájem o naše služby kontaktujte kancelář v Turnově. Děkujeme za pochopení." Toto je reportáž České televize z 12.3.2015 o Janu Jiskrovi: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani... Toto je reportáž Primy z 12.3.2015 o Janu Jiskrovi (od 14:00): http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prim...
Odpovědět
Článek se načítá
Zpráva pro věřitele pana Jiskry: Na společnost na pana Jana Jiskry byl už byl podán insolvenční návrh. Viz: http://insolvencni-rejstrik.cz/jan-ji... Moc prostředků tam na té firmě asi nebude - hádám. Ale třeba něco z něj vytáhnete. I když první budou na řadě nevyplacené mzdy zaměstnancům. A vzhledem k tomu, že pan Jiskra pořád dělá obstrukce s vyšetřovateli a soudy, bude to asi jediná aktuální možnost, jak teď něco udělat pro vymožení aspoň něčeho. p.s. jinak moc nechápu pozitivní vyznění této reportáže ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani... (část: Makléř II, od 7:24) - v té reportáži to vypadá, že se je vše na dobré cestě ke spravedlnosti, ale není - pan Jiskra dále dělá obstrukce, vymlouvá se na nemoc a utrácí zbytky peněz (protože ho nevzali do vazby).
Odpovědět
@vladimirsvorba ještě že existuje bankovní úschova :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když se do těch paragrafů zahrabete, tak zjistíte, že notáři i advokáti jsou oba pojištění proti profesní chybě, do které ale nespadá zpronevěra ;-) Rozdíl je jen ten, že notáři musí peníze složit na předem určený účet a úroky jsou prodávajícímu nebo kupujícímu.
Odpovědět
@slabici I advokáti musí registrovat úschovy a to v elektronické knize úschov - dohlíží Česká advokátní komora. Řekla bych, že riziko úschovy u notářů a advokátů je zhruba stejné - minimální, ale je. U realitky je to horší, té bych peníze nesvěřila nikdy.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrejtoth Brzy zveřejním svoji čerstvou zkušenost s úschovou u UCB....
Odpovědět
Už to tady někdo říkal: Proti trestnému činu (zpronevěra) se nejde pojistit. A zpronevěry se může dopustit realitní kancelář, notář i advokát. A teoreticky i banka může určitými způsoby selhat (teoreticky). Já vidím hlavní průšvih v nevymahatelnosti práva v České republice. Nejlepší ochranou před realitními zpronevěrami by bylo to, kdy za zpronevěru byl člověk rychle a adekvátně potrestán. Podívejte třeba na toho pana Jiskru: První trestní oznámení za zpronevěru na něj bylo podáno už v roce roce 2013. Dnes je už téměř polovina roku 2015 - a trestní orgány ho ještě nedostaly ani před soud (OK, vím, že Jiskra dělá obstrukce, ale i tak je to strašná doba). A přitom vše je naprosto jasné - peníze na účet pana Jiskry přišly, nebyly dle smlouvy vyplaceny a ztratily se. A jediný, kdo měl přístup k bankovnictví, byl právě Jan Jiskra. Co ještě chcete řešit? Zpronevěra jako vyšitá - a stejně poškození panem Jiskrou jen můžou zírat na to, jak Jiskra utrácí zbytky peněz, které jim zpronevěřil. Ve nevymahatelnosti práva je ten problém.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Jo. Zaregistroval jsem se proto, že tohle je o mém exšéfikovi. Jan Jiskra je můj bývalý šéf, který nás, zaměstnance, bezohledně vystavil riziku trestního stíhání, kdybychom ho poslouchali a jednali podle něj. Do poslední chviličky chtěl, abychom přijímali zálohy kupních cen na jeho účet, ze kterého už dobu vůbec nic lidem nevyplácel. Posléze jsme zjistili, že ani nemohl, jelikož ty peníze klientů byly už fuč). O tom, že kvůli němu na nás řvala kvanta lidí, o tom ani mluvit nebudu. - Pan Jiskra si alibisticky v hlavě vyprojektoval svět, ve kterém jsou všichni hajzlové, aby si ospravedlnil to, jak se chová on. A když se provalilo to nejhorší (že prachy klientů z účtu realitky, ke kterému měl přístup pouze on, jsou fuč), tak mi opět vykládal, že nic špatného neudělal a místo sebereflexe kydal špínu a lži na všechny kolem něj. což je důvod, proč neber servíty a takhle to prostě zveřejňuju, šípu od toho defraudanta na hlavu mých bývalých slušných kolegyň ho kydat nenechám. - A k tématu. Opravdu si dejte na Jiskrovic rodinu pozor. I já vím minimálně o jednom případě, kdy Andrea Jiskrová kontaktrovala jednou osobu, aby přes ní mohl její manžel udělat obchod. Člověk, který by do takové akce šel, by se lehce mohl dostat do hledáčku policie a sám skončit s trestním paragrafem na krku. S pozdravem Martin Kosejk, Nová Paka
Odpovědět
A sorry za překlepy, už nějak nejdou opravit. Třeba místo "šípu od toho defraudanta..." mělo být "špínu od toho defraudanta.." Ale snad to i tak bude čitelné. :)
Odpovědět
Já použil při prodeji bytu tzv. jistotní účet u KB a přestože nejsem jejím klientem, tak velká spokojenost. Je ale třeba narazit na člověka (pobočku), kde s tím mají zkušenost, jinak bída (následná zkušenost známého, který na mé doporučení tohoto produktu to šel řešit na svou pobočku)
Odpovědět
@mp77 S tímhle produktem do KB jsem přišel do styku jen jednou. Už je to dlouhá doba, nepamatuju si moc detaily, akorát že to byl docela komplikovaný případ, že klient na tohle produktu trval, a že to byl docela porod. - Například odmítli vázat termíny výplaty kupní ceny na práci katastrálního úřadu a chtěli tam natvrdo dát konkrétní data. A když by to katastr do té doby nezapsal, tak by se peníze vrátily. Marně jsem vysvětloval, že v tomhle případě hrozí zdržení na katastru a že by to mohlo dopadnout tak, že nemovitosti budou přepsány, ale peníze chvíli před tím vráceny kupujícímu... A pak už jsem tenhle produkt nevyhledával.
Odpovědět
@martin_kosejk já to měl jako poměrně jednoduchý klasický prodej bytu v osobním vlastnictví, navíc tam nevstupovala hypo, takže relativně bez složitostí. Zpětně to hodnotím, jako o něco málo komplikovanější a i lehce dražší než běžná realitní/advokátní úschova, ale výrazně bezpečnější ... tenkrát (cca 2 roky zpátky) bylo pár afér, kdy pár realitek i advokátů s penězi z úschov uteklo .. takže jsme se na této cestě s kupujícím dohodli. Souhlasím s tím, že tam chtěli konkrétní datumy, do kterých když nedojde k zápisu na katastru, tak to celé padá a vrací se plnění ... ale ten datum jsme si mohli stanovit de facto sami, tj. s rezervou.
Odpovědět
@mp77 To ano. Volba termínů je samozřejmě na klientech banky. A můžete si pro jistotu dát fóra. Ale když je to navázáno na to katastrální řízení, tak mám lepší pocit. Nemusíte se bát, že propadne termín a prostě je to tak, že "až to bude, tak budou další úkony". Moc nerozumím, proč KB to neumožňuje navázat na činnost katastru. - Avšak to berte tak, že já jsem takový vůl, kterému pod nosem vlastní šéf (výše zmíněný Jan Jiskra) zronevěřil prachy našich klientů, protože jsem si po těch letech, co ho znám, hloupě myslel, že by takovou prasárnu nikdy neudělal. Chci tím říct, že teď vůbec nevím, jestli jsem zrovna já dobrý člověk na rady o bezpečí deponovaných peněz. Když jsme ale už tušili s pravděpodobností hraničící se sto procenty, že Jiskra ty prachy už asi utratil, tak jsme to řešili přes místní advokátní úschovy a žádný problém. Když advokátka má praxi v obci někde 25 let, tak je nepravděpodobné, že by zrovna teď se dala na kriminální cestu. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 před časem jsme využili podobný produkt u Raiffeisenbank, kde účet byl založen a podepsán prodávajícím i kupujícím a jenom po souhlasu obou stran se dal účet zrušit a peníze uvolnit, bylo to vázáno na katastr a ne na termín. Ale je to již víc let, případ byl o trochu jiný, nešlo o bydlení, a také souhlasím s tím, že je velký rozdíl v pobočkách, resp. v lidském faktoru na jednotlivých místech
Odpovědět
@esmeralda2 No vidíte to. Právě Raiffku mám já zafixovánu v hlavě jako divnou banku. Ale netroufám si říci, jak je moje hodnocení moc subjektivní. Máte pravdu, že je to o lidech, a já se možná od Raiffky jen potkal s divnými lidmi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?