Uzavření manželství a převod pozemku

Zdravím, manžel před uzavřením manželství dostal od rodičů darem pozemek, na kterém budeme stavět. Čekali jsme až do sňatku, abychom pak pozemek přepsali jednodušeji. V bance nám poradkyně řekla, že pro přepis pozemku i na mě úplně stačí zajít na katastr nemovitostí s žádostí - pravděpodobně "Souhlasné prohlášení o vzniku, změně nebo zániku práva k nemovitosti", zaplatíme 1.000 Kč a budeme mít pozemek v SJM a bude to jednodušší pro stavbu. Teď mi ale manžel říkal, že jeho známí, kteří stavbu řeší taky, museli kvůli tomuto jít k notáři, sepsat notářský zápis (pravděpodobně o rozšíření SJM) a zaplatit přes 4.000 Kč celkem. U nich ale byl jeden z manželů pozemkem obdarován až po uzavření manželství. Co je tedy nutné udělat? Děkuji mockrát.
Odpovědět
@sathine My to vyřešili tak, že mi manžel daroval polovinu :-D. Takže jsme platili KS+NV.
Odpovědět
@simusin Takže to pak není problém ani pro hypotéku a následnou stavbu domu jo? Oba jste vedení jako majitelé akorát s podílovým vlastnictvím. Ono je to totiž teď strašně složité, jak je ten nový občanský zákoník právě.
Odpovědět
@sathine Ano, oba jsme vlastníky s podílovým vlastnictvím.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dobrý den, nevíte jestli je nějaká změna pro rok 2016? díky, mám pozemek na sebe a chceme stravět společně:) díky moc
Odpovědět
Dobrý den, my byli zrovna dneska u notáře, měli jsme to totiž tak, jako vy. Manžel kupoval pozemek ještě před manželstvím, teď na něm chceme stavět. A já nemůžu stavět na cizím pozemku, takže jsme měli 2 varianty: Buď mi půlku daruje, nebo to převedeme na SJM. Bylo nám ale řečeno, že to nejde řešit darováním poloviny, protože pozemek by byl na poloviny, ale dům na SJM a potom by s tím měli problém v bance (i když my hypotéku nebudeme mít) a prostě celkově, že jsou to 2 jiné smlouvy a pozemek, na kterém bude stát ten dům, bude 1/2, ale dům je SJM, takže prý to takhle nejde.... Nejsme odborníci, takže jsme dneska u notáře zaplatili něco málo přes 4000Kč a potom ještě dáme 1000Kč za zapsání do katastru.
Odpovědět
Přesně jak píše @kaaacaaatkooo jinak už to nejde. Pokud chcete stavět oba dva a jste manželé, přičemž pozemek vlastní jen jeden, musí to být ve SJM. Pokud manželé nejste, tak tam asi stačí být spoluvlastníkem 1/2 pozemku. A pokud manželé nejste a úvěr si bude brát jen ten, který vlastní pozemek, tak se taky nic řešit nemusí, protože jak pozemek, tak dům bude toho, kdo je vlastníkem a má hypotéku :-)
Odpovědět
Dobrý den, tak jsem se ptala známé, co je právník a dle ní je řešením SJM, volala jsem na katastr a tam by jim stačila darovací smlouva, tak ted nevim...němdo případně tip na notáře Praha? díky K.
Odpovědět
@kkacca Pokud byste to dělali přes darovací smlouvu, tak byste nebyli vlastníky pozemku v SJM, ale stali byste se podílovými spoluvlastníky, tzn. každý by vlastnil 1/2 pozemku. Což je pak problém pro stavbu domu, který se nebere na poloviny, ale jako součást SJM, takže je pak rozpor v tom, v jakém vlastnictví je dům a v jakém pozemek.
Odpovědět
@sathine jasně, děkuju, takže zajdeme k notáři a zaneseme to do SJM:) díky moc K.
Odpovědět
I hypotéku a dům jde stavět na poloviny :-) Není potřeba složité návštěvy notáře. Je potřeba si to ale pak vykomunikovat s bankou.
Odpovědět
@ftipalek86 Tak ano, dá se to, ale banky na to většinou právě přistoupit nechtějí. Sama dělám v bance, ptala jsem se i kolegyň, které pracují s hypotékami a říkaly mi právě, že to jde, ale je to na tolik výjimek, že banky na to většinou přistoupit nechtějí. Takže raději, pro klid, doporučuju to SJM.
Odpovědět
@sathine Hmm. Já jsem to měl bez problémů, jen jsem musel zaplatit poplatek za dodatek k úvěrové smlouvě.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Nemáte někdo vzor darovací smlouvy na nemovitost dle NOZ manželce/manželovi, kterou už máte zapsanou v katastru. Na netu je jich plno, ale tam není jistota že projdou katastrem. Máte někdo vzor již zapsané? Díky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?