Vhodný postup - dělení, darování a hypotéka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda někdo nemá čerstvou zkušenost - rodiče mně a manželovi darují část pozemku, na kterém se chystáme stavět s manželem dům. Musí být pozemek ve SJM, abychom mohli dostat od banky hypotéku? Nebo musí být pozemek po darování převeden do SJM? Z různých diskuzí jsem (snad správně) pochopila, že darovací smlovou budeme mít s manželem pozemek ve vlastnictví podílovém... Předem děkuji za každou pomoc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Toto je otázka na advokáty. Nicméně, pozemek bude třeba vložit do SJM, pokud nemáte SJM zúžené.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
čerstvá zkušenost, nemusí být v SJM, stačí, že jste oba podílovými majiteli. Máme to obdobně s tím, že jako manželé máme plně oddělené majetky.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si dovolila říct, že je to 50:50, zda musí být v SJM nebo ne. Ono pak záleží na bance, jakou pro hypotéku vyberete. Z naší zkušenosti chtěli, aby jsme vlastnili v SJM konkrétně hypoteční, mbank, Raiffeisenbank -vse Zlín. Dle novely občanského zákoníku lze darovat i do SJM, což by měli právníci vědět (v případě mbank nevěděli😂). Jinak ano, mělo by to být podílové, ale zase nevím, jak to berou banky... zbylou část pozemku bude mít kdo? Bude se rozdělovat pozemek? My aktuálně máme za sebou darování podílu z mamky na mne a manžela do SJM, podíl bratrovi, nyní probíhá zápis kupní smlouvy, kdy od bratra kupujeme jeho podíl, též do SJM. Dále úschova v advokátní kanceláři... byl to docela dlouhý proces, každá banka měla jiné podmínky a priority na smlouvy, zda odpovídají jejich vzorům atd...
Odpovědět
@zuzka3112 Díky za zprávu, už to máme nakonec za sebou. Přesně jako píšete, měli jsme nakonec smlouvu napsanou tak, že pozemek přešel rovnou do SJM.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?