Výměna menšího bytu za větší, jakým způsobem?

Máme byt 2+1 v osobním vlastnictví, na který platíme úvěr ze stavebního spoření (zbývá doplatit cca polovina současné hodnoty nemovitosti) a je z tohoto důvodu zatížený smluvním zástavním právem. Chtěli bychom ho vyměnit za 3+1 nebo 4+1. Předpokládám, že se nám přímo výměna s někým, kdo vlastní byt větší a chce menší nepodaří. Řešili jste někdo podobnou situaci? Jak jste postupovali? Jediné, o mě napadá je prodat menší byt, z utržené ceny doplatit úvěr a pak koupit větší byt a zařídit nové financování. Problém ovšem je, že u nás ve městě je větších byt dle našich požadavků nedostatek, a tak se bojím, že z nás budou bezdomovci, min. bude trvat hledání dlouho. Po období od prodeje stávající koupě nemovitosti a nalezení nové bychom sice asi mohli bydlet u rodičů, ale je to komplikované (co s nábytkem atd). Za nápady děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Na nábytek se dá pronajmout sklad. Občas se dá ukecat, že kupující chvíli počká, ale rok to asi nebude... Anebo krátkodobě mít dva úvěry, tj. koupit nejdřív větší byt a pak prodat menší, což je dost nejistý, byt můžete prodat hned anebo taky až za rok.
Odpovědět
My si našli byt, dali inzerát a kupec se na náš menší byt našel. Vše šlo ráz naráz. Nebyl to problém. Taky jsme byt doplatili z utržených peněz a vzali si nový úvěr na nový byt. No a do nedávna jsme spláceli druhý byt, který už také nemáme, a náš dům. Teď naštěstí už "jenů dům. Celý život jsme zadluženi. Zatím nevím, co je žít bez úvěru na bydlení.
Odpovědět
Profilova fotka
Akce kulový blesk :-) Váš postup je v pořádku a dalo by se to načasovat i tak, že během dvou měsíců byt prodáte a koupíte si jiný.
Odpovědět
@dracula Nevim,jestli to chapu dobre,ale vy jste si nejdriv nasli novy byt,jehoz puvodni majitel pockal nez prodate stary byt,doplatite stary uver a vyridite si uver novy? To bych byla docela prekvapena,kdyz vidim v okoli,jak se vse tahne.Nebo jste nejakou dobu meli uvery dva? Ta moznost me zpocatku vubec nenapadla,protoze jsem predpokladala,ze banka neda uver nekomu,kdo uz jeden ma.Jak jsem uz psala,nemam strach,ze neprodame stary byt,ale ze nesezeneme ten novy...takze vybrat nejdriv novy byt by bylo idealni.
Odpovědět
Osobně myslím, že prodat a koupit byt v jeden čas, nebo s malým překlenutím je problém. Do určité míry lze tohle eliminovat, ne zrovna komfortně, že prodáte byt, přestěhujete se do podnájmu, koupíte byt a přestěhujete se do většího. Ono totoiž spousta lidí, když si od vás byt koupí se bude chtít stěhovat, co nejdřív...často totiž řeší to stejné jako vy.
Odpovědět
@mujdend My jsme si vybrali nový byt, podali inzerát na prodej původního bytu. Rychle jsme ho prodali. Byla to otázka měsíce, než se to zrealizovalo. Možná trochu přes měsíc. Měli jsme dva úvěry. Jeden na první byt, druhý na kupovaný byt. Jeden jsme pak z peněz z prodeje bytu splatili (první byt). Teď jsme taky měli opět dva úvěry. Protože jsme druhý byt prodávali a nechali si stavět dům. Tam jsme taky měli štěstí. Kupci bytu nám počkali a nechali nás bydlet asi půl roku v našem bytě, který jsme jim prodali, bez placení nájmu jim. Zatím se nám postavil dům. V domě jsme spláceli úvěr na prodaný druhý byt a ještě splácíme úvěr na dům. Úvěr na byt už splacen je. Takže už máme jen jeden úvěr. Měli jsme tedy už tři úvěry na tři druhy bydlení.. V určitém období i dva najednou. :-) Ještě dlouho úvěr budeme mít.
Odpovědět
Profilova fotka
Když máte menší byt, je docela šance, že si ho někdo koupí na pronájem...zkuste sehnat někoho takového, když myslíte, že zájemců bude dost. Tak by vás tam mohli nechat v nájmu, než koupíte nový byt - a zároveň už bude tenhle prodaný a nemusíte mít dva úvěry. My to takhle měli taky naplánované, ale kupující se nakonec lekli, že když máme malé dítě a muži by se něco stalo, bylo by těžké mě s dcerou dostat z nájmu, tak jsme to museli posouvat. Ale to byli fakt bl**i :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?