Zamluvení bytu, jaký je postup?

Včera jsme byli na prohlídce bytu. Po bytě koukáme už nějaký čas. Tento se nám líbil a na místě jsme řekli, že ho bereme. Domluvili jsme si další postup (večer pošle makléřka rezervačku, v Po podepíšeme a složíme rez. popl). Po 5 hodinách jsem mluvila s makléřkou, řekla mi, že tam měla další prohlídku a cena se zvedla o 100t. Takže můj dotaz - jak to vlastně je? Měla jsem za to, že pokud někdo řekne, že to bere, další prohlídky nejsou a nestává se z toho "dražba". Je to tak nebo ne? Jsem realitkama už fakt znechucená, tohle se nám stalo už po druhé (teda napoprvé se nám byt na místě nelíbil, nicméně při rozhovoru realiťák vyrukoval, že už mají 2 nabídky, takže kdo dá víc). To je teď fakt normální? A druhá věc, co mě včera zarazila, paní po nás chtěla rez. poplatek v hotovosti. Účtu se poměrně bránila. Je to normální? Tenhle byt už je pasé, ale ráda bych věděla, s čím počítat dál
Odpovědět
@xarah Zial ano, v sucasnom stave dopytu a ponuky je toto uplne normalne a deje sa to uz niekolko mesiacov. V zasade dokial nie je podpisana rezervacna zmluva, predavajuci moze cuvnut a nepredat. V tomto pripade mate moznost bud svoju ponuku dorovnat alebo hladat dalej. Ale moc dlho by som nehladal, pretoze ceny bytov rastu...
Odpovědět
Napíšu, jak jsme to měli my - byli jsme se podívat na domeček, nejdřív jen na obhlídku, za dva dny už jsme víceméně věděli, že ho chceme :) Na místě jsme při druhé prohlídce řekli, že ho bereme, nicméně mezitím tam měl realiťák jiné zájemce, kteří ale také chtěli další prohlídku. Takže dal přednost nám, kteří jsme ho viděli dřív, ale bylo to jen o jeho "slušnosti". Rezervačka se podepisovala o čtyři dny později a platili jsme taky zálohu v hotovosti - což mi přijde docela logické - proti podpisu rezervační smlouvy jsme složili peníze. Ti druzí zájemci by dům "dostali" v případě, že by jsme nepřišli k podpisu. Obávám se, že je to de facto v rukou makléře (případně do ceny má co mluvit majitel, samozřejmě). Na druhou stranu to může být trik realitky, jak vyšroubovat cenu :/
Odpovědět
Asi to trik není, paní měla včera (Pá) volat, abychom se domluvili a už se neozvala (prohlídka byla ve čt). V telefonu jsem na ni byla celkem nepříjemná, když vyrukovala s navyšováním ceny. S mužem jsme se domluvili, že na to kašleme, takhle to nechceme, takže já jí už volat nebudu. Přijde mi to fak hnus.... Mě ta hotovost dost zaráží, pořád mi to přijde divné. K tomu rychlému nákupu - docela mě zaujalo vyjádření realitní komory: http://www.realitnikomora.cz/tiskove-... - taky si říkám, že by se to už mohlo zhoupnout ;)...
Odpovědět
@xarah Asi záleží na tom, jak je realitka solidní. Stávat by se to nemělo, pokud je cena pevně stanovena. Když první zájemce řekne, že nemovitost bere, měla by se mu dát přiměřená doba na podpis rezervační smlouvy a složení zálohy. Teprve tehdy, kdy by nepodepsal či nesložil zálohu, by měl nastoupit další zájemce. Osobně ralitky moc nemusím, prodat bez nich není žádný problém. Prodávali jsme byt i dům sami (smlouva a složení peněz u notáře) a naprosto bez problémů. Kupovali jsme přes realitku 2x, musím říci, že obě byly solidní. Když jsme řekli, že kupujeme, dalším zájemcům se byt ukázal s tím, že je zamluven a jen pokud my couvneme, dojde na další zájemce. My do dvou dnů podepsali a složili peníze, ostatní měli smůlu :-D Nechci dělat reklamu, možná mi to smáznou, ale šlo o NEXTreality a Maxima reality. S oběma jsme byli moc spokojeni, profesionální a férové jednání.
Odpovědět
Já o služby realitek nestojím, ale bohužel nabídka bytů bez realitky momentálně není :(...Díky i za reference na konkrétní... Vytočená jsem už ze 3 konkréních realitek, tohle poslední mě ale míchlo nejvíc :(. Na druhou stranu poznali jsme už i skvělého pana realiťáka, takže nejsou všici jen strašný. Díky Aneri za koment, tak jsem si myslela, že to funguje.
Odpovědět
Profilova fotka
Vámi popsaný případ se stát může, je to v podstatě taková hra, každá strana se snaží utrhnout co nejvíce pro sebe. Není proti tomu žádná obrana, ani podepsaná rezervační smlouva není zárukou, že obchod proběhne. Osobně bych ale rezervační poplatek v hotovosti neplatil, nenechte se zatlačit do rizikových věcí.
Odpovědět
Kupovali jsme přes realitku dům. Taky jsme po prohlídce oznámili, že bereme. Okamžitě byla nabídka z netu pryč. Večer jsme podepsali rezervační smlouvu, měli jsme týden na vyřízení peněz a jejich zaslání na účet, do té doby jsme mohli odstoupit. Pak už to jelo normální cestou. Takže pokud vám realitka zvedla takhle cenu, jsou darebáci a řekla bych jim, at si to tedy prodají těm druhým. Ale že si budu stěžovat u asociace realitek, určitě něco takového je. Tohle se prostě nedělá. A v hotovosti určitě neplatte, a stejně tak si na peníze zařidte notářskou úschovu. Dokud nebude byt na vaše jméno, nechte peníze za něj u notáře. Bohužel s rezervačkou to tak nejde, ale ani tu nedávejte v hotovosti. V žádném případě. Brali jsme dům přes FInnem Praha.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, i my jsme zažili ne moc férové jednání. Na internetu se uz poměrně dlouho inzeroval byt před rekonstrukcí asi za 3200. Ze zvědavosti jsme si sjednali prohlídku a na místě zjistili, že je byt prakticky po rekonstrukci. Byt se nám i pres nějaké nedostatky líbil - nebyly tam spotřebiče, vodovodní baterie, podlahy byly nové, ale byly "až moc plovoucí", takže nějaké levné.. Ale za cenu po reko docela pěkné. Na místě jsme vyjádřili velký zájem o byt a jeli jsme si to domu rozmyslet. Doma jsme ovšem zjistili, že inzerát zmizel a za chvíli se objevil nový, s fotkami a cenou za 3375. Tak jsme volali makléřce, co to znamená, jak je to možné a jaká cena tedy plati. Jelikož jsme to viděli ještě za původního inzerátu, pro nás tedy podle vyjadreni maklerky platí cena původní. Nakonec ale druhý den volala, že pro nás platí cena 3200 s tím, že si ale máme sami uhradit daň z nabyti nemovitosti, že si majitel neuvědomil, že ji musí platit on.. Tak bychom se zase dostali na krásných 3330, a jako bonus bychom ještě k tomu přišli o potřebnou hotovost k hypo a na zařizování. Nakonec jsme si řekli, že to za to nestojí, že jsme ochotni uhradit max půlku dane, abychom byli k jeho chybě solidární.. Ale bylo nám od začátku jasne, že to chce prodat dráž. Jen by nam bylo mnohem milejší a ferovejsi, kdyby řekl, že prostě do toho vrazil peníze a chce to prodat dráž, než aby nám tedy milostivě sdělil, že to prodá za cenu puvodni a pak se vymlouval o den později na to, že vlastně máme uhradit daň z nabytí, že si to neuvědomil... Další věc bylo to, že majitel měl business založený na odkupu nemovitosti z exekuce a jejich následný prodej. Po deseti letech takového obchodování tedy nepřichází v úvahu, aby na takovou věc, jako je dán z nabytí, prostě zapomněl.. ]-( Přeji hodně zdaru a pevnych nervu všem, co se snaží koupit byt :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsem platila rezervaci v hotovosti. Když jsem kupovala, i když jsem prodávala jsem chtěla hotovost. U nákupu to bylo o tom, že ten byt byl pěkný a celkem levný. Vyběhl, ten den jsem ho viděla, druhý den ráno stála v realitce s penězma. Nestála sem o to, aby mě někdo předběhl. Moje realitka byla slušná a nikomu to nenabízela do toho druhého dne, i když volali, že jestli to opravdu platí, že mají další zájemce o prohlídku. Takže na rezervačce v hotovosti nevidím nic špatného. To navýšení ceny je jednoznačně sprosťárna a od takové realitky bych odešla a raději s nimi neobchodovala. Bůhví, co ještě vymyslí na kupce dalšího..
Odpovědět
Díky za další zkušenosti. Blafování to asi nebylo, neb už se baba neozvala. Mně se nepozdává placení v hotovosti i proto, že když by z toho sešlo kvůli prodávajícímu, tak bych se bála, kde ten poplatek pak budou lovit. Obzvlášť pokud je to pidirealitka. Ani mě neláká představa, že budu jezdit po městě v MHD s takovým obnosem.
Odpovědět
Profilova fotka
Je úplně jedno, jestli jim to dáš hotově nebo pošleš do banky. Jestli to jsou podvodníci, nevrátí nic tak jako tak. Chce to mít dobrou rezervační smlouvu. Vzpominam, že my platili 2x hotově, jednou bankou. Problém nebyl nikdy. A při platbě v hotovosti jsem sebou měla bodyguarda :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?