Zástavní právo na domu, je možné nemovitost prodat?

Dobrý den, máme vyhlídnutý dům na koupi. Máme ale problém, že pán, který v něm bydlí, má na dům zástavní právo, ale majitelem je jeho nevlastní dcera. Ta mu zástavu (podíl z kupní ceny) nechce vyplatit a tudíž to dala k soudu. Dům ale prodávají. Je možné takovou nemovitost vůbec prodávat? Případně ji koupit? A co pak se zástavním právem? Jak dlouho by mohl spor o zástavní právo trvat, než se bude dát nemovitost bez problémů koupit? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@mispece Zástavní právo smluvní? Táhnout se to může řadu let, pokud se nedomluví.
Odpovědět
Profilova fotka
@mispece oni tedy nesjou schopni se domluvit na tom, že dcera otci z kupní ceny vyplatí tu jeho zástavu? a o co ho ona žaluje? určitě bych se nehnala do koupě, dokud by si to mezi sebou nějak nevyřešili.
Odpovědět
Nevím, zdali to dobře chápu. Dům je psaný na nevlastní dceru. Bývalý majitel má zástavu, vůči své nevlastní dceři? Takže ona mu tedy splácí nějaké peníze, nebo při prodeji, mu musí něco vyplatit? Jestli ano, tak vy zaplatíte část pánovi (výše financí, co zbývá dceři doplatit) a ten smaže zástavu. Pak půjde KS na katastr, ten dům napíše na vás. Druhá část půjde dceři. Doporučuji vše dělat s právníkem a přes úschovu u advokáta. Pokud, ale ona nesouhlasí s vyplacením části kupní ceny, tak v tom vidím problém. Záleží, jak mají postavené smlouvy na zástavu. Chce to vzít veškeré dokumenty a zajít k advokátovi. Takto je těžké to posoudit.
Odpovědět
@schnek přesně tak! Nevlastní dcera se spíše nechce domlouvat a hlavně mu nechce nic vyplácet. Chce aby soud jeho zástavní právo uznal jako neplatné a on se tudíž musel vystěhovat bez nároku na vyplacení peněz.. @1pepino Dům je psaný na nevlastní dceru a pán pravděpodobně sepsal zástavu s její (teď již zesnulou) matkou (jeho bývalou přítelkyní). On totiž na domě dělal spoustu oprav za svoje a proto to zástavní právo sepsali. Ovšem nevlastní dcera mu to nechce uznat a hlavně vyplatit (část z kupní ceny). Taky jsem si myslela že by to takhle šlo, ale jakou máme jistotu, že nám pak majitelka neřekne, že jí musíme vyplatit celou kupní cenu a zástavu ještě mu zvlášť? To by nás dům přišel o 500 000,- dráž.... Nevím jestli u soudu něco pořídí, ale asi je lepší počkat až se to vyřeší...
Odpovědět
Profilova fotka
@mispece určitě vyčkejte. A počítejte s tím, že se to může táhnout několik let. Podle toho, jak to popisuješ, bych předpokládala, že dcera prohraje, ale kdo ví.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@mispece Tohle vidím na hodně dlouho, i léta to může trvat. Doporučuji poohlédnou se po jiném domě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?