Zdědil jsem 1/9 starého domu - jak s podílem naložit?

Zbývající podíly vlastní 4 osoby ze vzdálenější části rodiny, z čehož 2 tetky (70+let) v domě ještě bydlí. Tetky svůj podíl neprodají a nechtějí se stěhovat. Na mé vyplacení ale nikdo nemá. Dům chátrá a já tak přicházím o další peníze. Investovat do správy/rozvoje nechci, protože na to nemám a investice do podílu mi ekonomicky nedává smysl - navíc by se na investici museli podílet i ostatní a ti na to nemají. Já tam bydlet ani nechci. Realitky by vykoupiily i podíl, ale lze očekávat, že začnou s praktikama, aby ziskaly i další podíly. Tzn. zacnou vytvářet nátlak a mě tak tahle část rodiny odsoudí. Darovat to nechci, protože hodnota podílu bude mezi 500-700.000,- Kč. Prosím poraďte, co s tím?
Odpovědět
1
2
když nikdo nic nechce(nemůže) dělat, nechce(nemůže) to prodat, nechce(nemůže) vyplatit, tak zbývá jedině prodeëj a nebo chátrání "investice"
Odpovědět
Profilova fotka
No pak jedině soud a domoct se toho vyplacení soudně. Tak jako tak tetky a určitá část rodiny z toho na větvi nebude..
Odpovědět
@defik V rámci zachování dobrých rodinných vztahů nedoporučuji podíl odprodávat ani staré tety vyhazovat z jejich obydlí. Je zcela běžné, že spoustu z nás vlastní nějaké podíly na nemovitostech, kde dožívají rodiče, prarodiče, apod., ale nevidím důvod, proč si narušovat vztahy tím, že se budu chtít někoho zbavit a získat peníze. Prostě a jednoduše počkáte, až v nemovitosti nikdo bydlet nebude, počkáte až zbývající podíly podědí příbuzní po tetách a pokud bude nemovitost prázdná, tak ji prodáte jako celek, a v rámci kupní ceny budete vyplacen. Zamyslete se, zda Vaše chování nezavání hyenismem. Vyhazovat staré tety nebo po nich chtít, aby mě vyplatili? Podíl jste získal v dědictví, někdo z předků vám chtěl něco zanechat, ale určitě nemyslel, že vyhodíte z domu staré tety. Opravovat nic nechcete, investovat do nemovitosti také ne, tak se prosím nedivte, že se nad Vaším jednáním pozastavuji. Pokud máte pocit, že se nemovitost bortí a potřebuje opravy a ostatní nemají finanční prostředky na spolupodílení se na rekonstrukci, je možné udělat s ostatními spoluvlastníky smlouvu, kde se zavážete tyto opravy uhradit a dále bude ve smlouvě ujednáno, že vám budou prokazatelně vynaložené náklady následně vypořádány z kupní ceny, jakmile bude možno nemovitost prodat (tj. tety zemřou či se DOBROVOLNĚ přestěhují do Domova důchodců). Dále ještě tvrdíte, že podíl činí 700.000,- Kč, tj. 1/9 z ceny nemovitosti, to mi vychází - pokud dobře počítám - na cenu nemovitosti 6.300.000,- Kč, to asi nebude nemovitost v tak hrozném stavu, nebo k tomu jsou rybníky, lesy, polnosti? /to není ironie, ptám se vážně/
Odpovědět
Tohle se řeší soudem ,který v případě více majitelů nařídí prodej nemovitosti.Jde o zrušení podílové spoluvlastnictví.Bez právníka sám moc nezmůžete .
Odpovědět
@defik Jinak samozřejmě existuje právní cesta, jak se vyplacení svého podílu domoci, ale s ohledem na výše popsané, tj. tety zde žijí a nemají peníze na vyplacení - mi to přijde nemorální.
Odpovědět
@defik Tady je každá rada drahá. Nejlépe se domluvit, vysvětlit tetám, že je rozhodně nechcete tahat po soudech a hledat společně nějaké řešení. Neviděla bych to tak jednostranně jako @korodujicividle, která píše, že Vaše chování zavání hyenismem. Vždyť i tety, pokud by prodaly svůj podíl, by si za získané fin. prostředky mohli koupit malý byteček, jít to pronájmu, nebo domu s pečovatelskou službou. Říci, že se stěhovat nebudu a na vyplacení nemám je podle mě také nemorální. Chápu, že se v 70ti letech nechce nikomu stěhovat, ale prostě pokud není nemovitost celá jejich a na vyplacení nemají peníze, tak by s tím měly více méně počítat.
Odpovědět
@korodujicividle začarovaný kruh který by se měl co nejdříve vyřešit.Nemorální mi přijde držet něčí majetek Navíc v budoucnu pribyde více dědiců když jedna z tet umře a bude situace ještě horší.
Odpovědět
Zdědit 1/9 čehokoliv a něčeho se domáhat je dobrý vtip. Ale chápu, peníze nesmrdí. Že chování typu soud atd. je hodně za hranou je jasné, pokud to někdo @aneri53 nevidí tak jednostranně, tak mu přeju, aby ve stáří musel řešit vystěhování se do bytečku protože synovec zdědil po jejich sestře, bratru kus baráku...
Odpovědět
@tometa Více dědiců nevytváří žádný problém. Zcela běžně se prodávají nemovitosti s více spoluvlastníky (lze tak na základě NOZ učinit i na základě Usnesení notáře o prodeji před skončením dědického řízení). Tudíž jestli tam bude 5 vlastníků (jako je nyní) či 36 vlastníků, tak je to de facto naprosto irelevantní. Kupní cena bude rozdělena dle výše podílu mezi ostatní vlastníky, tj. každý dostane alikvotní část z kupní ceny. Třeba se jeden ze spoluvlastníků rozhodne nemovitost využívat k bydlení (rekreaci) a vyplatí ostatní spoluvlastníky. Vyhazovat staré osoby, které jsou na dané prostředí zvyklé a velmi těžko přivykají novému prostředí, není moc košér. Vlastník spoluvlastnického podílu o výši 1/9 k celku o své peníze nepřijde, nikdo po něm nechce, aby podíl přenechal příbuzným. Jsou to pro tuto chvíli dobře uložené peníze, které se mu v budoucnu budou hodit a lze předpokládat, že hodnota podílu stoupne.
Odpovědět
@korodujicividle vždy více majitelů vytváří problém to snad ví každý.Sama jsem dědicem několika domů kde je nás více majitelů a pořád jsou dohady a nikdy se na jednotný prodej nedohodnem.Na co tam mít uložené peníze když tu částku může využít efektivněji někde jinde.Hodnota podílu stoupá pokud se dum udržuje o čemž autor píše že se tak neděje.Navíc proč by udržoval něco pro ostatní kteří tam žijí a udržovat nemovitost nechtějí.
Odpovědět
@lopp Přečti si prosím pozorně, co jsem napsala, vůbec nejsem zastáncem soudních tahanic, naopak píšu, že by se měli všichni zúčastnění dohodnout. Ale to, že je tazatel označován za hyenu, se mi nelíbí. A že by to byly dobře uložené peníze o tom pochybuji, nemovitost chátrá a může to tak být klidně i dalších 20 let, pokud se tetičky dožijí požehnaného věku :-D (přeji jim to). Nevíme, jaká je situace tazatele, třeba si zrovna řeší vlastní bydlení a bude si muset vzít o to větší hypotéku. A o moje stáří se neboj :-D , to mám zajištěné více než dobře, právě pro to, že spoléhám jen sama na sebe a nečekám, co mi kdo dá. Kdybych však byla v situaci, kdy bych byla jen podílovým vlastníkem nějaké nemovitosti, nikdy bych si netroufala pomyslet, že zde v klidu, bez toho, že to nějak vyřeším s ostatními spoluvlastníky, dožiju. To si myslím, že by bylo vůči ostatním hodně sobecké.
Odpovědět
Jestli spávně čtu, tak jsem to pochopil tak, že se @defik ptá - jak s podílem naložit? A ne, jak vyhodit z baráku dvě chudé stařenky. Chápu, že ho trápí, že chátráním nemovitosti trpí i jeho podíl a bez souhlasu ostatních s tím nemůže nic dělat. Doufám, že mě @korodujicividle a @lopp neodsoudí jako vyvrhela, ale nebyla tu zmíněna ještě jedna možnost , a to je podíl nájemném. Jako spoluvlastník (majitel podílu) nemovitosti má právo na podílu z nájemného. Pokud výše nájemného není stanovena, dá se odvodit od podobných nemovitostí v dané lokalitě. Vymahatelnost je však obdobně složitá jako většina výše navrhovaných řešení.
Odpovědět
Článek se načítá
@jizvo a když tetky dobrovolně nezaplatí 1/9 nájmu, tak se bude podávat žaloba na bezdůvodné obohacení? :-) To, že něco je legální neznamená, že je to legitimní - v souladu s morálkou. Já osobně bych nechala tetky v klidu dožít a s dědici pak pořešila prodej nemovitosti.
Odpovědět
@petraxname a ono je legitimní bydlet zadarmo v něčem, co není výhradně moje? :-o
Odpovědět
@plaintruth nájemné lze pouze v případě kdy jsou vymezené podíly ,což není úplně jednoduché nechat udělat a v tomhle případě by to snad ani nešlo.
Odpovědět
@petraxname Tak jedna věc je nechat tety dožít, ale to může být taky 20 let, a mezi tím ten dům bude potřebovat nějaké investice, od akutních oprav až třeba po novou fasádu, střechu atp. Nebylo by řešením se domluvit na tom, že tety na jednoho ze zbylých podílníků své podíly převedou s věcným břemenem dožití? A ve dvou se už dá třeba domluvit lépe.
Odpovědět
@plaintruth Ano ano, přesně tak to vidím :/
Odpovědět
@korodujicividle Díky za velkou zpětnou vazbu budu to brát postupně: zachování dobrých rodinných vztahů: To je bohužel mylný předpoklad. Tety jsem neviděl 20 let. Nikdy mne nekontaktovaly. Dědictví jsem získal po otci, který se mi 10 let neozval a v posledních letech mi jednou za kvartál zavolal. Otec a sestry se spolu 15 let soudily o náklady na opravy domu. To nejsou dobré rodinné vztahy. Počkat až v nemovitosti nikdo nebude: Protože do té doby budu investovat nemalé prostředky, budu se muset učit, co správa domu obnáší (dnes nikdo neřeší pojištění, rozvody, revize, ...). Po jedné tetce (která je těžce zadlužena) bude možná dědit právník, který mne vykufruje s částkou daleko menší než je dnešní hodnota. Navíc, když dnes budu investovat do opravy 100 tisíc a zvýším hodnotu domu o 100 tisíc, pak, protože jsem pouze menšinovým vlastníkem - který bude vždy prodávat pouze menšinový podíl a vždy tak realitky půjdou do rizika, že se jim nepodaří odkoupit ostatní podíly, pak mi realitky za můj podíl nenabídnou o 100 tisíc víc, ale cca o 50-70 tisíc víc. Na každé vynaložené koruně tak přicházím o 30-50%. To je finanční sebevražda. Jestli jsem to nevysvětlil dost jasně, klidně to rozepíšu... Ano podíl jsem získal v dědictví, navíc zatížen dluhem cca 100.000,- Kč. Otec se nechal slyšet že s dluhem i nemovitostí si děti (tedy i já) poradíme. Sám jsem mu několikrát říkal, ať spoluvlastnictví vyřeší sám, protože později už se nikdy nedohodneme. Já jsem svůj podíl oddlužil a teď bych měl investovat další peníze? Zasmluvnění a platba za opravy: Velmi dobrý nápad, za předpokladu, že bych byl většinovým vlastníkem a že by ostatní (například jedna teta) již neměla řadu jiných existujících dluhů . Zároveň bych musel mít zájem dům zachovat a to upřímně nemám. Všichni ostatní by pak museli přijmout tento závazek, musel by proběhnout zápis na list vlastnictví, museli bychom dohodnout nějaký úrok, vše by muselo být po celou dobu právně zajištěno... Opravdu mi nedává smysl, abych se do něčeho takové, z pozice miniritního vlastníka, který v domě ani nebydlí a nechce bydlet, pouštěl. Také v řadě bodů vaší zprávy předpokládáte, že tety budou mít zájem jednat. Ten bohužel nemají. Jedna skáče do řeči po dvou větách a nezajímá ji zájem druhých, druhá se nechala slyšet, že jestli se ve věci domu někdy o něčem zmíním, tak ji to zabije (ne že by byla tak vetchá, je to jen psychologický nátlak a vyhýbání se řešení). Takže nyní jsem v situaci, kdy ostatní nic nechtějí řešit, nemají peníze a očekekávají, že já budu čekat a platit. To není fér přístup. Já nemám potřebu prodat, jen ať mi někdo garantuje, že mi někdy v budoucnu bude vyplacena hodnota mého podílu a že se o nemovitost nebudu muset starat. Nikdo takový příslib dát nechce. Nikdo si nechce vzít hypotéku na můj podíl a jít do rizika. Proč bych tedy měl být v riziku já? Cena nemovitosti je někde mezi 8-12 mio. Nejsem znalec, vycházím z prodejní hodnoty okolních domů. Jde pouze o dům s malými zahrádkami v prestižní pražské čtvrdi. V každém případě je v domě kompletně neobyvatelné jedno patro, druhé je v dezolátním stavu, je třeba udělat nové rozvody vody, rekonstrukce dřevěného schodiště, rekonstrukce propadů dlažby na zahradách, ... To je jen krátký výčet ze 3 návštěv, které jsem zde právě absolvoval.
Odpovědět
@jizvo Díky za zprávu. Podíl na nájemném? Tím je myšleno že by mi měly tety platit podíl za to, že dům užívají? Moc tomu jinak nerozumím.
Odpovědět
@petraxname Mrkni prosím na moji odpověď výše, tam je vysvětleno, proč se mi "čekání" nelíbí.
Odpovědět
Profilova fotka
@defik A jediní další vlastníci jsou ty tetky, nebo ještě někdo další? Pokud jen tetky, mají obě stejný podíl?
Odpovědět
@defik Někde tady bylo zmíněno, že existuje zákon, že nikdo nemůže být nucen zůstat ve spoluvlastnicví .....takže pokud se nedomluvíš po dobrém, pak soud v podstatě musí rozhodnout ve tvůj prospěch a určit podmínky za kterých budeš vyvázán. Pokud je dům v tak špatném stavu a ještě někde v centru Prahy, tak bych se dost bála nějakého nařízení na opravu, zásahy památkářů....no a tím i pěkně vysoké náklady.
Odpovědět
@brokolicenoblhoch Tetka 1: 3/9 Tetka 2: 3/9, Sestra 1: 1/9, Sestra 2: 1/9 Já: 1/9
Odpovědět
Profilova fotka
@defik A se sestrami je domluva jaká?
Odpovědět
@bamak Ano četl jsem, ale je to na dlouhé měsíce a s horším výsledkem než přímý odprodej. Soud by nejprve nabídl podíl mého podílu spoluvlastníkům (což už jsem sám udělal) a dále by pak zahájil dražbu mého podílu a ve dražbě bych dostal méně, než když si kupce najdu sám.
Odpovědět
@brokolicenoblhoch Jedna prodá se mnou, druhá chce udržovat, jako tetky.
Odpovědět
@defik Tak pokud je to takhle, rodinné vztahy jsou na bodu mrazu a není možná dohoda, já osobně bych se s tím moc nepárala. Kontaktuj právníka a začni to řešit.
Odpovědět
@defik Vaši situaci řeší § 1140-1143 NOZ. http://www.uplnezneni.cz/zakon/89-201... Teď čtu Váš příspěvek nad sebou - zřejmě jste příslušné paragrafy již studoval.
Odpovědět
Profilova fotka
Tetky nejspíš taky mají nějaké dědice, ne? Takže bych podala návrh na soud s tím, ať si to tetky vyřeší se svými dětmi.. ty si můžou vzít úvěr a vás vyplatit. Ono to v podstatě ani jinak řešit nejde. Sama nevím, co jednou budu dělat, až budu muset plácnout na stůl 2 mil. a vyplatit dědice z poloviny nemovitosti. Těžko mu můžu říct "tak si počkej dalších 20 let, než tu dožiju". A prodávat nebudu chtít, když tam žiju, to je pochopitelné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@defik Ajé :-( bylo by mnohem snazší, když by i druhá sestra měla rozum a patřila vám dohromady alespoň ta třetina. No každopádně v těch dražbách to kupují firmy, co se na tohle specializují (mají svoje hnusný, špinavý způsoby, jak podílníky vystěhovat ). Na tvém místě bych těm třem navrhla, že buď se dům prodá a peníze rozdělí (za ty prachy si tetky můžou úplně krásně najít jiné bydlení, s čímž bych jim samozřejmě nabídla svou pomoc), nebo ty tři vyplatí tebe a sestru. Jestli nemají peníze, tak si můžou půjčit. A pokud nesouhlasí, tak bych jim sdělila, že můj a sestřin podíl odprodáme žralokům a ti se s nimi mazlit opravdu nebudou. Ti mají k dispozici bandu právníků a všelijaký kličky mají v malíku.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?