Změna zákona u daně z nabytí nemovitosti

Od 1. listopadu 2016 bude muset dan z nabytí nemovitosti platit kupující. Momentálně to platí většinou prodávající a ve většině připadů je to již započítáno v inzertní ceně za kterou se dům nabízí (třeba na sreality cz atd.). Lze čekat že drtivá většina nabízených nemovitostí po 1. listopadu 2016 podraží o ty 4% (daně z převodu/nabytí nemovitosti)? Co si o tom myslíte? Podle mě jo, většina realitek ponechá cenu, jen vyhodí jakkoukoliv poznámku o dani z nabytí nemovitosti a na dotaz sdělí že dan platí prodávající a není započítána v ceně... Četl jsem i nějaké "odbornější" články na větších serverech že tomu tak bude. Co si myslíe vy? Hodlám kupovat nemovitosti (dům nebo byt), tak se chci zeptat jestli si musím pohnout do toho 1. listopadu jestli nebudu chtít platit o 4% vyšší cenu...?
Odpovědět
Profilova fotka
Cena je vždy smluvní.... A buď se na ní dohodnete a nebo ne....
Odpovědět
rikkii Cenu určuje poptávka a nabídka. Rozhodně by ji neměla ovlivnit daň. KC by se měla o daňovou povinnost přecházející na stranu kupující adekvátně ponížit. Korektní RK má již nyní ve smlouvách zapracováno ustanovení, že prodávající strana je srozuměna s tím, že v případě, kdy dojde k legislativní změně zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, a poplatníkem daně z nabytí nemovité věci se stane ze zákona kupující, zavazuje se prodávající uhradit kupujícímu náklady na daň z nabytí nemovité věci, a to buď následným vyrovnáním či adekvátním snížením kupní ceny. Nehledě na to, že cenu prostě určuje trh. A pokud se Vám bude líbit nějaká nemovitost, tak většinou si jako kupující ještě vyjednáte stejně slevu - pamatujte, že nikdo nekupuje předraženou nemovitost (ta pro něj není lákavá)... Přestože mnozí tímto straší, tak z ekonomického hlediska i z praxe je to nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
Prosím chtěla bych se zeptat, když budeme kupovat nový byt od developera, nevztahuje se na to osvobození od daně z nabytí nemovitostí? Nějak se v tom motám a třeba je tu někdo kdo se lépe orientuje...díky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?