Musí mít bungalov dva záchody?

Profilova fotka
Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli existuje nějaká vyhláška, která určuje, že bungalov musí mít 2 toalety? Teď s tím na mě vyrukovala známá, a moc se mi to nezdá... Chceme si z jednoho záchodu udělat spíž a záchod mít jen v koupelně....Předem díky :)
Odpovědět
Našel jsem tohle - ČSN 73 4301 5.2.3.12 Prostor pro umístění záchodové mísy nesmí být přímo přístupný z obytných místností, ani z prostoru pro vaření, pro stolování, pro uskladnění potravin nebo z prostoru, který plní některé funkce obytných místností. Je-li jen jedna záchodová mísa v bytě se 3 a 4 obytnými místnostmi, musí být v samostatné místnosti (záchodě). V bytech s 1 a 2 obytnými místnostmi může být jediná záchodová mísa umístěna ve společném prostoru pro osobní hygienu. Dvě záchodové mísy musí být instalovány v bytech o 5 a více obytných místnostech. Jsou-li tyto byty vícepodlažní, umístí se záchodové mísy ve dvou rozdílných podlažích. Druhou záchodovou mísu v těchto bytech je možno umístit buď v další samostatné místnosti (záchodě), nebo v prostoru pro osobní hygienu. Tento prostor pro osobní hygienu může být přístupný z ložnice, pokud je určen jen uživatelům této ložnice.
Odpovědět
Profilova fotka
Vyhláška 137/1998 Sb. O obecných technických požadavcích na výstavbu, §22 bod 6: "U každého bytu musí být alespoň jeden záchod a jedna koupelna. Záchod nesmí být přístupný přímo z pobytové místnosti, nebo obytné místnosti, jde-li o jediný záchod v bytě. Tvoří-li byt nejvýše dvě obytné místnosti, mohou být záchod a koupelna v jedné místnosti." V podstatě jde o to, že pokud máte bungalov větší než 2 obytné místnosti a přitom plánujete koupelnu společnou s WC, musíte mít ještě alespoň jedno WC samostatné. Stejně tak, pokud koupelnu s WC plánujete mít přístupnou vchodem z obýváku nebo ložnice.
Odpovědět
Vyhláška nevyhláška, mít jedno wc v domě spojené s koupelnou není moc dobrý nápad, pokud teda nějakou "hygienu" nehodláte vykonávat v té nově vzniklé spíži...
Odpovědět
Urcite nesmi byt z kuchyne vstup na wc,tyto prostory by mely byt oddelene...kazdopadne mit jeden zachod v koupelne pro celou rodinu/navstevy atd. neni zrovna idealni reseni...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp hahaha teď jste na to kápl :) Velmi plodný koment, díky za něj! ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@koselak @jakuda děkuju za zaslanou vyhlášku, určitě mi to pomohlo! Zkusím promyslet jaké máme případné možnosti přestavby. Díky
Odpovědět
Hlavně si nedávejte jedno WC společně s koupelnou, největší blbost co kdo mohl kdy vymyslet, pokud je v bytě či domě jen jedno WC! Jsme zatím s přítelkyní jen dva a jsme ze záchodu v koupelně na nervy. Klasika chlap sere, ženská se potřebuje malovat, ženská trůní, chlap si chce zrovna vyčistit zuby, jeden leží ve vaně tomu druhému se chce samozřejmě dělat ee... A to si takhle nedokážu představit fungovat vícečlennou rodinu, už přemýšlím jak ten záchod oddělit ;-)
Odpovědět
nemusí, ale pakliže je jen jedno, tak by mělo být odděleně
Odpovědět
Jak píše @kopca89
Odpovědět
Profilova fotka
Prostě jednoduše: můžete mít jeden záchod, ale musí být oddělený. Rodina versus záchod jen v koupelně je hloupost
Odpovědět
Profilova fotka
@luckydaisy nějak nevím, kde jste se z mého příspěvku dočetla, že vstup na wc je z kuchyně... @kopca89 @lopp žádala jsem snad v příspěvku o radu a váš názor? Zřejmě asi vaše osobní vyhlášky...
Odpovědět
Profilova fotka
@saryana Snad se hned nemusíte urážet, ne? Jen se Vám snažili pomoct, protože záchod v koupelně je fakt humáč a je li to jediný záchod v domě, tak tím spíš. Jinak tedy, dle pravidel nemusí být dva.
Odpovědět
Článek se načítá
@saryana @luckydaisy obecně převzala informaci z normy. Zřejmě jen chtěla doplnit, co už tu bylo psáno dle legislativy. Jinak - do doby kolaudace mějte 2 WC, po odchodu stavebního úřadu si udělejte, co se vám zlíbí.
Odpovědět
@brokolicenoblhoch Musí, pokud ten jeden je ve společné místnosti s koupelnou.
Odpovědět
@saryana to jsem se nedočetla...jen říkám, že to tak být nesmí...
Odpovědět
Profilova fotka
@brokolicenoblhoch Nemusí být dva, ale WC musí být samostatná místnost. Takže nemůže být v koupelně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
A my máme 2 koupelny a v nich 2 záchody. Žádné další WC nemáme. Koupelny jsou na chodbě.
Odpovědět
Profilova fotka
@3ddi3 To můžete mít, protože jsou dva. Ale když je jeden, musí být extra. Nechápu, co je na tom k nepochopení, že se to tu pořád rozebírá ;-)
Odpovědět
At je nejaka vyhlaska nebo ne, mit 1 zachod a jeste k tomu jen v koupelne je proste blbost. My mame samostatne wc a k tomu jsem jeste " rezervni " wc nacpala do koupelny. Jsou situace v zivote kde i 4 clena rodina oceni 2 wc.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?