Topný žebřík v koupelně

Dobrý den, v koupelně budeme mít topný žebřík, s tím že jsme byli přesvedčení, že ho chceme elektricky ač budemem mít teplovodní podlahovku(plyn). Dneska nám náš podlahař říkal, že mu příjde škoda neudělat žebřík kombinovany. Já jsme ale četla, že žebřík napojený na podlahovku nemá takovou učinnost. Proto jsem také postrádala smysl napojit ho na podlahovku. Chci to mít na sušení ručníku a popřípadě když příjdou děti domu promočené nebo bude třeba něco usušit rychleji :) Děkuji
Odpovědět
1
2
Máme žebřík kombinovaný. Elektrický ohřev vůbec nezapínám. Nepotřebujeme to. Ručníky uschnou. Teplota žebříku z podlahovky není moc vysoká a žebřík není moc teplý.Pokud bychom potřebovali, můžeme si kdykoliv zapnout elektro ohřev. Předtím je samozřejmě nutné zavřít hlavici na žebříku, aby to netopilo do podlahovky.
Odpovědět
Profilova fotka
Já tomu moc nerozumím, ale máme taky kombi žebřík. Ještě nikdy jsem ho nezapla na elektriku, ale nějak mi nesedí ta teplota dle vašich zkušeností... i když jede bez elektriky a otocim hlavici na 4 , tak je žebřík opravdu horký, ale je napojený na akumulacni nadobu, která slouží i jako bojler, tak to možná bude tím!? Každopádně hodně teplé ručníky po sprše jsou super.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky by mi přišlo škoda nevyužít napojení na podlahovku. Máme kombi, i když jen úzký, právě kvůli ručníkům a případnému sušení rukavic apod. Bydlíme dva měsíce, na elektro jsme ho zatím přepnuli jen jednou, jinak si vystačíme s temperováním přes podlahovku. Kombinovaný si na elektřinu zapojíš kdykoliv a rozehřeje se velmi rychle, ale pouze elektrický už dodatečně na podlahovku prostě nepřipojíš.
Odpovědět
To chce mít asi koupelnu vedle zdroje tepla, anebo speciální zdroj jen pro radiátor jako zmiňuje @andik.cz, protože nám šlo do podlahovky letos v největších mrazech 30°C a to není na radiátor nic moc. V těchto teplotách okolo 0-10°C tam jde jen okolo 25°C. To na sušení nestačí. Prostě: čím zateplenější dům, tím studenější voda v okruhu. ;-)
Odpovědět
@viados Přesně. My kvůli vinylu nebudeme moct pouštět do okruhu víc jak 28 stupňovou vodu a což o to, na podlahu je to fajn, ale žebřík to neohřeje. Takže leda samostatný okruh, kde půjde teplejší voda (v našem případě by to ani nešlo, protože jedna koupelna je až za ložnicí a tama by ta horká voda do žebříku podlahou nesměla) nebo elektrický.
Odpovědět
@omcamauta Pouštět do okruhu max. 28 °C vodu je nesmysl. Máme vinyl u kterého píšou 27 °C. Do podlahovky jde při velkých mrazech teplota i 35 °C. Když jsem dělal topnou zkoušku tak tam teklo nějakou dobu i 40 °C. S vinylem se nikdy nic nestalo. Podobně to má více lidí co znám. Je něco jiného teplota vody a teplota povrchu podlahy. Pokud nesmí mít vinyl více než 27 °C, tak nevím, co by lidi museli dělat v létě. Vždyť v létě může svítit slunce na podlahu a ta se může ohřát i na více než 40°C. To bych jako musel být bez oken nebo by musela být stále zastíněná podlaha? No to je přece blbost.
Odpovědět
Profilova fotka
jen malá poznámka....to že voda bude mít 28 ještě neznamená, že podlaha bude taky 28. Jsou tam nějaké ztráty, klidně i několik stupňů, a ten žebřík bude vždy o něco teplejší než podlaha, takže klidně těch 28. Na běžné sušení ručníků atd to bohatě stačí.
Odpovědět
Mame el. zebrik a vyuzivame pouze funkci suseni 30 minut. Vyhoda elektrickeho (nebo kombinovaneho) je, ze jej muzete pouzivat i v lete a nahreje se do 5 minut. Staci stisknout tlacitko kdyz jdu do vany - nahreje a nasledne ususi rucniky a pak se sam vypne. Super vec.
Odpovědět
@edcbubu a co máte za typ jestli se můžu zeptat děkuji
Odpovědět
S dovolením se připojím, také řešíme jaký typ zvolit.
Odpovědět
Máme ne-elektrický Korado Koralux Exclusive (chromový) a zatím je super, vizuálně není co vytknout a na usušení ručníků v pohodě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Otevřu toto vlákno, chtěl bych se zeptat, zda je nutné mít topný žebřík .... mám ho nyní a slouží jen jako věšák na ručníky, ale nikdy jsem ho nezapnul. Řeším teď novou koupelnu v novém baráčku a přemejšlím, jestli to tam vůbec dávat a zabírat tím místo. Jaké máte názory?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zdenek_valek já ho chtěla. Máme všude podlahové teplovodní topení a nevím kde bych sušila ručníky. Kord teď když už se topí, tak se žebřík nahřeje a já tam usuším vše možné 😉
Odpovědět
@zdenek_valek Budeme mít podlahovku s tepelným čerpadlem a kvůli žebříku nechci zvyšovat teplotu topné vody. Takže žebřík nebude připojený na okruh topení. Vlastně to ani nebude žebřík, ale elektrický sušák na ručníky. Včera mi přišel na otestování sušák z lidlu a myslím, že to s ním půjde. Úchyty na zeď tedy moc pěkný nejsou. https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-...
Odpovědět
@zdenek_valek nepíšete čím budete topit. My elektřinou. Žebřík jsem dal jen do hlavní koupelny. Do druhé, menší a s WC, jsem žebřík nakonec (oproti projektu) zrušil i se zásuvkou. Dnes toho opravdu lituji. Protože se ukázalo, že dává mnohem lepší výsledky (spotřebu i komfort) si na ranní a večerní hygienu roztopit žebřík (přes spínací hodiny), než se snažit prostor "rozhicovat" podlahou. Lituju, že jsem nenechal alespoň zásuvku. To jen naše zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky všem za názory 🙂 Budeme mít eletkrické topné kabely v podlaze ... asi si nedovedu představit zmrzlou koupelnu po ránu (ano, jsem momentálně panelákové dítě🙂 ).... každopádně se ženou jsme spíše zimní odchov - ještě i teď spíme s otevřeným balkonem v ložnici, přes zimu netopíme vůbec (ano v paneláku), takže řeším co a jak. Tvrdí nám stavbyvedoucí, že musíme mít v domě dva zcáhody (z toho je jeden v koupelně), kdyby tam nebyl, tak by bylo rázem více místa..... tak ještě vymejšlím, že tohle nějak vyřeším a bude rázem celej kout koupelny volnej 🙂)
Odpovědět
@zdenek_valek S těmi dvěma WC to se mi nechce věřit. Co se týče žebříku, určitě se bez něj dá žít. Nechal bych si dát aspoň zásuvku. My žebřík používáme na sušení ručníků, těch nejvíce mokrých a v zimě se hodí, když přijdou děti (ale i rodiče) mokří, takže tam sušíme i lyžáky 🙂
Odpovědět
@honzik75 Lepší spotřebu... to asi ráno odejdete z domu a přijdete večer a už netopíte, protože jdete spát. Kdyby někdo byl doma celý den, tak to levněji určitě nevyjde. Lepší komfort...asi nechodíte bosy doma.
Odpovědět
@sasynkamil hrozně se mi líbí, jak z pár vět dokáží někteří usoudit, že máme doma studenou podlahu a chodíme v bačkorách. A že nevím co dělám, no fajn. Zpátky k otázce. Jednoznačně bych udělal zásuvku pro žebřík. Žebřík pak lze domontovat kdykoli potom. A to i v případě, že topení by bylo teplovodní. Za sebe bych udělal zásuvku samostatnou, samostatné jištění. Šlo by to případně později nějak řídit z rozvaděče. Jeden jistič, kabel a zásuvka je pakatel. Jinak 2 WC a 2 sprchy v domě si neuvěřitelně užíváme a nedokážu si už představit jeden na rodinu. I jen ta případná údržba a oprava je super, když mám vždy aspoň to druhé. Už bych se nechtěl vracet k chození na kýbl, když jsem kdysi rekonstruoval WC.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: jak už psal někdo výše, určitě si udělat přípravu na dodělání el. žebříku atd. My máme žebřík napojený na podlahovku, ale žároveň v něm máme patronu když nejede topení. Ale stejně nejlepší pro nás je horkovzdušný fukar, na jaře nebo podzim, když se vrátíme odněkud a chceme se vysprchovat, tak fukar koupelnu vyhřeje za 10 minut, žebřík by to vytápěl celý den.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 2 topné žebříky s elektrickou tyčí, které jsou napojené i na teplovodní podlahovku. Po krátké době jsem během první topné sezóny ventily žebříků uzavřel a vytápíme je pouze elektrikou. Po 2 letech můžu říct, že topný okruh pro žebříky byl úplně zbytečný.
Odpovědět
@awakened A máte spočítáno kolik takový žebřík měsíčně spálí kw? Já to počítal a u mě by to bylo cca 500 kč za měsíc, což se mi zdálo hodně, proto ho mám napojeny klasicky na podlahovku. Sice hřeje jen málo (cca 30 °C) ale na usušení to stačí.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 U nás se spíná v topné sezóně pouze ve stanovených intervalech večer (jinak u dětí a jinak u nás), řízeno přes Loxone. Spočítáno to nemám, v tomto případě mi jde o komfort. 30° bych u nás přes vodu z podlahovky asi nikdy nedosáhl.
Odpovědět
@petr13 nevím jak jste to počítal. Běžný žebřík má příkon kolem 300W a spíná se na cca 1h denně. I pro nejdražší tarif je to cca 30*0.3*0.5 = 4.5 Kč/měsíc. Má význam si prodražovat topný systém zapojováním na teplovodní okruh ? Navíc to znamená, že při zapojení na elektřinu nesmíte zapomenout uzavřít teplovodní okruh, protože jinak budete vytápět i podlahu.
Odpovědět
@zubr487 proč by měl spínat pouze jednou denně (co třeba ráno a večer). Ten výpočet mě teda dost nesedí, to jako 0,5 Kč za kW?
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 A kromě toho, že by si člověk při neuzavření žebříku vytápěl podlahovku, tak by si ji velmi pravděpodobně poškodil, protože teplota vody v žebříku vyhřátém elektrikou je mnohem vyšší, než maximální povolená teplota v podlahovce.
Odpovědět
@cyklos asi to mělo být 4,5kWh/měsíc. Stejně je to zanedbatelná částka.
Odpovědět
@awakened přesně tak jsem to myslel, že se to dá, i kdykoli později, klidně nějak řídit z rozvaděče. Příprava zásuvkou je tedy vhodná a snadná. Stejně tak je výhodou nezávislost na hlavním topném okruhu v domě. Psal jsem to už jinde a je to nakousnuto i zde. V moderním domě se zpravidla topí hlavním okruhem na nízkou teplotu. Ale ta nezahřeje. Když se vrátím zmrzlý z venku, nebo jdu do sprchy, tak je daleko vhodnější, komfortnější (skoro) bodový zdroj o vyšší teplotě. Ve výsledku často i úspornější. To, že např. žebříkem lze dosáhnout pocitu stejného nebo i vyššího komfortu v koupelně, za méně peněz, než při topení podlahou, tak za tím si stojím. Mám to podloženo zkušenostmi, zkouškami a hlavně měřením.
Odpovědět
@awakened Kdyby náhodou jste ten ventil nezavřel tak se podlahovce nic nestane těch 300W je nic.
Odpovědět
@zubr487 Počítal jsem že denně poběží cca 8 h. Mám 400 W a jedna kw mě stojí cca 5 kč. (nemám TČ, tak mám drahou elektrřinu). Žebřík když se zapne, tak cca 20 min trvá než se roztopí. Proto by mě asi nebavilo každý den před koupáním ho ručně pouštět. Vím, že navíc se musí zavřít ventil do podlahovky, takže nyní prostě když nemáme ještě děti, tak žebříkem topíme s podlahovkou. Těch 23 stupnu v koupelně stačí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?