Dřevěná kuchyňská pracovní deska. Máte zkušenost?

Ahoj, líbí se nám kombinace bílé kuchyně a dřevěné pracovní desky - konkrétně dub. Viděli jsme to např. v Ikei. Hodně lidí nás odrazuje, že se to špatně udržuje. Má s dřevěnými pracovními deskami někdo zkušenosti? Je to opravdu tak nepraktické?
Odpovědět
Profilova fotka
Naši mají kuchyň z Ikey a pracovní desku masivní dub. Když to kupovali tak jim k tomu doporučili olej, kterým se to má ze začátku natřít několikrát. Předtím jsme taky měli desku z masivního dřeva nebyl v tom žádný problém. Naopak, když se do toho něco zažere tak se to přebrousí a je jako nová.
Odpovědět
Moc děkuji tak to jste mne potěšila a hlavně manžela. On říká, že se bude o to starat. Já se bojím, aby tam někdo něco nevylil, nepostavil,... Máme malé děti. O tom oleji a přebrušování jsem věděla, ale nemám s tím vůbec žádnou zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@ilocar měli jsme masivní desku přímo z ikea, ze začátku jsem byla nadšená, pak už méně - musí se opravdu ze začátku velmi často olejovat, takže všechno máš pak od oleje (třeba kachlíky za tím, oblečení, ve kterém olejuješ - a nejde to vyprat,...) Při rekonstrukci jsme ji pak vyměnily za lamino. A do nového domu se zase vrátíme k masivní desce. Je nesporný fakt a přednost, že jakákoliv nehoda (škrábanec, rýha, dloubanec,...) se dá přebrousit a naolejovat a pak zase není nic poznat. Takže mám zkušenosti z oběma, s laminem i masivem, a volím masiv.
Odpovědět
Já se přidávám jednoznačně k masivu, mám ji nyní již třetím rokem (také z Ikea) a super, do nového domu si ji také pořídím. Mám dva malé syny, kteří po ní stále něco vylévají- a v pohodě, krájím na ní i chleba. Doporučuji
Odpovědět
Profilova fotka
zajímalo by mě zda jí olejujete pouze tím bílým ošetřovacím olejem z Ikei, nebo jste ošetřili i něčím jiným? Mě ta moje přijde pořád taková flekatá, nevím čím ji čistit a rýhy se v ní udělají rychle a hlavně když na ní něco kapne (položim jahodu hned je tam flek) přeci to nemžu pořád brousit:o)) děkuju
Odpovědět
Hned napoprvé jsem to pořádně promastila sádle a nechala do druhého dne, zbytky jsem setřela. Od té doby to tak 4x do roka promastím tím olejem z Ikey.
Odpovědět
Taky jsem měla dřevěnou desku a vůbec žádný problém :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Nám bylo v IKEi řečeno, že masiv se nehodí nad myčku nádobí, z důvodu rosení, nemáte s tím někdo zkušenosti??
Odpovědět
@dan007 Tak jako neni košér, ale vůbeč žádná tragédie. To by rovnou mohli říkat ať máš mínimálně nad 60cm plotnou 90cm digestoř, ať neotvíráš troubu dokud úplně nevychladne a nebo ať nepoužíváš rychlovarnou konvici, protože pára ničí horní skříňky. Jasně dřevo pracuje, ale při běžném používání to člověk nepozná. To tu desku dřív zničíte mechanicky než se zničí vlhkostí.
Odpovědět
Profilova fotka
@dan007 musis dobre vyresit parozabranu u mycky - samolepici hlinikovou folii zespoda desky. Pak to bude ok
Odpovědět
@jumpmans díky, dame folii.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dobrý den, jako desku vřele doporučuji dřevo hevea, je to vlastně kaučukovník, tzn. že dřevo je od přírody chráněno "napuštěním" kaučukem, tedy výborná vodovzdornost. To Vás však nezbavuje nutnosti dřevo napustit olejem. Dub nedoporučuji z prostého důvodu, má tendenci při kontaktu s kovy lokálně černat. Jako parotěsnou zábranu hliník absolutně nedoporučuji, je velice náchylný k poškození, nejednou se stalo, že se proužek poškodil již při instalaci myčky. Někteří výrobci dodávají standardně čirou plastovou samolepící fólii, která je o poznání silnější než běžná samolepka a na rozdíl od hliníku, když po ní přejedete ostrou hranou, netrhne se.
Odpovědět
Ahoj, chtěla jsem se zeptat - kdo máte desku IKEA z masivu a nalakovanou, lakovali jste z obou stran před instalací nebo potom jenom tu vrchní část? A zkušenosti třeba po pár měsících?
Odpovědět
Profilova fotka
@cibetka1 osobne bych nelakoval, ale pouzil olej nebo vosk. kdyz nalakujes a budes chtit pozdeji opravit tak musis celou prebrousit a stary lak odstranit - je-li v ni drez tak to znamena vymontovat desku ven. Vosky a oleje staci jen liznout smrkovym papirem mista ktera to potrebuji a nanest novou vrstvu. navic bych u laku mel obavy o zdravotni nezavadnost. jinak kazdopadne z obou stran a toho oleje vice vrstev, minimalne 2, lepe 3.
Odpovědět
@jumpmans Díky
Odpovědět
Prosím Vás, jakým olejem jste konkrétně desku olejovali? Budeme mít desku z dubové spárovky a přemýšlíme, jaký olej použít. Díky za tipy
Odpovědět
Taky máme dřevěnou desku, natírám to olejem z IKEY. je to přímo olej určený na tenhle účel. Známá používá klidně i normální třeba slunečnicový olej. A údržba je v pohodě. Každé poškození se dá přebrousit - ted mi na ni upadly asi zrníčka Krtka na odpady a vyleptalo to dolíčky. Takže zbrousit a naolejovat a bude zase dobrá.o
Odpovědět
Zdravím, ohledně povrchové úpravy masivu mám skvělé zkušenosti s výrobky CLOU, klidně se zeptejte, mně dobře poradili :-) http://www.clou.cz/oleje-na-drevo
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Ahoj, obnovuji diskuzi. Kde vyjma Ikey jste kupovali dřevěnou kuchyňskou desku (abych nedala 5 tis./m)? Koukala jsem v Hornbachu - už jim prý nedodávají, v Obi - tam měli jen šířku 60, potřebuji širší. Truhlář? Nějaké menší kuch. studio? Hoďte osvědčené tipy :) Dík!
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@sheila86 My mame tu jakoby dubovou sparovku z Ikea (Karlby) na kuchynske lince a k ni bude manzel vyrabet rozkladaci jidelni stul z prave dubove sparovky. Objednaval ji od firmy Translignum. Zatim ceka v garazi na dokonceni, ale uz nam ji truhlar narezal (mame ji 2,1 x 1 m dlouhou, 4 cm silnou a deska bude na 3 dily) a bral si na vyrobce kontakt, protoze se mu provedeni opravdu libilo. Deska vysla na 6,5 tisic. Budeme ji jeste olejovat tim stejnym olejem, ktery pouzivame na pracovni desku u kuchyne.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin děkuji za tip! Nakonec jsem byla ještě jednou mrknout na ty desky co nabízí Ik. a nakonec dám asi masivní břízu s tím, že dřevo jako takové stejně časem o něco ztmavne (to byl můj hlavní problém, připadá mi bříza dost světlá k světlé kuchyni, aby to nepůsobilo vyblitě). Můžu ještě dotaz? Jak máš řešený dřez? Líbí se mi dřez bez odkapové plochy, ale to je asi blbina k dřevěné desce, nebo ne, co myslíš? Po letech si chci splnit sen s dřevěnou deskou, před 7 lety co jsme rekonstruovali barák jsem si ji nechala vymluvit, ale tentokrát, v bytě, už bude :)
Odpovědět
@sheila86 Určitě kupte s odkapem, bez váhání. To dřevo mokrem zchlupatí, brzo byste to obrousili až na dřevotřísku. A bohužel se mi i stalo, že jsem neměla dobře opláchnutý kastrol od jaru, postavila ho na tu desku na odkapání a udělal mi černé kolečko do té desky a nikdy to už nedostanu pryč. Bříza bude pěkná, za nějaký čas sice půjde trochu do šeda, ale taky ztmavne a to budete mít fajn.¨ Dřez máme ze starší kolekce (jaro 2015), ale odpovídá tomuto https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/pr... Je úplně dostatečný, ale máme tvrdou vodu a nevyčistím ho dokonale. Až bude flekatý, koupím nový.
Odpovědět
@sheila86 Mám v albu starší fotky okolo dřezu http://www.modrastrecha.cz/blog/puhel... A tady fotky cele kuchyne http://www.modrastrecha.cz/blog/puhel...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin to je vtipné, přesně tenhle dřez mám uložený jako variantu s odkapem, ale opravdu zamilovaná jsem do https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/pr..., je keramický a já to tušila - bez odkapu dřevěná deska bude za chvíli v háji. Další varianta je nějaký ten granit, má ho kamarádka a pravda je, že na rozdíl od nerezu je skoro bezúdržbový, fleky od vody se na něm prostě nedělají. Jenže myslím zase, že by se k vybrané kuchyni nehodil (budu mít profilovaná dvířka). Ale času ještě dost. Až budu mít chvilku, založím nějaké aktuální album. Koukala jsem na album a máš moc hezkou kuchyň, a hlavně... to dřevo :-D :-)
Odpovědět
@sheila86 U nas je hodne dreva, vsude to ted voni. I dcerka ma hlavne drevene hracky. Do toho bile lamino, aby byl i manzel spokojeny (nema rad rustikalni styl). Segra ma drez Franke, muze poreferovat @adelkamajlou Mozna by to nevypadalo blbe, kdyby se odstin toho drezu podobal treba odstinu varne desky. Nebo odstinu dvirek (kremove?).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@ilocar NIKDY VÍCE DŘEVĚNÁ DESKA DO KUCHYNĚ!!! Máme bílou kuchyni od IKEA, bohužel mají jinou hloubku spodních skříněk než ostatní, tak jsme museli zase vybrat u nich. Žádný laminát se mi tam nelíbil, riskla jsem masiv Mollekulla. Lakovat jsme nechtěli, že se to odře a nepůjde opravit, tak jsme naolejovali. Ve spárách to stejně navlhalo a malinko vypouklo, nejintenzívněji užívaná plocha se nakonec zabarvila od vody, případně zapomenutého hrnku zespodu od bílku, nebo co to bylo. Umýt to nešlo. Jednou jsme se naštvali a vše zbrousili. Dali na to nějaký doporučený dražší lak z hornbachu či bauhausu. Krásná linka, ale ouha, vydrželo to do prvního znečištění, když jsem čistila kyselinou citronovou a sodou nějaký spotřebič. Tam jsou hnědé fleky horší než přebroušením. Fleky se vytvořily i na ploše, kde jsem s těmito přírodními chemikáliemi nepracovala. NIKDY VÍCE!!! Už máme i bar v barvě dubu a kde teď seženu laminát se stejným odstínem? Mollekullu už nechci ani vidět, krom toho je pekelně drahá...
Odpovědět
@helusa27 Myslite, ze laminat bude vypadat stale stejne jako pri nainstalovani? Pri stejnem pouzivani? Vydrzi otisk hrnicku od bilku? Pochybuju. Drevo je prirodni material, po case ma patinu. My ho olejujeme, je to dostatecne. Na jidelnim stole (dubova) mame vosk Osmo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@hakr_beta Dobrý den, má také buk tendenci černat? Z těchto dvou by jste doporučil jaké dřevo? Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?