Drtič kuchyňského odpadu - jste spokojeni?

Máte někdo drtič odpadu? Jak jste spokojeni? Má nějaké nevýhody? Plánuji ho do nové kuchyně, tak budu ráda za všechny tipy :)
Odpovědět
@denessa Osobně nemám-myslím, že jsou dokonce zakázané-ale vyzkoušeli jsme na dovolené a upřímně....já bych to nechtěla, příjde mi divné sypat "odpadky" do dřezu.
Odpovědět
Zakázané to není :-D Já s tím mám zkušenosti právě při pobytu v zahraničí... Vyhovovalo mi, že se dá takto zbavit zbytků jídla a třeba ovoce a nesmrdí potom koš a nejsou v kuchyni malé mušky ...
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že to zakázané je. Alespoň my byli upozorněni v kuch. studiu.. - Kanalizace pro veřejnou potřebu slouží výhradně pro zneškodňování odpadních vod dle zákona č. 254/2001 Sb. a do tohoto systému nesmí být odváděny odpady jako rozmělněné kuchyňské odpady. Tyto odpady podléhají režimu zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a dle vyhlášky č. 381/2001 Sb., je kompostovatelný kuchyňský odpad zařazen do kategorie komunálního odpadu a je veden jako „biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven“. Jedná se tedy o odpad a jako s odpadem je třeba s ním nakládat.
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa presne jak pise @dominika1989 , je to zakazane a vetsina provozovatelu kanalizace to ma zakotveno i v pripojovacich podminkach a provoznim radu
Odpovědět
Je to zakazane.
Odpovědět
@dominika1989 děkuji za zkopírování 9 let starého článku .... o tom samozřejmě vím, ale pokud kanalizace končí v septiku nebo jímce, je to o něčem jiném ;-) dalším řešením je napojení na kanalizaci přes odlučovací zařízení nebo smlouva s provozovatelem kanalizace... Do odpadních vod jde i voda z WC, myček, praček, atd. Potravinový odpad je tvořen převážně z vody. Určitě je ekologičtější zbytky potravy zlikvidovat pomocí drtiče než je třeba vyhazovat do WC nebo dávat zvlášť do pytlíku a poté do směsného odpadu ... ale je to asi věc názoru :)
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa zmeniky se zakony nebo vyhlaska? Ja to resil pred 3 lety a soused loni a nas provozovatel kanalizace to nedovoluje anebim o tom ze by se legislativa upravovala Mate-li jimku nebo vlastni cisticku tak si delejte co chcete.
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa kamarádka má a nedej bože aby se tam dostaly slupky od cibule. Ty to nebere a dokonce drtič stávkuje. Jinak si ho pochvaluje, jen je větší spotřeba vody.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans a je nějaká možnost, jak to reálně vynucovat nebo kontrolovat? Přijde mi to totiž jako naprostá blbost. Už jen to, že je u nás kompostovatelný kuchyňský odpad zařazen do kategorie komunálního odpadu je do nebe volající pitomost.
Odpovědět
Je to děsně neekologické, jestli to zakázané není, tak by být mělo : ) Zbytečně od toho čistit vodu v čističkách, když to může jít rovnou do kompostu.
Odpovědět
@cir Do kompostu zdaleka všechno jít nemůže ... např. malé kosti, maso, nebo jinak tepelně upravované potraviny .... proto mi drtič odpadu přijde naopak ekologičtější, než tohle všechno cpát do popelnic a hromadit tak odpad ...
Odpovědět
Děkuji všem za názory ...nicméně můj dotaz byl, zda vy, co ho máte, jste s ním spokojeni .... ostatní prosím, aby se zdrželi svých pouček a vnucování názorů, zda by se drtiče měly nebo neměly zakazovat. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@denessa Položíš dotaz na diskuzním foru a pak nechceš aby o tom lidé s tebou diskutovali.
Odpovědět
@radar64 jak jsem napsala vyse.... dotaz byl na zkusenosti s drticem, ne na presvedcovani o tom, ze si ho nesmim poridit... diskuze je od toho, aby se diskutovalo, ale na zadane tema... pokud chce nekdo resit zda je to vec spravna nebo ne, muze si zalozit svoje tema ;-)
Odpovědět
@denessa Tak si to neber tak osobně, nejde o tebe, ale o drtič : ) Je jasný, že diskuze se trochu rozvětví vždycky - už jen jak píšeš, zda má nevýhody, tak to ti může napsat i ten, kdo nad ním přemýšlel a rozhodl se si ho nepořídit právě proto, že nevýhody zjistil. Určitě tu neprobíhá nějaká demagogie, populismus a jiné formy ohrožení : )
Odpovědět
@denessa Kosti a jiné věci se v přirodě samy rozloží, i na skládce, zatímco vodu od toho musí čistička neekologicky čistit, obecně je drtič hodně neekologickej, plus s přihlídnutim na jeho materiál, konstrukci a cenu. Cokoliv vyhodit je vlastně pro přírodu a člověka složitý, natož to dávat do vody.
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa lidí, kteří drtič mají, bude v ČR asi minimum, protože je to zakázáno... (teď neberu ty, kteří mají např. vlastní ČOV nebo jímku). Jestli si jej chceš pořídit, tak si jej pořiď (argumentů proč jej pořídit máš víc než dost); Jinak drtič se tu řešil už několikrát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@cir Z jakého zdroje vycházíte? Našel jsem studie, které pějí na drtiče odpadu chválu a naopak jsou i studie, které se to snaží vyvrátit. Ale nevím o žádné, která by byla až tak radikální a tvrdila, že drtič je tak neekologický, že by se měl zakázat. @dominika1989, @catt82 Používání drtičů odpadu omezují pouze kanalizační řády jednotlivých správců kanalizací (bez opory v zákoně nebo vyhlášce). Správci kanalizací se často odvolávají na zákon o vodě , 254/2001 Sb. Ten ale pojednává o kvalitě odpadních vod vypouštěných zpět do povrchových vod. Běžná domácnost své odpady do povrchových vod ale nevypouští. To dělají až správci kanalizací, za jejichž služby (včetně čištění odpadních vod tak, aby vyhověli výše zmíněnému zákonu) platíme. Proto se u nás drtiče odpadu mohou legálně prodávat.
Odpovědět
To píšu já, že by se měl zakázat : ) Tak když to vezmeš tak, že 90 % bio odpadu jde dát na kompost, tak pro zbylých 10 % jako jsou kosti a odřezky z masa (to lze hodit psovi nebo psovi přes plot) nemá smysl vyrábět a kupovat další troj. Teď nevim, nakolik to tu rozvádět, zas nechci plevelit diskuzi, co založila tazatelka, ale přece je jasný, že co příroda nebo zvíře rádi sami vezmou, tak pořizovat k tomu další stroj za iks tisíc je jasně neeko, i když to může být pohodlný, což nevyvracím a ani nekritizuju, nestavím do rovnováhy s ničím.
Odpovědět
@jakuda To bylo pro tebe, zapomněla jsem označit :)
Odpovědět
@cir Ty jako vážně hážeš zbytky jídla sousedovi přes plot?! Budeš taky hradit veterinární péči sousedovi, až se pes kostmi zadáví nebo otráví? A já si říkala, proč lidi vyhazují zbytky jídla kolem sebe, už to chápu. Než tohle, to si radši všichni pořiďte drtiče odpadů, nežijeme ve středověku.
Odpovědět
Profilova fotka
@cir Dát to na kompost na své zahrádce je samozřejmě značka ideál (v tom se shodneme), ale né každý má rozumnou možnost kompostovat (například žije v bytě ve městě). A pak je podle mě mnohem lepší poslat bioodpad potrubní cestou do čističky, než ho vyhodit do koše a nechat ho se nekontrolovaně rozkládat na skládkách. Ale máte pravdu, že jsme mimo téma diskuze.
Odpovědět
@jakuda V ideálním případě byste měli mít ve městě popelnice na bioodpad. Každopdáně, ne všechno patří na kompost, třeba vařené potraviny by tam být neměly. A další věc, co si tak pamatuju, tak městské čističky nesdílejí radost z bioodpadu posílaného z domácností, zahlcují je a je problém to zpracovat. Viz třeba poslední odstavec: https://www.lepebydlet.cz/organicky-o...
Odpovědět
@jakuda Ve městech už běžně bývají biokontejnery, hnědé. Jasně, vždycky se dá najít možnost, oproti který lze obhájit cokoliv, ti myslím vždycky se dá najít ještě bídnější řešení, proti kterýmu je to diskutovaný nebo zvažovaný prostě parádní :) - takže v tomhle případě netřídit odpad vůbec. (ale i tak by se dalo zvážit, nakolik eko je výroba a distribuce a prodej drtičů ve výhodě :). Ale stahuju se z toho, ať to nehltíme. @teron Nehážu :) Ani nepíšu, že to někdo bez domluvy s majitelem dělat má. Jak tě to napadlo? : )
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda tak jinak, nechápu, proč bych biologický odpad měla cpát do odpadních vod... Z jakého důvodu, kromě svého pohodlí? A k tomu, že drtiče řeší správci kanalizací - kdo jiný by to podle tebe měl řešit? V okamžiku připojení podepisuješ smlouvu, jehož součástí je kanalizační řád, ve kterém je mimo jiné uvedeno, co nejsou odpadní vody a co nesmí vniknout do stokové sítě (světe div se, je tam zahrnut i kuchyňský odpad z drtičů...). A více bych to neřešila - v okamžiku podpisu s tím prostě souhlasíš a hotovo ;-)
Odpovědět
@jakuda Do kanalizace se voda se zbytky z drtičů odpadu vypouštět bez předchozího souhlasu provozovatele kanalizace nesmí... oporu v zákoně to má, není na to sice žádný samostatný odstavec v zákoně, ale vychází se ze zákona o vodách, zákona o odpadech, katalogu odpadů, kanalizačních řádů a řádů obcí (které určují množství nerozpustěných látek v odpadní vodě)... správcům kanalizací to skutečně způsobuje nemalé problémy a pokud najdou viníka, mohou ho od kanalizace odstřihnout a uložit pokutu 100 tis. Kč. Existuje k tomu metodický návod vydaný Ministerstvem životního prostředí ve Věst. 15/2008 o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady, který v příloze č. 4 přímo o drtičích odpadů a postupu při zjištění jejich instalace hovoří. Pokud si někdo čistí vodu ve vlastní čistírně, je za to, jak ji vyčistí a co vypouští zodpovědný on sám.
Odpovědět
@denessa Pamatuju, že naši měli drtič ve dřezu v řadovce - nenáviděli jsme ho všichni - smrdělo to, každou chvíli se tam dostalo něco co drtič nezvládl (to nepočítám lžičky, špunt, něco co se namotalo), taťka to musel několikrát rozebrat a spravovat. Vadil tomu jakýkoliv tuk. Nechtěla bych to ani náhodou. Máme biopopelnici zdarma a na zahradě kompost. Nevidím v tom problém. Tak jak třídíme plasty a papír, tak prostě slupky při vaření dávám do misky a jdu vysypat. Za ty dvě hodiny kdy to stojí na lince se do toho mušky nedají.
Odpovědět
Profilova fotka
@denessa Je to zakázané, takže to máte asi vyřešeno. Nicméně já bych ho doma nechtěl, hlavně z hlediska bezpečnosti. A věřím, že to ucpává odpady dost často.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?