Drtič odpadu - ano či ne?

Má tady prosim někdo zkušenost s drtičem odpadu? Je to dobrá nebo zbytečná investice. Jaké výhody a nevýhody to má? Předem díky za názory
Odpovědět
@nelinecek Stačí si ho dát vyhledat tady na fóru. Je to zbytečná investice protože VaK u nás v ČR nedovolují likvidaci zbytků jídel do kanalizace
Odpovědět
Profilova fotka
https://www.drticky.eu/inpage/drtice-...
Odpovědět
Navíc, přijde mi to vyloženě nemorální a nehospodárné drtit zbytky jídla do kanalizace. Spíš to vyhoďte ven na komport nebo hoďte do bio-odpadu...
Odpovědět
Čistě z reálného hlediska - za mě ne, měla tchýně a mohlo se drtit stejně jen něco, pak se to dvakrát rozbilo a nakonec to vyhodili. Oprava taky není moc levná.
Odpovědět
ja drtic mela v zahranici a byl super - strouhala jsem do drezu brambory, zeleninu.. pak clovek jen zmackl knoflik a bylo.. z meho pohledu je to prakticka vec, vetsina odpadu pri vareni jsou prave veci jako kousek jabka, slupky, sacek do caje, zbytek ryze atd.. tak se jen hazou primo do drezu a likviduji, nemusi se otvirat skrinka a pak jeste kos a navic to nesmrdi.. na druhou stranu je pravda co rikaji ostatni - u nas jsou drtice zakazane, umi se rozbit a ne vsechno tam muze (z vlastni zkusenosti treba slupky od pistacii ne :))
Odpovědět
Profilova fotka
Za me nejvetsi nevyhoda - odpad,ktery by mohl slouzit dal (zpracovani kompostu) a dal se tak zuzitkovat proste rozsmelcujes do odpadu (coz se navic v CR nesmi) Pokud drtic,tak jako soucast komposteru ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@werty1 a co se s tím dělo dál? Drť šla do trubek? Nebo někam zvlášť?
Odpovědět
Profilova fotka
No, v bytě, kde se stejně nekompostuje a bioodpad skončí na skládce, by to asi moc nevadilo. Dokud to nebude záležitost četná, z 1 domácnosti v paneláku se roury nezanesou. Ale obecně z toho prý vzniká dobrý hnus - lepivy, ucpává potrubí...
Odpovědět
@zuzekk ja myslim ze normalne do odpadovych trubek. Bylo to ve statech, nevim jake tam jsou na ty trubky normy. Jako uprimne jsem to nepovazovala za zadnou tragedii, kdyz si predstavim co se splachuje do zachodu.
Odpovědět
Profilova fotka
Za mne zásadně ne. Odpad patří na skládky a nebo na komposty či do bioodpadu, ale určitě ne do vody. Pak se budeme divit, že budou vodárenské společnosti zdražovat stočné. Ta lenost jednotlivců se prodraží nejen jim za drtiče a jejich opravy a čištění potrubí, ale všem právě na stočném.
Odpovědět
Profilova fotka
@werty1 o normy toho či onoho státu ani tolik nejde, zbytky jídla se v odpadních trubkách budou usazovat každopádně, spíš jsem myslela jestli nebyl nějaký special vývod do bioodpadu třeba po zmáčknutí drtiče...ale to bych chtěla moc =-)
Odpovědět
@zuzekk to urcite ne, americani ekologove zrovna nejsou :). Myslela jsem jestli treba nemaji ze drezu trubky s vetsim prumerem. jinak ja to v te dobe nijak nezkoumala a nezkoumam to ani ted, ale kdyz do odpadu jdou vykaly, papir, saponaty, vlasy nebo treba spina z nadobi, tak mne neprijde nejaka drt z bioodpadu nejak hrozna. Mastne to neni aby mela problem cisticka, ta drt se rozpusti ve vode takze by to nic ucpavat nemelo Ale nastudovane to nemam, tak se nechcu hadat.. Je to jenom muj laicky pohled
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@werty1 Ale ta čistička to tak jako tak z té vody musí zase dostat pryč. Stejně jako to ostatní, jasně, ale proč do té vody rozpouštět další binec jen kvůli naší pohodlnosti?
Odpovědět
@moncia tak toaletni papir taky muzes vyhazovat do kose, dokonce ho muzes i tridit, proc pridavat cistickam praci.. hele ja na tohle nemam nazor, potrebovala bych videt nejakou nezavislou analyzu co by to zpusobilo. Vyrobci budou tvrdit, jak je to eko. Cisticky zas, ze pokud by vsichni pouzivali drtic, nastala by katastrofa. Ja myslim, ze by to cistickam praci sice pridalo, na druhou stranu spousta lidi splachne treba zbytek polevky do zachodu a s drticem by takto aspon nepousteli do potrubi pevne kousky. Spoustu lidi bydli v bytech a kompost nemaji, tim padem vsechno bio jde do smesneho odpadu, ktereho je potom moc. Proste si myslim, ze to neni tak jednoducha zalezitost.
Odpovědět
Protože naprostá většina čističek je biologická, ten sajrajt z vody vyžerou bakterie, rozdrcený kuchyňský odpad jim velmi pravděpodobně nevadí, mnohem horší je nějaká chemie a katastrofou je odpad z nemocnic plný dezinfekcí. Odpad z kuchyně je problém v tom, že živí potkany, kteří v kanalizaci žijí. Čím větší město, tím větší je to problém.
Odpovědět
potravinami- nech sa pojedia -nemrhať majte uctu k práci sedliaka
Odpovědět
@vrajmantak ty moc často nevaříš, viď?
Odpovědět
ilama maš pravdu -ale ja pojem všetko ,kym je to ok
Odpovědět
@vrajmantak kdybys vařil, tak bys věděl, že třeba cibule má slupku, pomeranč má kůru a ředkvička má nať. A to se obvykle nejí, víš?
Odpovědět
to ano ale to vyhodím na zhnitie -priroda si s tým poradí určite menšie zlo ako minutá energia elektriny
Odpovědět
aj tak by to zhnilo cez kontajner na smetisku
Odpovědět
@vrajmantak hurá, konečně jsi přišel na to, o čem se v tomhle vlákně celou dobu diskutuje :-D
Odpovědět
ide o to -komu sa čo chce urobiť a zodvihnut zadok od počitača
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?