Elektrickou varnou desku nebo plyn?

ahoj, delame rekonstrukci kuchyne v panelaku, je tam plyn sporak a elektrika by se musela prekopat, ale je to realizovatelne. Poradite, co je lepsi?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
dle mych zkusenosti, tak do plynove trouby bych nesla, takze u me to zvitezilo - trouba elektrika, deska plyn. Hodne se ted rozsiruje indukce,ale do toho se mu nechtelo, protoze nadobi mam a nebudu si kvuli tomu kupovat nove
Odpovědět
jo, tak uvazuju uplne stejne, dik
Odpovědět
teda trouba kazdopadne elektrika
Odpovědět
100% - trouba elektrika, deska plyn.... ;-)
Odpovědět
a proc tu plyn. desku? jsem zvykla na elektricky plotynky, tak nevim...
Odpovědět
daisy, jestli nemas k plynu specificky vztah..napr.vasnivy kuchar vari radsi na plynu apod... tak nema smysl, aby sis plynovou desku porizovala. Elektricka je stejne dobra a hlavne se mnohem lip cisti.
Odpovědět
Profilova fotka
stale vic a vic me bavi varit, takze ja jsem pro desku plyn a troubu elektriku. Plyn krasne a rychle reaguje na zmeny, je proste na vareni super.
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodně indukci - reaguje ještě líp než plyn a vaříš defakto na studenejch plotýnkách. Koukni na indukce od Amici ty jsou za cenu elektriky a kvalita pokud vím není špatná.
Odpovědět
asi jsem vášnivý kuchař, na plyn nedám dopustit ;-)
Odpovědět
Naši mají elektrickou troubu a plynový hořáky, v minulém bytě jsem měla plynovou troubu a plynový hořáky a teď mám elektrickou troubu a elektrický kovový plotýnky. Plynová trouba je naprd stejně jako elektrické plotýnky. Plynová trouba se špatně zapalovala sirkou (nevím jak dneska :-D ), teplo jen odspoda, navíc dvířka nedovírala - nic se tam nedalo dobře upéct. Elektrický plotýnky jsou děsný, dlouho se ohřívají, pak naopak nejdou rychle ztlumit, což je u vaření normální, že něco děláte zprudka a pak to třeba už jen dusíte na mírném plameni a dále dle potřeby, když to třeba málo bublá zas přidáváte... Reaguje to hned a vidíte jasně i jak silně to hřeje. O elektrický plotýnky se můžete spálit, jelikož zapomenete, že jsou stále rozpálené i po vypnutí, vykypí vám na tom jídlo, i když to ztlumíte, protože to nereaguje, to je věčnost.., musíte mít jednu plotýnku volnou a vypnutou, abyste tam v případě nouze rychle hrnec přednali. Elektrická trouba je naproti tomu super. Kombinovaný sporák je navíc dobrý v tom, že když nejde elektřina, uvaříte si aspoň na plynu :-D Dneska už to má různý pojistky, že se to samo vypne, kdyby zhasnul plyn.. Já teď zvažuji nový sporák a vůbec nevím, plyn je super, ale musel by se tahat ze sklepa... normální sklokeramická deska nevím, jak rychle reaguje, nemám zkušenosti.. Zvažuji indukci, o které vím, že reaguje rychle, nezůstávájí horké plotýnky, jelikož ohřívá jen ten kovový hrnec, tudíž je bezpečnější pro dětské packy a nepřipaluje se jídlo na desce... Ale opět nemám zkušenosti, nevím, jak to je nebo není poruchové... a značku už nevím vůbec :-p
Odpovědět
Profilova fotka
ja osobne plyn v novym byte nemam, takze asi pul na pul - 2 plotynky indukce a 2 plotynky sklokeramika
Odpovědět
kacko, asi by daisy vic pomohlo, kdybys napsala proc ;-) asi se shodnem na tom, ze elektrika se lip cisti a na plynu se lip vari, protoze pri vypnuti plotynka ihned vychladne. Ja varim hodne a cisteni bych nemenila za plyn, protoze ja jsem vetsinou ten, kdo desku poradne vycisti..to si radsi dam hrnec stranou..muj manzel je taky vasnivy kuchar a preferuje plyn... ...za cely zivot v praze se mi nestalo, ze bych si nemohla uvarit kvuli vypnuti proudu..ale to je jenom moje zkusenost u indukce neni co resit.. akorat clovek nemuze mit medene nadobi(myslim, ze azafata uz to nekde psala)..
Odpovědět
Článek se načítá
ahoj, no ja prave nasla od mory 3 plotynkovou el.desku, 4 plocha je odkladna a nepotrebuje se na to prekopavat elektrika, ale fikne se to normalne do zasuvky, tak zrejme pujdu touto cestou... je pravda, ze plyn se ztlumi hned, zas ja na elektrice varila doposud, tak vim, ze s tim musim pocitat, ta deska se lip cisti.... ale jsem rada za nazory, vidim, ze to tak vicemene 1 :1
Odpovědět
na většinu hrnců, co mám, se chytá magnet... tak by měly na indukci stačit, že jo..? =-) někdy vypnou proud déle nebo opakovaně, ale není to takový problém, jen drobná výhoda.. ;-) ty moje elektrické kovové plotýnky jsou šílené... nevidím, že jsou horké, nepoznám, jak jsou horké, pomalu se rozpalují a pak jsou rozpálené tak, že nejdou ztlumit, mezitím musím hrnec odstavit a počkat, až to vychladne na třeba 1 stupeň, jinak jídlo vybublá, ušpiní tu bílou desku, na tu se to připeče, čistit to jde stejně blbě jak u plynu.. je to zkrátka připečený, ale jelikož je to rozpálený, tak to nejde hned utřít nebo jo.. ale jen tak trochu.. špatně se tam manévruje... plyn se vypne a utře se to líp... u obou typu není deska rovná (hořáky jsou vystouplý, kovový placatý plotýnky taky, i když je to o něco málo lepší, že to není členité). doplnění výše uvedeného... měla jsem na mysli, že plyn raguje hned a vidíte jasně i jak silně hřeje.. ;-) lépe se určitě čistí placaté desky (sklokeramika, indukce..). Já jen nevím, jak sklokeramika reaguje, jak je to horké a tak...
Odpovědět
jo a zbytkový teplo kovových hořáků využívat neumím a asi umět nebudu :-S
Odpovědět
kdyz jsem si precetla posledni prispevek od jany, tak chci zduraznit, ze jsem mela na mysli sklokeramiku..rozhodne ne klasicke elektricke plotynky na smaltu!! jano, sklokeramika se neda se starou el. deskou vubec srovnat..ma indikator tepla, takze vis, ze je horka a podstatne rychleji chladne...na desku se prodavaji tekute pisky na cisteni a jde to krasne dolu
Odpovědět
caft... jj.. taky jsem psala na té mojí s kovovýma plotýnkama.. je to téměř horor :-| Ptám se právě na sklokeramiku a indukci, jelikož mám zkušenosti jen s plynem a elektrickými kovovými plotýnkami... nevím, jak se rozhodnout.. Plyn bych ráda, ale musel by se tahat ze sklepa.. =-)
Odpovědět
Profilova fotka
já mám plynový sporák a elektrickou troubu a vyhovuje mi to.Plyn je perfektní na to okamžité ztlumení teploty, aler to ta indukční deska umí taky (ale je dražší a je zas třeba jiné nádobí), takže když jsme pořizovali sporák, nejvýhodnější mi přišla kombinovaná trouba. ;-)
Odpovědět
no jo.. měla jsem to zdůraznit víc, protože, i když to zní neskutečně, je to pravda :-D sporák byl starý rokem výroby, ale jinak nový - nepoužitý. Trouba je fakt dobrá, má gril, horkovzdušná, peče z různých stran. Ale ty plotýnky.. nemůžu tam nechat jen tak stát hrnce, než se umyjou, dokud to nevychladne. Na jeden hrnec to chce rozehřát 2 plotýnky - jednu rozpálenou a druhou mírnou.. Jo jo.. 8-) :-D Jinak taky preferuju kombinaci plyn a trouba elektrika ;-) ať je člověk jakýkoliv kuchař nebo nekuchař, tak je to prostě znát.. Proč se hůř vaří na sklokeramice? zajímaly by mně rozdíly v tom vaření.. srovnání sklokeramika - indukce plyn - indukce
Odpovědět
je i plynová sklokeramická deska, takže to je taky placatý, ale o tom vím jen to, že to existuje :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám elektrickou varnou desku a nemůžu si stěžovat. Vaří je na ní prostě jinak než na plynové, ale všechno je to o zvyku. Jestli jsi daisy zvyklá na elektrickou, tak bych u ní klidně zůstala. Já osobně bych do plynové nešla, už proto, že se mi nelíbí designem :-D
Odpovědět
jj, diky za nazory, porad to tu sleduju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přidám se do debaty - vařím ráda a často a na plyn nedám dopustit :-) Pocházím z oblasti, kde výpadky proudu nebyly nic zvláštního. Dneska je tam elektrika v zemi, tak to jde, ale tu a tam to stejně vypadne. Pak přijde Kyrill nebo něco podobnýho a neuvařim si ani čaj... Děkuji, nechci. I ve Státech se přece onehdá stalo, že bez proudu zůstalo x set tisíc lidí... A sice si asi budu kupovat (nebo si necham naježit) nový hrnce, ale nevim, jeslti by se mi chtělo proto, že najednou bych si ve starých prostě neuvařila. Takhle si na to klíďo píďo počkam :-) Takže suma sumárum - já hlasuju pro plyn :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ještě bych se na to koukla z hlediska vývoje technologií. Plyn i sklokeramika jsou dnes vzhledemn k indukci výběhový technologie. To je jako by sis koupila nahrávku na kazetě nebo bachratej televizor s kulatou obrazovkou. Takže pokud uvažuješ dejme tomu na 10-15 let dopředu a nepočítáš s tím, že se z toho bytu budeš za 2 roky stěhovat, tak bych šla do indukce aby tě pak za 2 roky ta sklokeramika/plyn neštvala.
Odpovědět
Profilova fotka
no, irbis, tak že by plyn byl výběhová technologie, to bych se dost divila. Kdyby plyn měl pro vaření skončit, to by se asi špičkovým světovým šéfkuchařům moc nelíbilo ;-) Podle mě je to, spíš než investice do kazety, investice do zlata - hodnotu má už mraky moc let a ještě nějakej pátek mít bude ;-)
Odpovědět
my mame el. troubu a plunovou desku, nemenila bych. Jeden cas jsme bydleli v byte s keramickou deskou, spatne se na tom varilo a MM vyslovene odpocitaval dny do odstehovani :-D Na cisteni je to samozrejme jednodussi, taky to lip vypada, ale podle nas neprakticke :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nedávno jsem řešila a BOHUŽEL jdu do kombinace indukce-sklokeramika. Ale jen z toho důvodu, že jsme nechtěli platit za plynovou přípojku, což u nás byla fakt nezanedbatelná investice a co si budem nalhávat, vaření na propan-butanu není to samý jako na tom zemním. Ten rozdíl ve výhřevnosti tam je a nedej bože, aby uprostřed přípravy nedělního oběda došla bomba :-D . Vařím hodně a ráda, proto jsem na to manžovi kývla fakt se sebezapřením |-| Bavila jsem se o tom s kamarádem profíkem a narovinu mi řekl, že žádnej kuchař nejde do indukce ani elektriky. Jako pádný argumenty uvedl, např. okamžité snížení teploty, wok(Ten mi vadí nejvíc, páč jsem ho docela používala, ale snad to nahradím alespoň domácím grilem, který budeme vybírat tak, aby šel i na wok. Jinak za něj nejsem ochotná dát víc jak 10 tis. - a to je u indukce momentálně nemožné |-| ) ti prostě elektrika(sklokeramika) nerozehřeje tak, jak má a správnej wok na indukci má svou speciální "plotýnku" která má dolík, do kterýho se ten wok dává. Dál si pamatuju, že třeba správnej kuchař v pánvi nemíchá, ale jakoby přehazuje to maso, zeleninu... no a zkus si s tím mydlit po naprosto rovný ploše - to prostě nejde :-D A nakonec povídal, že flambování tím způsobem, že si zapálíš tu flambovací esenci zapalovačem/sirkou nemá ten správnej efekt jako naklonění pánve a zapálením o hořák. No povídal toho ještě víc(což si teda už nepamatuju :-( ) a já jen smutně pokyvovala. Nakonec mě alespoň potěšíl tím, že stejně budeme plánovat děti, tak s nima prý budu radši za tu indukci, páč je udržovatelnější a na ňáký extra vyvařování mám na nejbližších 10 let zapomenout :-N Jinak kombinaci jsem vybírala z toho důvodu, že prostě všechno nádobí není indukční. Třeba lívanečník jsem nesehnala, kdyby o něm někdo věděl, tak budu vděčná za tip ;-)
Odpovědět
spaget, díky za super popis ;-) x-) :-) :-) no s dětma na nějaký čas zapomeň :-D :-D , ale jinak je to s nima bezva :-) tictak, prosím proč přesně se ti na keramické blbě vařilo (krom toho co vyjmenovala spaget..)? jinak jo, vývoj jde kupředu, někdy se vymýšlejí pěkný blbosti.. už i auta mě žerou.. kolikrát ovládá ono vás místo naopak, buzeruje, že hned nezapnu pás atd., když to neudělám rychle, začne to pištět, že mi to může vzbudit dítě.. trapnou opravu už člověk nezvládne růčo, okýnka si nevytáhnu ani nestáhnu, když manžel odejde s klíčkem... :-N Plyn je oheň a oheň je oheň, ten tu byl už odpradávna. Nutno ale dodat, že zemní plyn je poněkud drsně řečeno tzv. fosilní palivo, které až se vyplácá, tak nebude a nebude to zas tak dlouho trvat.
Odpovědět
jana.1 - plus minus ty same duvody, teda ja moc nevarim, MM je, nebo spis byl, profi kuchar a nesnasel to, ale i me se na tom varilo blbe :-S
Odpovědět
catf: já už to tady někde v minulosti psala, že plyn mám ráda proto, že okamžitě reaguje a hlavně vidím, jak moc mi to hoří a tím pádem vím, jaká bude reakce toho, co vařím. Je pravda, že sklokeramika a podobně se líp čistí, ale podle mně je to pořád jediná výhoda oproti plynu a pro mě není důležitá, každý den večer varnou desku umyju nebo otřu, takže s čištěním problém nemám.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?