Indukce a její zdravotní ne/závadnost

Profilova fotka
studoval jste někdo její zdravotní nezávadnost či závadnost? odborných článků na internetu nenacházím, pouze poznámka z dob mého studia od našeho Doc. Mudr. XX, vyučující fyzikální terapiei - at nepořizuji, pokud to není nezbytně nutné... děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
slysim poprve :))))
Odpovědět
Profilova fotka
Moje teta učitelka fyziky a matematiky ji nedoporučuje..upřímně já ji mám...a už si nepamatuji proč a proč by ji nedala..vím, že to vysvětlovala z fyzikálního hlediska
Odpovědět
O vaření pomocí indukce se nějak nezajímám. Ale z pohledu přírodních zákonů je to jednoduché - silné vířivé proudy a magnetické pole, ocelová nádoba se chová jako závit cívky, je feromagnetická a má slušný elektrický odpor, proto se zahřívá, toť princip, proč to nádobu ohřívá (zpětně od nádoby také tu desku, na níž nádoba stojí). Potravinám by to neublížit nemělo. Horší už to může být s obsluhou toho vařiče, ne tak pokud by ještě třeba měla strojek na srdce nebo něco a nevěděla o tom, že ten vařič je na principu indukce, to je asi největší nebezpečí, a vůbec jakákoliv elektronika v blízkosti toho, když je indukce v činnosti. Samozřejmě je to určitě udělané tak, aby tyto vlivy byly navenek minimalizovány, jinak by se to snad ani nesmělo pro tento účel prodávat. Jestli se to ale dá posuzovat jako zdravotní ne/závadnost a jak čeho, že? Ten doc. MUDr. by to jistě popsal lépe, já jsem jen technik. Ohřev indukcí si dovedu dost dobře představit v průmyslu a metalurgii, už méně v kuchyni k ohřevu potravin.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se po ni nebudeš valet tak je to OK ... Mikrovlnka taky neni nic moc zdravého ;-)
Odpovědět
Vůbc nevím a slyším prvně, její princip ohřevu takto do detailu jsem neznala...šla jsem na vlně, všichni pořizují indukci, tak já taky, asi že sklokeramika už je přežitek...víc jsem se oto nepídila..jediné co jsem věděla že to ohřívá mega rychle a po sejmutí nádob to není horké, úspora el..energie. po krátké zkušenosti (víc jak 2 měsíce) mě indukce nevyhovuje a ráda bych se vrátila ke sklokeramice..kéžby přístroj chcípnul ještě v záruční době...
Odpovědět
Nechápu co by na ní nemělo být nezdravého. Hrnec v podstatě funguje jako sekundární vinutí transformátoru s určitým odporem a tím se zahřívá ten hrnec a né ta potravina uvnitř.Mikrovlnka je jiná věc a na jiných frekvencích proto je tam i ta Faradayova klec na dviřkach u indukce nic takového není což znamená že se s takovými frekvencemi zde nepracuje. A k těm učitelům fyziky : znám jednoho co neumí ani nahodit jistič v baráku takže jejich dedukci bych bral s velkou rezervou.
Odpovědět
Nic o tom nevím, ale to by pak člověk nesměl doma mít nic. Mikrovlnka taky není zdravá věc (a plastové misky ve kterých si v ní jídlo ohříváme už vůbec ne). To samé wifi, mobily, všechno něco vyzařuje. Problém bych viděla u kardiaků kteří mají kardiostimulátor, ale pokud u ní zdravý člověk občas postojí a něco zamíchá tak myslím, že spaní s mobilem pod polštářem je horší :-N
Odpovědět
@hanzik Oprava:" co by na ní mělo být nezdravého " Omlouvám se :-)
Odpovědět
http://www.mff.cuni.cz/verejnost/zpra... Zde srozumitelně popsán princip.
Odpovědět
Profilova fotka
@alisek a v čem ti nevyhovuje? Já jediné plus vidím to ze když se vypne tak plotýnky nejsou horké.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyn.g plusu je vic: rychlejsi nez plyn, okamzita regulace, tim ze plotynky nejdou horke se na ne nenaskvari kdyz ti neco pretece.
Odpovědět
Nějaké články jsem zaregistroval, ale detaily neznám, páč budeme vařit na plynu, tak jsem asi ani hlouběji nezajímal. Je to každého věc, co si pořídí, ale jak ale píše výše, mikrovlnka, mobilní telefon nebo wi-fi taky není nic extra. Stejně tak se může řešit vinylová podlaha, která může být zdravotně závadná. Už jsem to v nějaké diskuzi psal dříve, pokud tyhle věci neřešíte komplexně ve svém životě, tak se tím zbytečně nezabývejte a indukci si pořiďte. Já jsem jen hloupej kluk, tak jsem se třeba ptal na indukce elektrikářů u nás ve firmě a moc mi jí nedoporučovali, pokud jí vyloženě nechci, prý je to mimo jiné stále pořád dost poruchový spotřebič. Znám ale lidi, co jí mají a jsou spokojení. Vštšinou ale argumentují pouze tím, že se na ní vaří voda rychle. Jestli se dá regulovat teplota na indukci s přesností 1°C, tak to je podle mě úplně zbytečný. @alisek je dobrý si zjistit alespoň základní informace, výhody a nevýhody, než si něco takovýho pořídím a ne si pořídit něco, protože to všichni chtějí. My třeba nebudeme mít indukci a ani tepelný čerpadlo a i přesto si myslím, že budeme mít dost moderní a top alternativy. Zákon schválnosti určitě zafunguje a ta vaše indukce vydrží! Mimochodem, v jiné diskuzi jsem vás prosil o nějaké fotografie a bohužel jsem naprosto bez odpovědi.
Odpovědět
Článek se načítá
Já jsem řešila indukci v souvislosti s cukrovkou - máme v rodině člověka s inzulinovou pumpičkou a u některých desek bylo psáno varování, že v případě inzulinovým pump je nutné se přesvědčit, zda nebude deska způsobovat problémy a s uvedením na jaké frekvenci pracuje. Takže za mne indukce právě ze zdravotních důvodů z výběru vypadla :)
Odpovědět
@alisek prosím až budete mít volnou chvilku bylo by možné nějak vypsat pro a proti indukční varné desky z vašeho pohledu - zrovna se rozhoduji, vaří na sklokeramice, indukci nemám "ošahanou" , tak mně zajímá každý názor. Dík
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans a můžu se tedy zeptat jak je to s tím ze se prý indukce vypíná a zapíná a ze je to blbý při vaření tekutin? Nebo jestli není problém když je hrnec o trošku větší než ta vyznačena plocha ( to kolečko)? Děkuji :-)
Odpovědět
indukce se samovolně vypíná, když z ní sundáš hrnec , což je výhodné, pokud zapomeneš. Při vaření tekutin je indukce super, pokud něco vykypí, nepřipálí se to jako u sklokeramické desky. A hlavně je o hodně rychlejší. Už bych se nikdy ke sklokeramické nevrátila. A pokud máš větší hrnec než kolečko, ničemu to nevadí.
Odpovědět
@adjanni nejsem si jist, že kristyn.g měla toto vypínání indukce na mysli.
Odpovědět
mi se tedy nikdy nevypíná bez důvodu
Odpovědět
@adjanni tak to jste šťastná žena! ;-) dal jsem si tu práci a našel jsem pravděpodobně to, na co se @kristyn.g ptala.... http://www.domap.cz/clanek-Radce-Elek... http://www.domap.cz/clanek-Radce-Indu...
Odpovědět
Profilova fotka
@adjanni já spíš myslela jako během varu, že se to reguluje asi tím že se to zapíná a vypína přesně jako v tom prvním odkazu od @radim83. Mě by zajímalo jestli to moc vadí. Dočetla jsem se na recenzích na heurece že to lidem vadí. Já často vařím polévky tak nevím jestli by mě to neotravovalo když by var kolísal. Vím že to tak je i u sklokeramiky ale tam jak je to zahřáté a nereguje to vaření na změnu okamžitě tak to na plynulosti vaření není znát. Jestli u indukce reaguje okamžitě na změnu tak se bojím aby to nebyl problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyn.g nikdy jsem takovyto problem nezaznamenal. Hrnce ktere maji tluste dno v sobe naakumuluji dost energie aby to stridani eliminovaly. Varime take hodne polevky, vyvary, gulas- to co potrebuje pomaly a doouhy var a nikdy nebyl problem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans díky, tak třeba mohl být problém v hrncích
Odpovědět
@kristyn.g asi taky bude záležet dost na té indukci samotné. Jendou na dovolené jsme bydleli v apartmánu s kuchyňkou, kde byl indukční vařič, nějaký levný, jen aby tam prostě byl a na tom vařit bylo peklo. bylo na tom dost vidět, že zapíná a vypíná během ohřevu. Možná je to ale dneska u nových výrobků už zase o něčem jiným. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 asi budu muset dát na nějaké doporučení a nekupovat nejlevnější, snad se trefíme :-p
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyn.g mame Ikea, je to brandovany electrolux. Cena ok a zaruka 5 let.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?