Jak se udržuje vestavný odpadkový koš?

Právě přemýšlíme, kam v nové lince umístit odpadkový koš. Jsem si jistá, že nechci koš, který otevírám rukou. Tedy ani s výkem, ani takový, co se zmáčkne a zůstane otevřený. Šlapací nám vyhovuje víc. To pokud by stál zvlášť jako dosud. Ale nemáme moc místa a tedy ani místo na víc košů kvůli třídění odpadu. Hlavně biologický odpad by asi bylo dobré házet zvlášť kvůli zápachu.. Hlavně v létě.. :-| :-S Takže jsme začali přemýšlet nad vestavným košem. Buď je jednoduchý nebo jsou tam 2 nebo 3 (1 větší a 2 menší). Negativum je, že zabere drahocené místo ve skříňce. Jinak ale řeším spíš to, jak se uvnitř čistí (kryt, pod který koš zajíždí a různé škvíry) a jak je to s tím zápachem - zamořením skříňky :-N Tak nevím, zda jít znovu do klasiky, ze které se to line, dítě mi tam chce lézt nebo radši do skříňky, ale s tou právě nemá zkušenosti, pokud jde o zápach a hygienu.. aby to ta skříňka snesla :-N Díky moc :-)
Odpovědět
tady např. jsou vestavné koše na 3 stránkách.. pro ilustraci.. http://www supersektor cz/kuchynske-linky/doplnky/odpadkove-kose/
Odpovědět
Profilova fotka
ja tiez prave intenzivne uvazujem nad vstavanym kosom na separovnay odpad (3 casti) odradza ma tiez cena (5000 len za tu "vlozku") a ako to bude s tym pachom...lebo ak budem mat aj konzervu tak urcite ju tam nenecham pol roka, kym sa naplni cela nadoba ale ju hned vynesiem....no neviem...vaham :-/
Odpovědět
Profilova fotka
pri zabudovaných sorteroch je to zo zápachom v pohode. resp. zo skúsenosti môžem odporúčať blanco (predpokladam však, že veľká väčšina výrobcov je na tom rovnako). nezasmrdí a nezasmrdí :)
Odpovědět
A tie vlozky sa daju kupit aj v Ikei a tam su lacne
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte, práve sme dostali návrh kuchyne, tiež som sa rozhodla pre zabudovaný, táto sranda stojí cez 3.000 Sk, je nerezový taký obyčajný, ak by som silou mocou chcela ešte aj deliť odpad, tak sa vyškriabe cena tak na 5 - 6 tisíc. tiež asi pôjdem pozrieť do IKEA
Odpovědět
Ty ceny jsou opravdu úplně mimo realitu, ale mě už dneska nic nepřekvapuje. Nad Ikeou jsem taky přemýšlela, ale tam mají koše s výkama, které osobně nechci a navíc ty jejich jsou takové různě prohlé a nedělají na mě dobrý dojem. Možná je tam víc typů.. abych teď nekecala.. =-) Já mám koš na plíny 16 litrů - to je tak akorát velké. Na odpadky mám o něco málo větší. Nádobky na tříděný odpad jsou 8litrové, což je poměrně malý košík, takže se zaplní rychleji. Já koukala na tuhle 3dílnou variantu http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-kos-na-trideny-odpad-ekkofront3 pak na tuhle 2dílnou (2 koše - oba ale větší..) http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-kos-na-trideny-odpad-ekkofront2 Oba se otevírají vysunutím dvířek. Zatímco např. tyto se musí otevřít ručně http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-sorter-12901 http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/pro... Já se hlavně bojím toho uzavření ve skříňce, aby se po jejím otevření na mě nevyvalil koncentrovaný smrad. :-N Tomec, fakt je to v pohodě? =-) :-D
Odpovědět
myslím i to, aby časem ta skříňka nebyla tak zasmraděná, až bych nevěděla, co s ní.. =-) a taky vím, že ty odpadky ušpiněj víko a ty vestavěné koše tam mají takový ohnutý plech či co.. Nevím, jak je to tam se škvírama,aby to bylo dobře přístupné čištění. Také v takové skříňce je vhodné skladovat pouze saponáty, hadry atd. Žádné nádobí, utěrky apod. Nejraději bych 2 samostatné šuplíky nad sebou, které se otevírají každý zvlášť.. ve spodním koš a v horním houbičky, čistidla...
Odpovědět
Profilova fotka
evao26: ak sa mám vyjadriť nadmieru odpudivo, tak musím skonštatovať, že smrad by tam bol cítiť jedine po vykonaní veľkej potreby, alebo nejakého podobného smradotvorného úkonu. inak je to naozaj bezpečné a hygienické riešenie. tým duplom, že existujú sorteri-y, ktoré sa otvárajú nohou - tak ako bežné odpadkové koše. a dikes za dobrý námet. napíšem o tom niečo viac na mojom blogu o nábytku http://www.dobremag.net :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tomec: môžeš napísať ktorý typ od blanca máš ty? dakujem
Odpovědět
máme,je to super vec,koše sa dajú vybrať aj s dvierkami,teda celá konštrukcia v ktorej koše sú,takže sa to dá pekne umyť.nad tým je taká kovová polička,tam máme igelit tašky a vrecia do koša.
Odpovědět
Profilova fotka
hviezda21: keďže kováčová kobyla chodí nepodkutá, nemám žiadny. ale montovali sme už všetky :-)
Odpovědět
ell, takže jsi určitě spokojenější s vestavěným košem než s klasickým? tomec, díky :-) jak si mám představit u vestavného koše otevírání nohou? =-) Jinak mně nevadí otevřít rukou šuplík, to ne.. jen ten poklop na koši nechci ošmatávat, protože ač se koš samozřejmě myje, tak někdy prostě ne :-p :-D ;-) a např. když pospíchám dejme tomu před kojením, tak mi vyloženě vadí na to sahat. Sundavací víko navíc se musí odkládat někam vedle, přičemž zespoda je špinavé. To už jsou lepší ta víka, co vyletí nahoru po zmáčknutí "čudlíku" a zůstanou otevřená. No a ty šlapací se většinou zavřou hned, jak se sundá noha z pedálu.. :-D Jinak vestavné koše jistě ubírají místo ve skříňce, ale za tu vůni domova to stojí, pokud tedy ta skříňka po letech nevstřebá ten smrad a šířící se odporné bakterie :-D Vadí mi, že většinou vidím jen přidělání koše na čele jednoho šuplíku, nad košem je ten plech a nad ním místo na nějaké ty igeliťáky, saponáty apod. Ale já bych třeba nechtěla, aby se mi otevřel koš pokaždé, když si jdu pro třeba jar nebo tak něco... Takže já bych radši šuplíky 2. Většinou se to dává asi do dřezovky... Takže pod dřezem šuple na saponáty, houbičky, sáčky.. a pod nimi další šuple s těmi koši. Zatím jsem ale nic takového neviděla. Buď se otevírají dvířka, na kterých je připevněný koš nebo se vysune šuplík s těmi koši, ale ten je vysoký a otevře prostor do celé skříňky. Jediná výhoda snad je v tom, že se nemusím ohýbat k úchytkám.. :-D Ještě bych se chtěla zeptat, zda je blanco lepší v něčem.. že se to třeba líp nebo potichu vysouvá.. či z jakého důvodu.. díky moc :-) Já koukala na jejich stránky a z těch fotek to moc dobře nevidím.. Mně se líbí tenhle.. vysune se otevřený otevřením šuplíku a nemá žádná víka.. http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-kos-na-trideny-odpad-ekkofront3
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
evao26: dole (na úrovni soklovej lišty, takže nie je pri bežnom pohľade viditeľný) je namontovaný plech (kúsok pred samotným soklom). špičkou nohy sa doňho zatlačí. ten uvolní západku a pomocou pružiny a piestu sa kôš vysunie. vysunie sa otvorený - ako poklop slúži plech namontovaný nad sorterom v skrinke (ten plech slúži aj ako polička, pretože medzi horným dnom a týmto plechom ešte pár centimetrov volného priestoru ostáva). neto priestor sa dá kľudne otvárať samostatne. stačí predeliť čelné plochy (dvierka) na vyššiu (v mieste sortera) a nižšiu (tá zakryje priestor medzi plechom a horným dnom skrinky).
Odpovědět
tomec, díky :-)
Odpovědět
Já budu mít taky vestavěný koš..ale takový po domácky udělaný.. při návrhu kuchyně jsem si nechala v jedné skřínce udelat pojezd se silnějšímy panty a dnem, pak tam koupím nějaký obyč koš.. klidně i bez víka, vždyť u nás se koš vynáší co dva dny, zápachu se nebojím..
Odpovědět
Mají i normální vestavné kulaté koše, co se otevře samo víko, když se otevře skříňka a stojí 15 l kolem 1000Kč.
Odpovědět
evao26-ano je to lepšie ako klasický,lebo ani smrádoček necítiš :-D ,iba ked otvoríš skrinku samozrejme. my tam dávame sáčky,je to lepšie ako vysypávať a umývať(dnes to asi už malokto robí) a čo si dala link,tak na takom princípe to máme.asi mám aj v albume.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si to nechali udělat jako zelvatko a v Ikee jsme asi za necelých 400,- Kč koupily ty sortery (2x malý a 1x větší) a myslím, že to bude plnit funkci jako předražený sorterový systém od Frankeho ;-)
Odpovědět
ella, díky :-D no teď ještě přemýšlím na tím typem, každý má něco..... na tom koši jsou samozřejmě drahé věci jako výsuv, krycí plech apod. (2000 a více..) např. tento typ http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-kos-na-trideny-odpad-ekkofront3 koše bez plechu - jen s umělohmotnými víky jsou levnější (okolo 1000 a více) http://www supersektor cz/vestavny-odpadkovy-sorter-12901 a pak existují např. takové, které jsou přidělané na dvířkách a koš se otevře otevřením dvířek.. ale to nebude asi na tříděný odpad, viděla jsem zatím vždy jen jednu nádobu.. nebo i takové, co jsou klasicky v šuplíku, ale ten se musí vysunout rukou (takový jsem viděla i v ikei - byly i na tříděný odpad a měly umělohnotná víka, ale taková prohnutá.. :-| ).. oba na obrázcích mají víka a ta se otevírají sama, jelikož jsou přidělaná na skříňku (cca 400 - 1000) http://www supersektor cz/vestavny-kos-jednoduchy http://www supersektor cz/vestavny-kos-jednoduchy-12205 Já vím, že řeším tak trochu kraviny :-D , ale ono se to nezdá.. já teď mám koš v protějším rohu než linku a i když je to kousíček, tak každou chvilku k němu odbíhat a otevírat ho rukou mě už vyloženě sejří 8-( :-D A chci co nejmíň smradu. Jasně že se vynáší.. ale když je v létě přes 30 stupňů, vzduch se nehne, je dusno, z člověka leje, lepí se mu ruce a do toho ten koš v té malé kuchyňce... Asi tak.. ;-)
Odpovědět
větou: co jsou klasicky v šuplíku, ale ten se musí vysunout rukou - jsem nemyslela ten šuplík, ten rukou vysunu.. ale myslela jsem samotný koš/koše... koukala jsem, že u některých typů to není pořádně za co chytit, koše se pak různě kymácí a ten výsuv drhne apod.
Odpovědět
ahojte, tak jsem vam sem nakoukla a pridam svoji zkusenost. my mame tady ten obycejny kos http://www supersektor cz/vestavny-kos-jednoduchy plasty, sklo a papir tridim zvlast v komore. sem davam jen takovy ten kuchynsky odpad a ostatni. priznavam ze trosicku to smrdi ale nijak extra, je docela maly takze ho stejne denne nekdy i 2x vynasime, kdyz se treba vic vari. A muj tip - do skrinky za kos vzdycky dam prazdny pytel od praciho prasku, hezky to provoni ;-)
Odpovědět
eva:no my máme na koši takú tú rúčku,sklápaciu,vieš za čo to chytíš. :-D a inak kôš takmer nevyberám,lebo ked je plný vytiahnem sáčok,takže tak či tak sa tam niečoho musíš chytiť :-D a výsuv nedrhne neboj.ja si myslím,že za tých cca 2 tis. to stojí za to. a keby chcem tiediť odpad v tom,tak by som ich potrebovala minimálne päť. :-D a komoru ako swetluš nemám,škoda 8-( :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahojte, aj ja sa chystam riesit kuchynu a velky kos zacne smrdiet asi treba mensi a castejsie vynasat. Ten napad zo saklom od prasku sa mi paci - aby vonal. Velkostou a aj cenou sa mi pacii tento: http://obchod.interierstudio.sk/produ... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
pekný ;-) stačí :-)
Odpovědět
Eeee. :-p To je na mě malé a navíc to zabere celou skříňku, kde už nestrčím nic jiného. Já sháněla něco většího, aspoň, aby to mělo 20l a když to bude takové velké, tak mi nebude líto toho prostoru v té skříňce. :-D A nakonec jsem sehnala. Sice je to "předražený" Franke, ale doufám, že moje představy a očekávání splní... :-) http://www.stavbaeu.cz/kuchynske-sort...
Odpovědět
ja sem to vyřešila tak žže sem si nechala udelat skřínku s odpadkovym košem a s pojezdy a vložim do nej odpadkovy koš s ikea:-) protože me 18litru koš příjde fakt blbost.-)
Odpovědět
1Sima, můžeš sem hodit odkaz na ten koš z Ikey? Těch 18l ti přijde jako málo nebo moc? =-) Naši známí si koupili takovou tu 40l popelnici z Ikey... :-N
Odpovědět
mame taky kos a uplne to staci nie je maly co by si do tej skrinky este chcela dat? ... potraviny?
Odpovědět
My ten koš měli, jednak se do něj nic moc nevešlo (na můj vkus) a zabíral celou skříňku na to že byl tak malý. Tak jsme ho nakonec odmontovali, koupili samostatný 20l a skříňku jsem využila na krmivo pro psa, saponáty aj. Možná, kdybych si tam od začátku dala větší koš, kolem kterého by nebylo žádné místo, tak by mě to tak neštvalo... :-N
Odpovědět
Profilova fotka
kam> trochu zbytecna otazka, ne? kdo by daval potraviny ke kosi? ale cistidla a podobne, kam jinam s nimi? kdyz tedy nemas komoru nebo tak
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?