Jak širokou zářivku nad kuchyňskou linku?

Moc prosím o radu, jak by jste to udělali Vy. Chci si objednat zářivky na osvětlení pracovní desky v kuchyni. Celkem mám připraveny 3 vývody.... 1. u části linky, která je široká 110 cm 2. na opačné straně u části linky široké 120 cm, vedle digestoř a dále navazuje: 3. část linky široká 90 cm Prosím, jak široké by jste zvolili zářivky, 60 cm nebo 90 cm a zda dát na 1. a 2. třeba 90 cm široké a na 3. 60 cm, nebo všude dát 60 cm, aby to bylo jednotné i když šiřká částí linky je různá? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, my jsme zarivky nedavali, mame osvetleni ze stropu - bodovky a naprosto skvele a svetla dost
Odpovědět
@zeneva My už bodovky nahoru nedáme, mam nad pultem vyvedeny dvě světla (dva lustříky :-) bohatě stačí a uprostřed kuchynské linky tvaru G jedno světlo. Ale ráda bych si přisvítila i nad linkou večer, přeci jen mi to hodně v naší staré kuchyni chybělo.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka Proč nedáte po celé délce?
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka pokud se vejde 90 tak dej 90, ( víc světla ) kde nevejde tak 60, běžně se to ale kombinuje.... http://eshop.kak.cz/zbozi/ekl005c-eco... http://eshop.kak.cz/zbozi/ekl005b-eco...
Odpovědět
@brokolicenoblhoch Já jsem nad tím taky uvažovala, ale ty šířky co jsem psala, nejsou uplně přesně plus minus centymetříky, a nevím aby to pak nevypadalo blbě, když někde mi bude kousek chybět. A pak další věc, že 110 cm a 120 cm jsem ve stejném stylu jako 90 cm nenašla.
Odpovědět
@jaasminka Nebylo by lepší dát rovnou LEDky?
Odpovědět
@atilius Mě bylo doporučeno spíše zářivkové světlo jako liniové, že ledky jsou spíš bodové
Odpovědět
@jaasminka LED pásek mi příjde dost liniové světlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka Taky jsem měla na mysli led pásek. Dneska už jsou takové možnosti :-) O čem se mi před deseti lety ani nezdálo, nebo jsem si nemohla dovolit, je dnes samozřejmostí. Taky budeme mít ledkový světlo po celé délce zabudované pod spodními skříňkami.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka taky doporucuju led pasek.. je to mnohem levnejsi na provoz (12V), vic to osviti, je to prijemnejsi nez nejaka zarivka, lip to vypada a da se vybrat ze studeneho nebo tepleho bileho svetla (nebo barevneho :-D ). Ja to mam v kuchyni uz asi 1,5-2 roky (objednavala jsem v Cine) a nic jinyho bych uz nechtela :-) mam bilou lesklou kuchyn a svetlo studeny, teply svetlo mam na chate
Odpovědět
Ale co jsem nějak pochopila, tak má jednu vadu - když dojde, musí se celý vyhodit a koupit znova, ne? To jenom k té cenové výhodnosti - když už, tak je potřeba rozečítat komplet náklady. Je to stejné, jako když někdo počítá, kolik ušetří mytím nádobí v myčce, ovšem vtipně zapomene započítat tech cca deset tisíc za samotnou myčku. Nemluvím o úspoře práce, jenom o penězích. Prostě když porovnávat, tak poctivě.
Odpovědět
@inkajanakova tak 5m led pásku 5630 stojí 250,- i s dopravou. Takže až za 5-10 let odejde, tak se prostě dá nový...
Odpovědět
Článek se načítá
přesně tak, cena led pásku už je někde jinde, jak píše @requied cena 5m stojí 250 a vy si z něho ustřihnete na 5cm velikost jakou chcete, třeba 110,115 atd. takže si to rozpočítejte :-) navíc to osvítí krásně celou linku a ne jen nějakou čast a víc světla, spotřeba takový led pásek má většinou 14,4W na metr to asi ta vaše zářivka 90cm bude mít o dost víc co? tak počtiejte opravdu poctviě :-)
Odpovědět
My máme ledky, které jsou ale jako samostatné svítící těleso. Není to koupené jako pásky. Na cca 2 m pracovní plochy nám stačí 60 cm dlouhé. Lze u něho nastavit postupné zvyšování síly světla (to oceňuju hlavně ráno, probouzení není tak bolestivé ;) ).
Odpovědět
Profilova fotka
máme led zářivky http://s.imedia.cz/click?adurl=http:/...
Odpovědět
@peroli @requied Jen bych poupravil pár nepřesností. Jestli je na 12V nebo 220V nemá vliv na spotřebu. Důležitý je instalovaný výkon. Takže když si dáte jednu 13W zářivku nebo 3m pásku s výkonem 14,4W/m, tak ty LEDky vám sežerou cca 3x víc. Pozn.: na stejný počet lumenů je u LED potřeba nižší výkon. K LEDkám je potřeba taky koupit invertor. Podle mě z hlediska životnosti nejcitlivější komponent. Jinak běžné LEDky mají životnost cca 50.000 hodin, zářivka asi tak 10.000 hodin. U LEDek je důležitá jejich kvalita, nicméně obvykle neodchází tím, že by přestaly svítit, ale snižuje se s časem jejich svítivost. Cena 250Kč/5m mi příjde hodně málo - měl bych velkou nedůvěru ke kvalité chipu. Při instalaci LEDek je nezapomeňte dát na hliníkovou lištu kvůli chlazení, to je jeden ze zásadních parametrů pro dlouhou životnost. Při koupi taky sledujte jako parametr jejich barevnou teplotu; přibližně 4000K je teplá žlutá, 5000K je denní světlo a 6000K je studená bílá. A pokud opravdu chcete porovnávat různé světelné zdroje z hlediska toho kolik dávají světla, tak pro takové srovnání slouží jednotka světelného toku lumen. Pro příklad: Žárovka 60 W - 670 lm Kompaktní zářivka 15 W - 800lm Např zmíněná LED zářivka http://eshop.ledsolution.cz/LED-zariv... má při 18W 1800 lm
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?