Jak uspořádat kuchyň, jídelnu a obývák na 26,5 m2?

Zdravím, potřebovala bych poradit, jak uspořádat kuchyňskou linku, jídelnu a obývák na dost malé ploše 26,5 m2. Chtěla bych účelnou kuchyňskou linku s velkým množstvím úložného prostoru, protože nemám zvlášť spíž. Děkuji za každý nápad
Odpovědět
rozměry místnosti jsou 4750 x 5500 mm.
Odpovědět
Umístění a rozměry oken jsou dané, nebo se s nimi dá ještě hýbat? Mimochodem, přijde mi, že ta francouzská okna podle plánku rozměrově nevychází - jestli je šířka místnosti 5500, vzdálenost od levé stěny 2250 a šířka oken 3,0 m, tak by vpravo muselo zbýt jen 25 cm, což tak rozhodně nevypadá.
Odpovědět
Každopádně napadá mě třeba takovéto řešení. Podobně jsme měli gauč přiražený k jídelnímu stolu v bývalém bytě, kde měl kuchyňoobývák taky jen nějak kolem 25m, a dá se s tím takhle žít :-) Rozvržení kuchyně jsem v tomhle plánku nijak neřešila, tam člověk stejně moc variant nevymyslí - na jednu stranu přijde lednice, potravinová skříň a vysoká skříň s troubou a na zbytku linky se nějak umístí sporák a dřez. Osobně bych zrušila to okno v lince, pokud to ještě jde, protože tím získáte možnost umístit víc horních skříněk.
Odpovědět
@veronika28 A to je chata, nebo vila v Tokyu? I norma ČSN uvádí minimální plochu větší. Pokud to bude pro dva lidi, tak kruhový stůl prům. 120cm a menší pohovka a křeslo se vejde, ale pro 4 lidi to už bude horší.
Odpovědět
@panlorenc Jaká norma a plochu čeho???
Odpovědět
Jinak navrhuji mít velmi málo hlubokou TV stěnu na "horní" (dle půdorysu) stěně místnosti. Naproti stěně gauč, ve spodní části místnosti poblíž pravé stěny potom jídelní stůl.
Odpovědět
Můj současný pokoj má 21m2 (zatím bydlím ještě ve starém, nový se staví). Je to mazec, co některým skromnějším lidem stačí :) Já obětoval prakticky celý svůj život platbě hypotéky. Daň za to, že k životu potřebuji víc místa :) Vzhledem k malému prostoru bych možná nepřemýšlel s francouzským oknem, ale dal klasické okno, k němu přirazil stůl a na jednu stranu balkónové dveře na terasu.
Odpovědět
@skunkos vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby, ČSN 73 4301 Obytné budovy. Kde jsou uvedené minimální plochy obytných místností.
Odpovědět
ale obytných místností se šikmým stropem, tedy podkroví, což se nás netýká
Odpovědět
nase nova loznice bude mit 26m2😁najdete si bytoveho designera, ktery vse navrhne. Takhle maly prostor musi mit hlavu a patu a musi hezky navazovat, tady kazdy muze rict svuj nazor, ale kazdemu vyhovuje neco jineho. Nechte si poradit profikem a nechte si to zkreslit.
Odpovědět
Ja bych take oslovila bytoveho designera, at mi ukaze moznosti dle mych pozadavku a dostane z toho 100% dobre vyuziteho prostoru. To, ze je to mensi, neznamena, ze to nemuze byt funkcni a pohodlne. Drzim palce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že v tomto případě není hlavní problém malá plocha, ale čtvercový tvar, který je na využití složitější než obdélník. Také hlasuji pro odborníka, který by z toho prostoru měl vystříkat maximum. Jinak my máme úplně stejnou plochu pro kk+jídelnu+obývák, a to na je nás doma 6. Ale protože rozměry jsou 3,8x7 m, šlo to zařídit tak, aby se sem vešla velká linka (3,8x3,8), velký jídelní stůl (1x2 m) a normálně velká sedačka. Takže jízlivými poznámkami o pidiprostoru bych se nenechala deptat. Život je otázkou priorit:-).
Odpovědět
Článek se načítá
Tak teď jsem si spočítala, že naše kuchyň, jídelna a obývák (s pracovním koutem) má 25,66 m2 a dobrý. Mohlo by to být asi větší, ale nestěžujem si. Zařídit to jde, ale člověk musí víc o prostoru přemýšlet. Jinak máme k tomu ještě špajz - 1,35 m2. Kuchyň máme poměrně velkou. Když někdy zrušíme pracovní kout, tak bude obývák velký dostatečně určitě...na úklid ažaž ;-)
Odpovědět
@skunkos myslíš nějak takhle? Ale to by se musely dveře na terasu posunout blíž k lince, aby se jimi dalo procházet:
Odpovědět
Kolik vás je ? Pokud 2 tak bych sel do toho že bych udělal jídelní kuchyňský ostrůvek :-) 1. TV na příčku sousedící se záchody (sever) 2. Sedačku do pravého spodního rohu 3. Kuch ostrůvek s barovýma židlema místo stolu
Odpovědět
Jsme 4.Chtela jsem ještě zděnou příčkou oddělit kuchyň od obýváku, tak že by vznikl takový užší ostrůvek nebo barek a k tomu by se prirazil jídelní stůl. Zatím nevím jak to bude moc zasahovat do francouzského okna. Nebo spíš prosklené dveře blíž ke kuchyni budou napevno bez otvírání a vedle pak jakože balkonove dveře. Jinak moc díky za nápady
Odpovědět
@veronika28 příčkou bych ten prostor rozhodně netříštila.
Odpovědět
@llama V zásadě jo, akorát bych posunul pohovku se stolem trošku výš, aby se těma franc. dveřma dalo chodit dobře.
Odpovědět
@jajulin Když někdo staví domek s velikostí bytu tak asi má důvod. Chce bydlet v soukromí za co nejméně peněz. Malý dům = malé pořizovací náklady = úsporný provoz. My se relativně často scházíme s rodinou, je nás dost, teď do toho přibývají děti a vidím to u nás doma. Když se sejdeme, je prostě málo místa :) Musím říct, že mě to trochu trápí, jen ty myšlenky, kolik všechno stojí, hypotéka na krku a pořád přemýšlím, že jsem mohl nakreslit menší dům a ušetřit milion. Ale myslím si, že to všechno člověk za ten klid a rodinnou pohodu vymění :) To je pro mě priorita. Rodina. My na prajzské držíme spolu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@davex no vidíte, a my právě kvůli naší prioritě - rodině - udělali sérii rozhodnutí, jejímž výsledkem je obývací prostor velký 26 m2, i když jinak má domek standardní rozměry (4 pokoje, pracovna, 2 koupelny). P.S. Na Prajzské to trochu znám. Je tam krásně skoro jako u nás na Hanáckém Slovácku :-).
Odpovědět
My také nechali více místa v dětských pokojích,(14 m a 13.5 m)protože jak nám děti porostou, tak se spíš budou zavírat u sebe než trávit čas s rodiči v obýváku. A také samozřejmě každý podle svých možností.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že základní myšlenka od Ilma doladěná bytovým architektem + úprava okna a bude to prima prostor. Zvažte PKS portál není to v ceně takový rozdíl od klasických balkónovek a tady je to praktičtější. Jde ještě hýbat s tím fr. Oknem? Bylo by pak lepší jen "dvojkřídlé" aby vznikl větší průchozí profil bez zásahu dveří do místnosti. Máte pohled z té strany? Chtělo by to získat ten pravý dolní roh trochu větší na stůl možná by pak vyšla i jiná varianta umístění. Tedy pokud se to ještě nepostavilo 😊.
Odpovědět
ak chceš radu od odborníka, tak skus showroom ineriery4you . Su v Prahe na Poděbradskej. SU velmi šikovný
Odpovědět
@veronika28 dobry den, v prvni rade se nenechte otravit recmi o malem prostoru, ne kazdy ma prostredky nebo chut zadluzit se na cely zivot jen aby mel velky obyvak. Mensi prostor chce vice prace s resenim, pokud muzete,volila bych klasicke okno misto francouzskeho, primo pod nej bych pak umistila bud sedacku a stul dala ke stene mezi wc a kuchyni, tam misto je a nrbo mensi sedacka a stul pod okno. Pokud chcete vetsi kuchynskou linku, muzete nechat pruchod 80cm a udelat soubezne s linkou ostruvek. A k nemu prirazit tu sedacku.
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika28 a ještě mne napadlo kdyby jste zvažovala změnu těch oken jestli to francouzské neposunout ke kuchyni, případně jen jedno křídlo a v pravé části udělat klasické okno. Pak by se ten prostor dal lépe využít.
Odpovědět
@veronika28 nevím, jak je to tam s těmi okny, ale zkusila bych se zamyslet nad opačnou dispozicí. TV stolek bych si nechala udělat se zvýšenou zadní deskou. Jídelní stůl je nakreslený 120*80. Pohovka klasická 2m, prostor mezi kuchyní a TV stolem něco přes 1m.
Odpovědět
@martinam76 vychází vám to sice hezky, jenže tohle jsou rozměry nábytku pro dva lidi, ne pro čtyři.
Odpovědět
@veronika28 při zařizování řešíme relativně malý prostor - byt 3+kk, 65m2 a nikdo netipuje tyhle metry když sem přijde, ale dost si vybíráme každý kousek nábytku a hodně jsme řešili dispozici, podobu kuchyně atd... pokud byste šla do ostrůvku, můžete si tu část do prostoru udělat užší, případně dátúzkou část linky i podél zdi, já mám U a jedn část jen 45 cm a super, v části linky panel a horní skříňky po strop, abyste využila místo, na sedačk zkuste mrknout na ocelot. cz , máme od nich po mnoha měsících hledání sedačky do U, která není standartní 3,2 m ( to tam nedáme), nakonec máme od nich, poskládáte si díly jak chcete, tvar U se středovou částí a dvěma otomany - tím, že jsme vynechali tu standartní oblou část jsme ušetřili místo a výsledek je stejný - velká sedačka pro rodinu. Navíc mají teflonově pravené látky - omyvatelné, a jsou boží! máme malé dítě a tohle je fakt vynález.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?