Jakou barvu a svítivost LED pásků pro kuchyňskou linku?

Zdravim, planujeme dat pro osvetleni kuchynske linky LED pasky, a protoze nemame zadnou zkusenost, rada bych Vas pozadala o radu, nazor. Svitivost > postaci 120 LED/metr? Je to pro beznou praci na pracovni desce malo? Samozrejme pokud bychom potrebovali poradne svetlo, rozneme si i stropni, ale je 120 LED aspon tolik, ze to nasim ocim nebude pripadat prilis zserele? Barva > budeme mit bilou folii lesk na skrinkach a šedavou bridlici Montreal (Kronospan) jako pracovni desku i zada linky. Predpokladam, ze svetlo v barve studena bila by pusobilo s bilou linkou asi uz prilis studene, co myslite? Takze dalsi moznost je denni bila nebo tepla bila? Co byste doporucili? Moc dekuji za cenne nazory... :-N
Odpovědět
@pavlus100 Ahoj my máme v kuchyni studenou barvu LED pásků a spokojenost 100%, máme ten pásek zafrézovaný do spodu vrchních dvířek v drážce :-)
Odpovědět
@michaelka27 A jakou máte barvu skřínek a pracovní desky? A kolik máte tu svítivost na metr prosím?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme bílou linku (fólie) s tmavě šedou pracovní deskou, LED máme studenou bílou a nejvyšší svítivostí co byla :-) Teplou bílou rovnou zavrhni, měli jsme ve stropním osvětlení v kuchyni, než jsme po pár dnech vyměnili žárovky za studené, protože s teplou vypadala linka jako vanilková nebo slonovinová kost.
Odpovědět
@pavlus100 mám teplé světlo, asi to denní, studené bílé jsem nechtěla, protože mně z něj bolí oči. Máme 2 led pásky vedle sebe (ty diodky nejsou tak hustě, v minulé kuchyni stačil 1)) a normální světlo skoro nerozsvícím. Pracovní deska je světlý beton a dvířka béžový lesk, korpus tmavý ořech.
Odpovědět
My máme nakonec taky bílou svítivost na metr 1170 lm.
Odpovědět
@monny3 Ok, takze teplou bilou tedy asi spis ne... Vanilkovou linku bych fakt nechtela :-) A kolik je ta nejvyssi svitivost, nevis? @kkaccullka Ja mela za to, ze jedno je teple bile a oproti nemu je jine, denni bile... To denni bile by me mozna zajimalo. Nevis, jakou mate tu svitivost, ze musite mit dva pasky vedle sebe? @guuadalupe A mate bilou studenou, nebo teplou, nebo denni? Na webu, kde se na to divam, ani 1170 Im vubec neni :-)
Odpovědět
@pavlus100 zjistím doma, já se v tom nevyznám. Jen v té barvě světla Ty pásky mám dva protože to nebylo ono a led pásek byl v roli za babku a kupovali jsme přes internet, takže mě to stálo pár kaček a mohla jsem tam frknout rovnou dva.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavlus100 Hodnoty nevím, ale jde i o to jak hustě jsou čipy na pásku umístěné (chtěli jsme na strop do koupelny velmi hustě, aby jednotlivé čipy nešly vůbec poznat), to odráží i cenu. Nás vyšel pásek do kuchyně (cca 2,5m) včetně zafrézovaného profilu a hlavně trafa cca na 3 500,- . Do koupelny jsme si také dávali LED pásky - 3 na strop (každý metr) a k tomu trafo a pak 3 do nik (každý 60 cm) a k tomu druhé trafo. Intenzitu jsme si vybírali přímo v obchodě, všechny varianty nám prodavač rozsvítil a nasadil na ně námi zvolený difuzor (ta plastová krytka v profilu), abychom viděli přesný výsledek.
Odpovědět
Profilova fotka
Led pásek pro osvícení pracovní desky by měl mít minimálně 14,4W/m. Pokud bude mít víc, nebude to na závadu. Kolem 10W a méně by si moc neviděla Doporučuji zvolit denní bílou nebo teplou bílou. Pásek určitě uložit do hliníkového profilu kvůli chlazení. Zdroj předimenzovat o cca 20%. Pokud tedy pásek bude třeba 2m, tak 2x15W je 30W a rezerva 20% je celkem 35-40W... @pavlus100
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě přirozenou (denní) bílou, ta je tuším mezi 4500 - 5500 kelvinů. LEDky 5050, ne ty staré (už nevím označení, 3030?). To, co občas vidím prodávat u nás v obchodech, kde je na pásce jedna LEDka za půl metru je tragédie. A určitě bych dala do hliníkové lišty s rozptylkou, k tomu nejlépe stmívač, ať si můžeš intenzitu osvětlení regulovat. Do kuchyně bych volila pro jistotu voděodolné. Momentálně to teď takto řešíme, linka bude bílá lesklá, pracovní deska, obklad a korpusy černé.
Odpovědět
Co se technických parametrů týká, nemůžu radit, to jsem naštěstí nemusela řešit. Jen bych se vyjádřila k té barvě. Kdysi jsme měli studenou a bylo to pro mě velmi nepřirozené, depresivní a vůbec jsem se necítila dobře. Naštěstí šlo o lustr, takže jsme jen vyměnili žárovky a bylo to zas ok. Za mě bych doporučila barvu nejblíže dennímu světlu.
Odpovědět
Diky moc vsem za Vase nazory. Potvrdilo se mi, co jsem tusila - neni to jen tak! :-) Ale neco snad vybereme. Hlavne jsme chtela vedet, co si myslite o tech barvach svetla, co to mate uz doma.
Odpovědět
Článek se načítá
Dobrý den, LED pásek 14,4w s čipy 5050 je zastaralé a né moc spolehlivé řešení, správná wattáž pásku by měla být 12w. Do kuchyňských linek se hodí led pásek již od 8w/m záleží hlavně na povrchu linky a na výšky skřínek (kredence) pokud máte linku světlejší můžete klidně zvolit LED pásek slabší (není to jen o LED pásku, zvolíte li slabší LED pásek, můžete zvolit menší hliníkový profil http://www.e-valmax.cz/Micro-K-d325.htm, stolař zafrézuje nižší žlábek a Vy můžete zvolit slabší zdroj) Pokud zvolíte silnější LED pásek doporučil bych Vám určitě masivnější profil, nezdá se to ale i LED pásky o výkonu 12-15w se poměrně dosti zahřívají a tím pádem se jim velmi snižuje životnost. Na trhu jsou i LED pásky výkonější např 26w/m které ale rozhodně do kuch. linek nedoporučuji, z důvodu že se nemá šanci uchladit a nevydrží tak dlouho. Co se týká cen je to od 800 po 1300kč/m v závislosti na svítivosti a kvalitě. A tedy ještě k barvě světla která Vás nejspíš zajímá. Teplá barva je poměrně příjemná ale svítí málo, i když je LED pásek silnější světlo není tak vydatné. Barva neutrální (4500-5000k) je zlatý střed, pásek svítí poměrně silně. Barva studená - hodí se spíše do moderních minimalistických interiérů. Co se ještě týče výběru správného dodavatele - určitě vyškrtněte ze seznamu servery jako aukro nebo slvomat, je tam zboží velmi nízké kvality. Možná bych být Vámi neoslovil ani stolaře, občas mají stolaři LED pásky ze zmiňovaných serverů. Oslovte odbornou firmu, cena je v dnešním konkurenčním prostředí už poměrně přijatelná a určitě to není luxus který si člověk nemůže dovolit :-) Toť asi vše a možná ještě "Každý zákazník dostane to za co si zaplatí" :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maximk Proč je zastaralý, jaký rozdíl je 14,4W a 12W?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Chtěla bych se zeptat na problém s oslňováním od LED pásků pod linkou. Vedle kuchyně budeme mít jídelní stůl a v kuch. studiu nás od tohoto řešení zrazují, že by nás to mohlo u jídelního stolu oslňovat. A doporučují prosklené, osvícené spodní police v horních skříňkách s led páskami.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
Jde sice o starší diskuzní vlákno, ale přesto může můj příspěvek někomu pomoct. Na téma osvětlení pracovní desky - kuchyňské linky jsme sepsal shrnující článek. Ve výše uvedených příspěvcích vidím nesrovnalosti nebo nepříliš dobrá doporučení pramenící možná z nevědomosti, možná pouze z vlastní subjektivní zkušenosti. Prodejem LED pásků a příslušenství se zabýváme více než 10 let a tak jsme přesvědčeni, že dokážeme odborně poradit. Volba teploty (barvy) LED pásku je velmi subjektivní. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Já doporučuji světlo na kuchyňské lince "zabarvit" stejně jako ostatní osvětlení v místnosti. Vězte, že to bude přibližně 3000-3500K - tedy lehce teplé (nikoliv žluté) světlo. Rozhodně bych nevolil 6000K (studené světlo). Vývoj v oblasti LED pásků došel již tak daleko, že je možné si zakoupit LED pásek, který je osazený půl napůl teplými a studenými LED, přičemž si můžete odpovídající barevnou teplotu nastavit na vlastní požadovanou úroveň. I takový LED pásek naleznete v naší nabídce. A nyní již odkaz na zmíněný článek. Snad vám bude při rozhodování nápomocný. https://eshop.wuliton.eu/blog/led-pas...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?