Jaký materiál pracovní desky v dekoru dřeva?

Ahoj všem. Plánuji do baráku bílou kuchyň s pracovní deskou v dekoru dřeva, ale nevím, jaký materiál zvolit. Poradíte někdo, prosím? Dřevěnou kvůli údržbě a opotřebení nechci..
Odpovědět
Profilova fotka
tak to už zbývá asi jen lamino nebo kámen? Mám takovou podobnou dřevodekor jako na obrázku v laminu a je super, dobře se udržuje.
Odpovědět
@kocicak123 a máte na té desce nějakou speciální folii nebo tak něco? ..myslím kvůli opotřebení. Máte krásný domek, koukala jsem na Vaše album.. můžu se ještě zeptat, jak máte řešené otvírání skříněk/šuplíků v kuchyňské lince? Máte pouze vyfrézované drážky nebo v nich jsou ještě nějaké hliníkové profily?
Odpovědět
Profilova fotka
@klarabal ne, to není potřeba, nebo popravdě nevím jestli je na vrchu nějaká folie, máme desku z Hornbachu. Deska se zatím jeví dost odolně. Máme Ikea kuchyni, dvířka Voxtorp bílý lesk, úchyty jsou zapuštěné, žádné hliníkové profily, ani bych je nechtěla, zkoušela jsem a nebylo mi to příjemné.
Odpovědět
Profilova fotka
@klarabal egger. zajeďte si do killy. máme ji v dřevěnici. vypadá opravdu jako masiv.
Odpovědět
Kdyz porovnam nasi dubovou sparovku se sestrinou lamino deskou, pak nase se opotrebuje mnohem mene a zaroven nemusime byt tolik opatrni.
Odpovědět
Přesně tak, dřevěná deska (ošetřená kvalitním olejem) je prakticky bezúdržbová a nezničitelná. A pokud vám na ní někdo bude z lenosti krájet chleba a poničí ji, tak ji jen přebrousíte, přeolejujete a je zase jak nová, takže může sloužit desítky let. Napodobenina je v takové situaci neopravitelná.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin souhlas mame dub a vydrzi temer vse
Odpovědět
díky všem za komentáře, ještě popřemýšlím.. :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@llama @geodett @puhelin Poradíte mi prosím čím máte ošetřené? Máme novou dubovou desku, čtyři vrstvy oleje a stále není voděodolná :-( Stále utírám, ale na některých se místech pořád jakoby zdrsňuje...
Odpovědět
Profilova fotka
@rakos 2 vrstvy oleje
Odpovědět
@rakos Taky mame jen olej, utiram mokrym hadrikem. Chlupati to jen okolo drezu, tam to budeme trochu brousit a znovu olejovat.
Odpovědět
@puhelin @geodett Díky, no nevím, jestli to může být kvalitou desky, máme obyč spárovku z Bauhausu, nebo olejem, natírala jsem tungovým. Zkusím koupit nějaký kvalitní olej přímo na prac.desky, jinak uvažuju o laku...
Odpovědět
Článek se načítá
my mame egger dub halifax prirodni taky v kombinaci s bílou v lesku a je bozi ... vypada jak drevo vcetne prasklin atd a je i trochu plasticky ... toho jsme se bala nejvic ..ale udrzuje se skvele
Odpovědět
@rakos My mame na kuchynske lince ikeackou sparovku (takova trosku falesna, ma jen tenkou vrstvu dreva, zbytek je drt). Na judelnim stole mame poctivou sparovku z dubovych polinek z Translignum a ta je surova a vyzaduje mnohem vic pece a osetreni. Budeme na ni jeste davat Osmo, ale na to potrebujeme cely den volna a stul ten den nepouzivat.
Odpovědět
@puhelin mě v ikea tu jejich falešnou spárovku na kuchyň nacenili asi na 20000 😢 takže bude asi lamino jako doteď 😂
Odpovědět
@jajinka121 My mame tu dubovou Karlby, ale typove rozmery, ne na atyp miru. Diry na drez a indukci jsme si rezali sami. Jinak je kuchyn vymyslena podle jejich rozmeru.
Odpovědět
@puhelin tak já nevím proč mám atyp, zda je moc dlouhá? Máme tam i ostruvek a tam je jasný ze musí byt velká deska, protože je hlubší než linka, ale jinak to moc nechápu. Snad vymyslim nějaké levnější řešení.
Odpovědět
@jajinka121 A mate tam taky tu Karlby?
Odpovědět
Já jsem do prvního baráku použil Ikeáckou masivní bukovou desku. Na rozdíl ode mě na ní nejsou za 30 let provozu žádné známky poškození. Tenkrát to byla deska lepená z úzkých asi 1.5 cm širokých špalíčků. Později jsem kupoval další, ale to již byly špalíčky asi 4cm a nyní čtu, že to šulí z dřevotřísky. Pěkný pokrok. Deska nemá ráda ocel. Žena zapoměla na desce rošt z plynového sporáku a otisk byl pár let viditelný. Podobně některé agresivní ovoce nechávalo stopy. Třeba borůvky, ale dřevo je po nějaké době vcucne. Dříve jsem používal pro napouštění originální ikeácký olej. Žena občas napouští desku obyčejným jedlým olejem. Za tu dobu jsem asi 6x desku přebrousil. To jde nejlépe pomocí truhlářské škrabky, nebo stačí ostrý nůž. Škrabka se tlačí kolmo k desce a tahem po vláknech se oškrábe povrchová vrstva. Pak ji dohladím elektrckou bruskou. Nakonec je nutné desku důkladně napustit. Obvykle jsem používal nátěr ze směsi olejů a vosků. Taky se mi stalo, že jsem nic neměl a tak jsem desku napustil fermeží. .
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 ano presne jak se pise, kdyz tam zustane mokra zelezna vec udela se tam cerny flek, par jich tam mame, ale co aspon to neni takove fadni :) jinak mame od truhlare lepeno z cca 4 cm dubovych spaliku
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 vyzkoušej tungový olej plus lněná fermež. problém je ale smrad tungáče
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?