Je potřeba digestoř?

Profilova fotka
Zajímalo by mě jestli je digestoř nutná... v bytě ji máme, ale takřka ji nepoužíváme... spíš jen na svícení... zajímalo by mě jestli je v kuchyni nutná??? Ukládá to třeba nějaká vyhláška???
Odpovědět
@xhnip101 nutná není, nikde není nařízeno ji mít, spíš jde o vkus a potřeby každého z nás, já si třeba vaření bez ní představit nedokážu. Kdysi bývali v paneláku takové, které funkčně fakt byly skorem jen na svícení, ale když jsme si pak pořídili pořádnou s odtahem do komína a pryč, bylo vaření jedná báseň, a už se teď těším na tu naší, protože je ještě tišší a ještě výkonější a ještě hezčí :-N Ale nechceš-li ji, není nutná ;-)
Odpovědět
@xhnip101 Taky nad tím přemýšlím, protože pořád nemůžu najít takovou která by se mi líbíla, jak funkčně, tak cenově i esteticky:( Takže rozhodnutí, budeme s ní při realizaci počítat, ale koupíme až bude kuchyň komplet hotová..až nám padne do oka ta pravá..:)
Odpovědět
Profilova fotka
@xhnip101 Bezva diskuze! Jsem na tom úplně stejně, ale do teď jsem měla pocit, že jsem jediný exot, který ji na vaření nepoužívá (tedy opravdu velmi zřídka), jen na svícení :-) Pokud vím, tak žádný právní předpis neukládá povinnost vybavit kuchyň digestoří či jiným zařízením odsávajíácím páru, pach apod. Ale v EU na to určitě časem vymyslí směrnici a ta se pak bude muset transponovat do našeho pr. řádu :-) . V reálu to budeme řešit stejně jako rickym - kuchyně bude zatím bez digestoře a časem se možná podle případné potřeby může dokoupit. My bychom stejně kvůli rekuperaci mohli mít jen recyrkulační, které nemají takový tah.
Odpovědět
Profilova fotka
Doma máme digestoř úplného dědečka, má odtah do komína, ale vůbec nic netáhne.. :-D Používám ji také jen na svícení, mnohem větší službu mi udělá otevřené okno nebo alespoň dveře na verandu (v zimě). My budeme mít digestoř hlavně proto, že budeme mít společnou kuchyni s obývákem. Ale dost s tím bojuji. Nejenom že chci bílou nebo smetanovou a těch je mizerný výběr, teď frčí nerez a jiné spotřebiče téměř není možné sehnat, ale docela mi překáží. Chci kuchyni do L podél velkého okna, ale to zabírá moc místa a já se nemůžu zas tolik roztahovat do obýváku kvůli vysokým skříním a lednici atd, které být u okna nemohou. Pohrávala jsem si s myšlenkou, jestli bych nemohla dát varnou desku před okno, ale to by tam nemohla být digestoř. To by asi tolik nevadilo, ale varná deska bude plynová a myslím, že plyn nemůže být u otevřeného okna... =-) :-N
Odpovědět
@ewelinkaaa tak pokud by měla pojistku, asi by to takový problém nebyl, ale asi bys musela zapomenout na záclony :-N Mně by asi vadilo i poprskané okno, když vidím, kolikrát mi prská olej za zeď za desku, myslím, že by ses tomu nevyhla, ale zas bys měla super ten výhled, až budeš míchat guláš :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@xhnip101 třeba mamka jí nemá namontovanou, má sporák v rohu a už se těší, až se bude kuchyně opravovat a nějakou si tam dá... roh je strašně mastnej, celkově zašlej, všechny ty páry a pachy jdou nahoru a není to moc dobrý... při vaření se čmuch sune celým domem, ani okno to nevyvětrá, pak je tím načíchlej i člověk... a sporák plynovej máme na chatě u okna a je to za trest:D
Odpovědět
Profilova fotka
@lucinkafr Asi to nechám za rohem, je u toho moc mínusů... Já si jen tak špekulovala. ;-) Výhled bude u dřezu a u přípravy jídel. :-D @staflicka No bez digestoře je to trošku horší, ale nemyslím si že až tolik. Musíme zavírat dveře, aby se smrádek nedostal do celého domu, z kuchyně totiž vedou čtvery dveře, ale celé otevřené okno většinou stačí. Ale zase na druhou stranu některá jídla nezachrání ani digestoř s otevřeným oknem. U babičky taky někdy digestoř nestíhá a to ji nemá tak starou. Taky záleží, jaká vaříte jídla, podle toho je ta mastnota. Já se snažím většinou vařit zdravěji a mastnotu moc nevidím, zato u babičky, která používá spoustu sádla, je vše v dosahu trouby šíleně mastné i přes to, že pravidelně má zapnutou digestoř.
Odpovědět
my už rok bývame a digestor nemáme...a ani nám nechýba, a to máme spojenú obývačku s kuchyňou... moja kamarátka tiež nemá, ani nechce:-))))
Odpovědět
Profilova fotka
Petruš já bych bez digestoře asi neuvařila :-D u nás jede denně fakt to vezme plno pachů a páry, ale jsme v paneláku no :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já si bez ní také nedokážu přestavit život .. sice mi přijde trošku hlučnější, ale to nic nemění na tom, že v obýváku který je s kuchyní pak není cítit oběd ..
Odpovědět
Profilova fotka
Taky digestoř nechci, ale jak vymyslet svícení nad vařičem?
Odpovědět
Profilova fotka
@marcela72 co bodovky ve stropu?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@staflicka to podle mě není dostačující, když jsou tak vysoko. Když jsem měla digestoř, tak to svítilo rovnou do hrnce a bylo to fajn. Tady v pronájmu nemáme nad vařičem žádné světlo a je to peklo. Musím něco povymýšlet, protože v kuchyni budou dvě okna, tak mi digestoř taky přijde zbytečná.
Odpovědět
Profilova fotka
@marcela72 já mam bodovky na prac. plochou, ve stropě a je to naprosto v pohodě, krásně to osvětlí... já si třeba myslím, že digestoř není špatná investice, ale záleží na každým:)
Odpovědět
ja si tiež myslím,že to nie je nutnost a už vôbec by som nebola ochotná vysolit za digestor 300-400 eur-to je šialené...
Odpovědět
@egreskam 300-400eur - to bych byla ještě ráda kdybych vybrala za takovou cenu. Já když už si nějakou vyberu, tak za dvojnásobek:( Takže ze začátku to taky nebude nutnost a časem uvidíme, jestli nějakou vhodnou najdeme:)
Odpovědět
@egreskam uf, tak to nás stála ještě o něco víc :-N Byla to holt láska, zas jsme ušetřili na varné desce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ve stávajícím bydlení digestoř sice máme, ale není dodělaný odtah ven, takže nám jde tudy akorát v zimě chlad do kuchyně a digestroř ani nezapínám. V novém budeme mít digestoř s uhlíkovým filtrem a asi spíš na ozdobu, než že bych ji denně používala ;-) Rodiče v paneláku ji ani nezapínají, protože někteří sousedi si pod ní zapalují cigarety a pak to jde akorát k nim do bytu a pro nekuřáky je to dost nepříjemné.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Trošku oživím tuto diskuzy - nějaká zkušenost s filtrovou levnější digestoří? A co filtry omyvatelné v myčce? Díky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?