Kuchyňská linka - lesk nebo mat?

Ahojte všichni, mám na dotaz ohledně kuchyňské linky. V létě by jsme měli mít hotový baráček a teď řešíme kuchyň. Vždycky se mi líbila lesklá, ale skoro každý mě od toho odrazuje, že na ní jde vidět všechno a nedá se to pořádně vyčistit, tak se chci optat jaké kuchyňské linky máte? Zda v lesku nebo v matu? Klidně můžete hodit i foto pro inspiraci ;) Máme doma prcka (1,5 roku) a jak už to s dětmi chodí, tak patlá všude :-D :-D Díky za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
Mam lesklou bilou a nedam na ni dopustit. Mela jsem lesk už v byte (kombinaci antracit-bila). Na úklid je to mnohem lepší, nez mat. Celou linku mam otrenou za par minut a nepřijde mi, ze by na tom byl bordel vidět víc, nez na matne. Mam doma 21m dítě a k tomu kocoura a velkého psa a druhy pribyde v létě. Takze za me radši lesk, nez mat ;-) jediná nevýhoda lesku je vyšší cena, obzvlášť pokud chceš kvalitnější materiál.
Odpovědět
Profilova fotka
řeším to samé. přítel chtěl lesk, já moc nadšená nebyla. ale dle rad, zkušeností a načteného jsem mu ustoupila a půjdeme do lesku. je lepší se vyhnout tmavým odstínům přímo proti oknu např. tam je fakt vše hodně vidět. kdysi jsem v jednom nájmu měla sytě červenou proti oknu. fakt šílenost a vyleštit to nešlo. ale pokud bude tmavší spíše ve stínu a více viditelné světlejší odstíny, tak v tom problém nevidím. my zatím asi pohledovou stranu proti oknu budeme mít bílou a spodní šuplíky co budou ve stínu v "účku" nějakou šedou
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám kombinaci bílá lesk a šedá mat a rozdíl v údržbě nevidím. Obojí beru švédskou utěrkou a obojí ok. Otisky vidím taky na obojím stejně. Okno mám velké do uličky v kuchyni. Nejvíce šmouh je na černé lesklé (indukci) takže tmavou určitě nebrat. Desku mám drevodekor dub nebraska a to je super, na tom žíhaném není vidět žádný nedostatek běžného uklidu. Když zvolíte světlé barvy, tak bych se lesku nebála, čím tmavší barva a bez dekoru, tím horší na viditelnost otisků. Mat a lesk bych až tak neřešila. ;-)
Odpovědět
Taky bych neřešila mat vs. lesk, pokud jde o světlý dekor. Švagrová má bílou kuchyň v matu a na údržbu si nestěžuje. Ja teda nemám lesk, ale akrylat ve vysokém lesku, taky bílou a údržba super. Jen přejedu hadříkem a je uklizeno :-). Lesk jsme nebrali kvůli ceně a taky proto, že když uděláte rýhu do lesku, těžko se s tím dá něco udělat. Akrylat by měl jít prý rozleštit, ale zatím nemám zkušenost.
Odpovědět
@luciik7 naopak světlá linka v lesku se udržuje nejlépe, stačí přetřít hadříkem a máš uklizeno mat se udržuje hůř, ale mně se víc líbí, tak máme mat...kuchyňář nám doporučil takovou speciální strukturu "perličky". Není to úplně hladký mat, ten nedoporučoval. Ta perlička je na údržbu lepší. Já si zatím nestěžuji
Odpovědět
Super, děkuji všem :) Barvu bych chtěla světlou, protože teď v paneláku mám černou, jsem s ní spokojená, ale do baráčku chci světlou :-D Přemýšlela jsem nad bílou nebo slonovou kostí, tak uvidíme co vybereme. Taky se mi líbí v lesku, proto jsem chtěla znát názory na údržbu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj pokud je lesklá světlá je to na udržbu to nejlepší co muže být :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt máš prosím někde foto? já bych právě asi taky nechtěla vysoký lesk, ale ani obyč mat. ideálně nějaký pololesk :-N
Odpovědět
mám bílou v lesku a perfektní údržba, lehce přejedu hadříkem a je to, předtím jsem měla mat vanilku a ta byla o hodně horší, jsem max spokojená
Odpovědět
@blahova_andrea není to pololesk, spíš opravdu mat..myslím, že mám foto kuchyně v albu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt nemáte to tam nikde nějak víc z blízka :-N v lednu budu mít schůzky s firmami, tak se na tu perličku určitě zeptám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Špína je vidět na všem, tak bych neřešila, zda na lesklé ploše více nebo méně. Mám lesklou bílou fóliovanou, stačí jen navlhčit hadřík a rázem je vše čisté, nemám úchytky, tak leštím denně, ale neotravuje mne to. Spíš bych řešila odolnost materiálu, pokud bych něco měla udělat jinak, tak bych dala acryl nebo lak, mám drobné šrámky na dveřích od dětí a nic s tím neudělám, navíc mi čím dál tím více vadí ta "pomerančová struktura".
Odpovědět
Článek se načítá
@luciik7 mám lesk bílo - šedá, materiál akryl a údržba super :-) viz. album rekonstrukce kuchyně
Odpovědět
@blahova_andrea bílo-šedá lesk - akryl viz. album :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@veef ta pomerancada je ale materiálem, neni lesk jako lesk. Mame ted kuchyň z materialu Senosan SCR a prave tu oranzadu nemá v podstate vubec. Porovnavala jsem více bílých lesku a tento byl nejhezčí, je ho také největší vrstva, tzn.nejodolnějši z toho, co jsem mela v ruce. Truhlar nam tvrdil, ze zkoušel i několik lakoven, aby mohl nabízet i lakovane, ale ze žádná se senosanu v kvalitě ani nepriblizila. Mohu porovnávat i z vl.zkusenosti, v byte nam truhlar udělal lesk z trachey a ta bílá nebyla hezka, mela prave dost ten oranžový nádech, lesku tomu taky moc nedala...
Odpovědět
Profilova fotka
Jen abych upresnila, v byte dělal kuchyň jiny truhlar.
Odpovědět
Profilova fotka
V bytě jsem vždycky měla dekor dřeva. Teď mám bílý lesk (i když jen krátce). Na údržbu se to nedá srovnat. Lesk jen setřu hadříkem a je to. Dřevo když se pocakalo mastnotou, stirala jsem to vším možným a šlo to špatně.
Odpovědět
@blahova_andrea mrkněte na vzorníky je to taková jemňounká struktura, určitě mají všude...myslím, že by to foťák neodhalil :)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt já právě zatím u nikoho vzorník neviděla, chystám se na to v lednu, tak se poptám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina mne přesvědčovat nemusíš, vždyť Senosan SCR je acrylát a ten jsem smiňovala :-) Já mám obyčejnou fólii a do té bych už nikdy nešla, ale tehdy byl rozdíl v ceně značný a dávat o sto tisíc více mi v tu chvíli přišlo škoda, teď bych to udělala jinak
Odpovědět
Profilova fotka
@veef vidíš, ja zas nevim, ze senosan scr je akrylát :-D
Odpovědět
Profilova fotka
a jaký je tedy dnes cca cenový rozdíl mezi folií a akrylátem? já bych taky raději akrylát, ale bojím se pak té ceny :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Řekla bych, že fólie a akrylát vyjde cca stejně (záleží pak na dané firmě), spíš se pak liší cenově od lakovaných dvířek a to dost výrazně.
Odpovědět
Profilova fotka
@lulii lak vím, že je výrazně dražší. já teprve budu na vzorníky koukat a na ceny se ptát a je mi jasné, že na lak mít nebudeme :-N ale folie mi přijde málo, tak akrylát je takový střed? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Napíšu IP ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lulii @blahova_andrea mam v kuchyni foliovana dvirka a cenovy rozdil oproti laku byl minimalni - na m2 to delalo 500 Kc. Asi neni folie jako folie. Jsem zvedava, kolik vydrzi ta moje.
Odpovědět
Profilova fotka
@luciik7 bily lesk urcite doporucuji, tapance jsou videt jen z urciteho uhlu proti svetlu, jinak na to neni videt nic. Pracovni desku mam tmavou a na tom je videt uplne vsechno, i udrzba je horsi, ale s tim jsem pocitala. Fotky mam v albu.
Odpovědět
Já budu mít červenou a krémovou, zatím oboje lesk - lidi mě odrazují, že červená v lesku bude děs...okno bude naproti, ale ve vzdálenosti 4,5 metru - i tak myslíte, že to bude hodně vidět? navíc je orientace na východ. červená v matu - zase mi někdo psal, že na údržbu hrůza a mat nešel vyčistit. nechápu, každý o údržbě tvrdí něco jiného, nevím, co vybrat :-( co myslíte? @bayt a proč nedoporučovali hladký mat? podle mojí laické představy by naopak struktura perličky měla být asi drsnější a horší na odstranění nečistot, ne? a u fólie opravdu pozor na její kvalitu!!! kvalitní je docela drahá taky a méně kvalitní dle zkušeností mých známých nic moc, hrany se olupují, otřískají my jdeme do laku
Odpovědět
Profilova fotka
Se ženou jsme vybrali linku v matu, protože děcka to otlapkávají a žena pak nadávala, že jí to nejde vyčistit, tak máme tuto a jsme spokojení. Žena nemusí leštit a já to nemusím poslouchat :-D i když se poškrábe, tak je to hodně vidět, za nás teda určitě kuchyňská linka v matu.
Odpovědět
@pucifal Protože je na hladkém matu vidět každý dotyk prstem Na perličce to vidět není a čistí se to v pohodě....prostě klasika hadříkem. Hladká struktura by se asi musela nějak víc leštit. Ale že je to perlička se na první pohled ani nepozná, je to opravdu hodně málo strukturované.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?