Musí být dřez pod oknem? Proč?

Profilova fotka
Chtěla bych se zeptat na Váš názor - pokud je v kuchyni okno, musí dřez být pod ním? Nebo proč to je tak často vidět v různých návrzích kuchyní? Dost mi to komplikuje život při návrhu kuchyně, tak mě zajímá, jestli to tak ne/máte, případně proč :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@sari_nka Určitě to tak být nemusí, pokud máte místo na dřez jinde, tak jenom dobře. Většinou se pod okno dává dřez, protože tam nejde dát varná deska :-D Já budu mít zrovna třeba dřez pod oknem, protože tam mám opravdu hodně oken a nikde jinde mi dřez nevycházel, aby měla kuchyně správnou ergonomii podle daných a osvědčených pravidel :-)
Odpovědět
Profilova fotka
vubec nemusí být pod oknem, je to tak casto, nebot pri myti mas moznost koukat ven :) pri myti si navic casto dost naklonena jakoby nad linku, takze ti nehrozi bouchnuti se do horni skrinky...
Odpovědět
@sari_nka Určitě to tak být nemusí, já chtěla pod oknem pracovní plochu čistou, tak jsme dřez dali do rohu a myslím, že se vhodně využije i ten roh pod ním, myslím tedy skřínku, která je hluboká a prostorná.
Odpovědět
já mám třeba pod oknem varnou desku (i kvůli tomu koukání z okna :-D při mytí nádobí myju nádobí, kdežto u vaření většinou žužlám vařečku a koukám do blba :-D ,)..... pokud se okna otevírají ven, není jediný důvod proč by tam být nemohla já sem si nechala udělat jedno křídlo úplně napevno a budu tam být bylinky a tak....
Odpovědět
Profilova fotka
@mischako A kde máš digestoř? To mě vůbec nenapadlo ;-) já právě měla pocit, že tam z nějakého důvodu má být dřez, když je to tak na tolika obrázcích :-)
Odpovědět
Tak já pod okno bych nikdy dřez nedala. Ani varnou desku. Okno bych měla pořád pocákané a musela bych ho čistit. Přece jen kachličky se čistí lépe. Takže pod oknem mám pracovní plochu. Je to velice příjemné, protože okno dává přirozené světlo při práci. Méně používám lampičky v lince. Hned vedle pracovní plochy mimo okno dřez mám, Takhle mi to skvěle vyhovuje.Pokud je večer, tak nad oknem mám lištu s osvětlením. Je to moc příjemné.
Odpovědět
Profilova fotka
Nekde to dokonce vubec nejde a to kvuli vysce parapetu, ten je mnohdy stejne vysoko jako pracovni deska a ti co maji otevirani oken dovnitr by ho potom vubec neotevreli a treba v takovem zvysenem prizemi, kde musis cistit okna ze vnitr by to byl problem ;-)
Odpovědět
@sari_nka není potřeba, nepoužívám ji ani v panelákové kuchyni, navíc kamarádka to má taky tak a jde to přesně do ventilačky :-) navíc je víc než 20 cm nad linkuo, takže s údržbou to bude v poho, akorát nevím jestli spojit parapet s linkou, nebo tam dát obklady... ale to se vyřeší :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mischako Jeee tak já bych bez digestoře být nemohla, zapínám jí pokaždé, když zapnu plotýnku. Mně to fakt smrdí všude po bytě :-(
Odpovědět
@petrasafr mě ne, jenom řízky :-) ..... ale my teda máme sporák úplně nejdál od okna
Odpovědět
@sari_nka já bych řekla, že dřez pod oknem je spíš komplikace....musí se vyřešit baterie, osvětlení...v projektu je to kreslené jen tak, nad tím nikdo nepřemýšlí...jen aby to tam bylo...je fakt, že někdo má tolik oken, že jinam dát nejde :-)
Odpovědět
Taky budeme mít dřez pod oknem, ale žádný záměr, prostě jinam nepasuje...:) Kdyby to šlo, klidně bych jej měla u zdi:)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@sari_nka Určitě nemusí ;-)
Odpovědět
My máme dřez pod oknem. Ale "pod" oknem se moc říct nedá. Přesněji řečeno v úrovni okna - naproti oknu viz. foto (ještě bez baterie). Máme parapet spojený přímo s pracovní deskou. Díky baterii se dá otevírat jen jedno okenní křídlo, ale to mi vůbec nevadí, okno v kuchyni neotevíráme (jen ventilačku) a při mytí oken umývám zvenku. Kdyby si v kuchyňském studiu tenkrát proměřili všechno do detailu a umístili baterii se dřezem přímo doprostřed okna, tak obě křídla kolem baterie v pohodě otevřu. No a taky jde koupit sklopná baterie, která je ale cenově trochu jinde, než běžné baterie. Já bych pozici dřezu neměnila, vyhovuje mi to tak, ale samozřejmě pokud si ho chce dát někdo někam jinam, proč ne.... Nápadům v kuchyni se meze nekladou. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@alcar I kdyby to pomerili, tak by to neslo presne na stred.. to by Vam museli zvetsit drezovou skrinku a zmensit naopak tu vpravo od ni... Meli Vas na to ale upozornit predem.. :-)
Odpovědět
@andreakusa Já to věděla, kuchyň jsem si projektovala sama, ale tento detail jsem nechala na nich. Chtěla jsem klíďo přizpůsobit šířku šuplíků nalevo nebo napravo. Buď by se ubralo tam a přidalo tam, ale zdá se, že to byl na ně trochu větší oříšek. Udělat skříňku o pár cm větší nebo menší není zase takový problém. Proto jsem si nechávala dělat kuchyň na míru a ne sektorovku. ;-) Ale v konečném důsledku mi to až zase tak nevadí. Používám pouze ventilačku a dvakrát za rok umyju okna zvenku. To se dá přežít. :-)
Odpovědět
My dřez pod oknem máme a v pohodě. Jsem spokojená. Máme sklopnou baterii. Na okno se necáká, je dost nad úrovní dřezu,tak voda nemá šanci :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@alcar ahoj, řeším přesně to co ty, mám dvoukřídlé okno a pod ním asi bude muset být dřez (jinak by musel být v roku) a to si moc neumím představit. Tak polemizuju, jestli ho nechat pod oknem a řešit, jestli okno vůbec otevřu a když tak do dřezu, nebo nějak pořešit tu rohovku, nemám tak dlouhou zed, abych měla desku sporák desku dřez v jedné linii. Pod oknem bych chtěla desku ale to si můžu nechat zdat. nenapadá vás něco?
Odpovědět
Profilova fotka
@letadlo13 vycentrujte baterii přesně mezi mezeru, kde se křídla otevírají. Já měla dřez pod oknem i v paneláku ve 4.patře, tudíž okno jsem musela mýt z domova a krásně jsme to s truhláři vychytali, že šla otevírat obě křídla, přesně tak jak píše @alcar že to také chtěla. Jinak jsem ale okna také otevírala jen na ventilačku, takže v domě bych to také moc neřešila a to mytí bych též klidně zmákla zvenku.
Odpovědět
@keila neříkám, že budu pořád větrat celým dvoukřídlým oknem dokořán :-) ale celé otevřít jít prostě musí. Je to obýváko-kuchyň, velká místnost a bude tam i jeden počítač, takže větrání je dost zásadní věc. kromě toho celkem plánuju "bezúdržbovou" domácnost a nechci pořád pucovat zaprskané okna. Proto to řeším
Odpovědět
@keila ale díky moc, začínám to vidět jako jediné solidní řešení, nebo ještě ten rohový, ale nevím, nikdy jsem v takové kuchyni nebyla tak si to moc nepředstavím.
Odpovědět
Profilova fotka
@letadlo13 já okna zacákaná neměla, pokud budeš mít myčku, tak toho zase tolik mýt nebudeš, abys je měla nějaká zašlehaná. A jak říkám, mně šla otevřít pěkně obě křídla, ale musí se to fakt vychytat. Rohový dřez bych nechtěla, vůbec se mi to nelíbí, to se dělávalo dřív, dnes už je to out. ;-)
Odpovědět
Dík, myčka nebude... jsme jenom dva a moc doma zatím nejsme, takže bych ji naplnila max. 1x za 3 dny, nechám na ni místo a rozvody, možná časem...
Odpovědět
Profilova fotka
@letadlo13 @alcar @keila taky řeším tu samou věc, momentálně mi vychází dřez do okna s tím, že tam bude muset být sklopná baterie nebo bude to jedno křídlo jen na ventilačku, když chci mít vlevo sporák, pak vpravo a ne moc daleko dřez , který nechci do rohu a vpravo od dřezu myčku =-) :-D . Tohle je zatím nejlepší varianta, které mě vzhledem k rozměrům napadla. (A netuším, zda budeme dělat kuchyni u truhláře nebo nějakou sektorovou, takže to radši dělám na sektorovou ;-) ) @alcar budeme stavět hodně podobný domek (vychází z astry plus), prosím, jak vysoko máte okna a jak vysoké spodní skříňky , že Vám vyšla linka pěkně zároveň s oknem, že tam je místo parapetu ta deska ? Díky :-) ;-)
Odpovědět
Tak okno se může otvírat i nahoru, jakoby "vyšoupnutím" :-)) Tak to máme my
Odpovědět
Tak já budu ráda, když budu mít okno v rovině s linkou, výš ani omylem nevýjde a níž ho nedej bože snad nebudeme muset dát. Takže mi pořád vychází nelíp varianta dřezu pod oknem a baterie přesně na střed mezi dvě křídla, aby to šlo občas otevřít celé. @sabcav na té vizualizaci to nevypadá špatně, ale máš kuchyň zcela jiných rozměrů :-) já mám tak poloviční... a okno dvojnásobné. Navíc jenom L, je spojená s obývákem.
Odpovědět
@sabcav Linku máme 92cm, takže okna krapet víc, když odečtu parapet. V projektu byla okna myslím v 1m, ale já je chtěla do úrovně linky, takže na lince se přidávalo a na oknech zase trochu ubíralo. Ale linku jsem chtěla trochu vyšší, takže mi to vyhovuje. :-) @letadlo13 Pravda, už se nám stalo, že jsme měli okna zacákaná... Ale není to na denním pořádku. Spíš to bylo v důsledku nějaké větší akce, ke které bylo potřeba použít dřez - kuchání a stahování kapra, který manželovi klouzal po lince a cákal. :-D Jinak mám za dřezem kytky, které to cákání taky trochu eliminujou. Ale jak říkám, fakt to není žádná hrůza. Toho cákání bych se nebála. ;-) A jak řekla @keila, rohové dřezy už fakt nefrčí... všeobecně zkosené rohy jsou už opravdu out... Dneska se dávájí pravoúhlé rohy, kuchyň vypadá nadčasověji. ;-)
Odpovědět
@bayt Jé, to by se mi líbilo. x-) Takový ten americký styl otvírání oken. Do té kuchyně by se mi to fakt šiklo. Ale tehdy mě to ani nenapadlo. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych dřez pod okno nikdy nedala, aspoň trochu bokem, abych mohla okno normálně otvírat a taky necákala na okno, taky sem s tím bojovala, ale šoupla sem ho vedle. :-)
Odpovědět
@alcar No ale u toho šoupacího okna stejně musíš umývat zvenku.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?