Návrh kuchyně - prosím o zhodnocení

Profilova fotka
Ahoj, jelikož víc hlav víc ví, i já využiji možnost se s Vámi poradit o kuchyni. :-) Byli jsme ve dvou kuchyňských studiích, první jsme zavrhli, druhá se nám líbí o poznání více. V druhém kuchyňském studiu nám navrhli kuchyni - viz první dva obrázky, následně jsme ještě provedli nějaké drobné úpravy, viz poslední obrázek. Úpravy se netýkaly zdi, ve které je umístěna lednice, tam to tedy bude vypadat jako u původního návrhu. Hlavní změna je otočení dřezu a zvětšení skřínky pod ním, následně jsme museli přesunout dolní skřínky tak, že skřínka pod oknem je zasunutá pod pult, otázkou je, zdali je to dobrý nápad.. Ještě se obávám, kolik místa bude využitelného pod dřezem, když zde bude sifon a dřez. Udělali jsme to proto, abychom měli více manipulačního prostoru i z druhé strany dřezu. Díky za každou radu a připomínku. :-) Zuzka
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzajda2 Mě se nelíbí ta rampa s bodovkama, nad horními skříňkami, to je dost zastaralé řešení. Taky ty úchytky bych dala jedním směrem, digestoř do stejné výšky, jako okolní skříňky a dvířka nad digestoří otočit. Poslední, co mě bije do očí, je řešení spodních skříněk. Buď všude šuplíky (stejně vysoké) a nebo skříňky. Alespoň na té pohledové straně, ať je to stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
@brokolicenoblhoch rampu tam mám cíleně - máme ní v současnosti a pro me je světlo z rampy prakticke - jaké jiné řešení mas na mysli? Co se týče úchytek, to ještě budu muset promyslet :-) kombinace šuplíku a skříněk mi nijak nevadí, ale je fakt že jsme spíš konzervy, moderni kuchyně mi zatím moc neoslovily.. :-) jde mi hlavne o rozlozeni a spotřebiče kvůli rozvodům vody a tak. :-)
Odpovědět
@zuzajda2 Určitě bych zarovnala spodní skříňky a spotřebiče do jedné výšky. Ten sokl je nepraktický i neestetický. Sporák bych určitě posunula více k oknu, aby byla největší pracovní plocha mezi dřezem a sporákem. Světlo bych si dala spíše jako led pásku pod horní skříňky.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzajda2 Já taky nerada moderní, ale jsem pedant a potřebuju, aby bylo vše sjednocené a oku lahodící :-) Jinak teda podsvětlené spodní skříňky mi přijdou praktičtější. Ta vyšší plocha vedle lednice má nějaký důvod? Spotřebiče za mě rozmístěný dobře.
Odpovědět
Místo rampy bych dal podsvícení pod horní skříňky. Pokud chcete mít osvícené horní skříňky při otevření, dejte do nich např. LED pásky (nebo se dělají světla i v přímo poličkách). Také bych dal všude šuplíky - je to praktičtější: vysunu, vezmu či vložím, zasunu. U skříněk se musíte sehnout nebo odstranit první řadu nádobí, pokud se chcete dostat dál. Pultík mi přijde moc úzký, ale třeba pro bylinky u okna je to dobré. Budete mít u něj nějaké posezení? To místo pod ním mi přijde nevyužité, stejně jako ta rohová skříňka pod ním - spíš bych tam udělal police na celou délku např. pro kuchařku atp. Myčku umístěte tam, kde bude mít v okolí úložiště pro talíře a hlavně příbory - těch je v každé várce dost a měla byste rovnou z myčky uklízet do úložných prostor, jinak se naběháte. Sifon pod dřezem nezabere moc místa, nicméně spodek skříňky pod ním bych využil pro koše na dopad (budete vykeplávat sítko, nebo vedle lednice připravovat zeleninu či maso, tak ať to máte po ruce) a nad nimi poličku (kolem sifonu) bych udělal poličku pro potřeby k mytí nádobí či pomůcky pro údržbu kuchyně. Ještě ty dózičky nad dřezem - jestli to mají být kořenky, ty bych dal tam, kde budete připravovat jídlo, tj. mezi lednici a dřez, nebo do skříňky, kde máte teď myčku.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip Zvýšená plocha je kvůli příteli, který má 195 a vari hodně, takže proto ten ne uplne prakticky schod, ale má to své opodstatnění.. Jinak posunutí varné desky se sporákem jsem také zvažovala, zda by to nebylo vhodnější.. @brokolicenoblhoch Pod skříňkou ještě mit světla asi také budu, ale přijde mi, že bodovky v rampě dávají trošku jiné světlo a svitim předně tim, ačkoliv mame doma i světlo pod skříňkou.. Vyšší plocha u lednice je schvalne, přítel má 195 a vzhledem k tomu, že se v kuchyni pohybuje často, je vhodnějsi, aby měl zvýšenou pracovní plochu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid děkuji. Ještě se tedy na jiný způsob osvětlení preptam v kuchynskem studiu, stejně i na variantu s více supliky. Korenky jsou jen jako dekorace na obrázku, mám ráda třeba skleničky po ruce, takže bych tam dala právě nějaké částo používané sklenicky a hrnečky. Nádobí vidim rozmístit do zbyvajicich skříněk kromě těch u lednice, které poslouží jako potravinové. Co se týče sezení, plánuji do rohu z druhé strany časem umístit rohovou lavici, ale to má ještě čas, ta bude až v druhé varce. Koš jsem právě měla určeny pod tento pultík, nicméně vzdálenost není nejkratší.. Variantu kos pod drez jsem ani moc neuvažovala, nevím, zda to není zbytečná "sranda".. Pultik je užší a má právě sloužit spíše na takové věci jako jsou bylinky a tak. Pokud bych měla polici po celé delce, tak bych pak musela srinku částečně pod pultem vymyslet jinak, ale i to by mohla být varianta pokud bych kos na odpadky nakonec umístila jinam. :-)
Odpovědět
@zuzajda2 A Ty jsi jak vysoká? Jestli by jsi spíš Ty nezvládla tu vyšší plochu. Sporák a dřez, kde se člověk hrbí nejvíce, je stejně v té nižší poloze. Já bych ten sporák ze své zkušenosti určitě posunula. Nejvíce na přípravu jídla využívám prostor mezi dřezem (omyji suroviny) a sporákem (tam nakrájím, nakořením) a pak dám na sporák a nemusím to nikde přenášet....Proto za mě jsou kořenky nejlepší u sporáku (i kvůli dochucování). Pod dřezem stačí málo místa...jen na koš a nějaký jar nebo tak něco (dělají se kvůli tomu i speciální sifony, aby zabraly málo místa)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsou věci, které se mi nelíbí esteticky - světla na horních skříňkách, prosklené horní skříňky, polička nad dřezem, otevřený roh úplně vpravo. Nejsou to věci, které by byly zásadní, ale bohužel způsobují pocit nepořádku, i když je uklizeno. Mám ráda jednolitost, čistotu. A z té praktické stránky se přikláním k posunutí sporáku dál od dřezu, opravdu je to i u mě nejvíce využívaná plocha při vaření - umýt, nakrájet, hodit do hrnce. Taky bych dala pod dřez šuplíky, první bude slepý kvůli sifonu, ten pod ním bych využila na odpadkový koš. A pak už jen maličkost, která už tu byla taky zmíněná - umístit úchytky všechny jedním směrem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jancip @bilyandel já mám 159 cm takže máme parádní výškový rozdíl. Bylo by to mě tedy až moc, co se týče hlavne drezu a sporáku.. Určitě to posunutí sporáku ještě zvazim, pokud bych totiž např. pracovala a zároveň bylo již něco na varici, mohlo by mě to z té levé strany docela omezovat a z pravé strany je již roh. Co se týče esteticna, prijde mi, že díky proskleným skřínkam je to pak celé vzdušnější, ale každému se líbí něco jiného. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nečetla jsem komenty před - takže jen ma rada /názor 1. varna deska, mycka a drez vse po hromade jak to je na obrazku - je spatne 2. vyvyšení pracovni desky bychy vynechala 3. osvětlení pracovni plochy z rampy - je spatne Takze bych to udelala nasledne: Lednice - (bok) mycka - dřez s odkapavacem nad myckou - roh - 2x vysuvy a roh slepy nebo rohova skrinka a vysuv - varna deska s troubou - ... Osvetlení pracovni plochy je lepsi mit umistene primo pod hornima skrinkama.
Odpovědět
Profilova fotka
@verunky děkuji, zvýšená pracovní plocha je tam cíleně, přítel má 195 a vari hodně, já mám 159, takže rozdíl velky, a proto bychom rádi, aby měl přítel pracovní plochu vyšší a nemusel se hrbit.. Což nám zkomplokovalo další rozlozeni kuchyne, vč. potravinky, panelu s troubou apod. Varnou desku pravděpodobně přesunu více k oknu a osvětlení ještě zvazime :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zuzajda2 V tom pripade by to zvyseni tedy nechala a od toho rohu: mycka - drez s odkapem nad myckou - širší vysuvy (900mm) - varna deska s troubou - vysuv na lahve nebo supliky dle mista.
Odpovědět
Profilova fotka
Vzhledově je to kuchyň tak 15 let zpátky (úchytky, tmavá dvířka, zaoblené otevřené poličky, odskočená digestoř atd.), pokud se vám to líbí OK, třeba moji rodiče se takové zbavují, současný trend je vizuálně jednodušší (vše v jedné linii, minimum vystavených věcí) a funkčně praktičtější (šuplíky, osvětlení). Bude to vaše kuchyň, vy musíte vědět, co chcete:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?