Plynovou, sklokeramickou, nebo indukční desku do kuchyně?

Profilova fotka
Ahojte, potřebovala bych poradit, co ze 3 možností je asi nejlepší, jaké máte zkušenosti. Jsem zvyklá na plyn, je i levnější, ale moderní je moderní, a proto váhám. Děkuji
Odpovědět
Jednoznačně indukční. A není pravda, že plyn je levnější. Vodu na indukci máte ohřátou rychleji, než v rychlovarce. Protože se ohřívá přímo ten hrnec. Plotýnka je studená a ohřeje se jen od hrnce. Když jej dáte pryč, zase se ochladí. Indukční deska je způsobem vaření hodně podobná plynu (nemá setrvačnost). Jen se musí dávat bacha, protože ten nástup je velmi rychlý. Snadno něco přeteče a tak. U plynu vám spousta tepla jde kolem hrnce nahoru. Sklokeramika je v dnešní době nesmysl. Jsou tam setrvačnosti, blbě se na tom vaří (nejde to hned ztlumit) a je to neúsporné. Jediné mínus u indukční desky je to, že musíte mít nádobí schopné indukce. S nerezem, hliníkem a keramikou nepochodíte. Na čem vám nedrží magnet, to neohřeje.
Odpovědět
za me uz take indukce, tesim se na ni. driv jsem mela plyn.. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dyndula tak za mě taky indukce. Už na ní vařím v novém a jsem nadšená. Není tak nebezpečná jako otevřený oheň u plynu, má nižší spotřebu než ostatní el. sporáky. Navíc má spoustu praktickcýh vlastností....časovač na vypnutí, dětskou pojistku a nejvíc se mi líbí, že jakmile oddělám hrnec tak se sama vypne....občas jsem totiž ve fofru vypnout zapomínala. No a v těchto horkách je to taky výhoda....neohřívá vzduch kolem, jen samotný hrnec takže se kuchyň zbytečně nepřetápí.
Odpovědět
měla jsem během života možnost vyzkoušet všechny 3 druhy ohřevu a do nové kuchyně teď pořizuji jednoznačně indukci. klady indukce už velmi dobře popsal davescz. přidám k tomu ještě to, že u plynu jsem nesnášela to čištění hořáků, mřížek a desky, to bylo za trest. indukci člověk umyje mnohonásobně pohodlněji.
Odpovědět
Jé díky za tuto diskuzi. Bude se mi za krátko hodit :-) Ještě by mne zajímalo o kolik je dražší nádobí na indukci. Zatím mám zkušenost jen s plynem a sklokeramikou. Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
moje máma má také indukci, předtím vařila na plynu, pravidelně si píše již několik let spotřebu a výsledek je takový že plyn má mnohem menší spotřebu a u elektriky se téměř nezvýšila, jen to nádobí že musela pořídit, ale po tolika letech používání se jí to hodilo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Měla jsem v minulých kuchyních plyn, elektriku i indukci a za mě jednoznačně indukci.Na druhém místě plyn a klasická elektrika až naposled,k tomu už by mě asi nikdo nedonutil...
Odpovědět
@luciele no vlastne muze byt i levnejsi. nakoupili jsme si totiz smaltovane hrnce, ktere funguji taky. ale chapu, ze trendy asi nebudou :) hrnce zajimave dva stejne nerezove jeden jde jeden ne. z panvi nam bohuzel nesla zadna ale i tam se da poridit za par stovek. informovanost prodavacu zadna slava tak si s sebou nosime magnet. ta nesetrvacnost je trochu nezvyk vypnu plotynku voda okamzite prestane varit. libi se mi, ze ohrivam jen plochu hrnce takze nemusim mit hrnce velke jako plotynka.
Odpovědět
@nemec Aha, to je zajímavý :-) No my máme nádobí od Tescomy Tulip. Schválně jsem šla hledat krabici a zjistila, že je i pro indukci. Tak to je super, nemusíme shánět případně nové. Ještě by mne zajímalo, pokud teda chybí setrvačnost, tak ale i tak jídlo může v hrnci "dojít", když má to tlusté dno, tak hrnec je horký pořád, ne. Toho totiž hodně využívám. A poslední dotaz... Jak je to s čištěním desky. Já znala jen plynový sporák - hrůza, ale dalo se to přežít. Teď vařím na sklokeramice u našich. Je to děs běs, člověk to musí pořád leštit a i přesto na té nejmenší, nejvíce používané už jsou takové ty duhové mapy, které se už asi nikdy neztratí.
Odpovědět
@dyndula Kdyz vahas sklokeramika nebo indukce, jednoznacne indukce. Jak uz bylo popsano vyse. Dale na rozdil od sklokeramiky, tim, ze se veci nepripali, nase indukce vypada jako nova a udrzba je minimalni. Nevyhoda je, ze to chce specialni nadobi (testujes magnetem - pokud se prilepi, je to i na indukci). Ale to nadobi proste jednou koupis a mas jej na nekolik lek a je to mozna investice kolem 3-4000. Pokud zvazujes plyn nebo elektrina, doporucuji elektrinu. Jidlo z plynu chuti jinak (nedokazu to vysvetlit, ale opravdu tomu tak je), ale jak uz nekdo psal, indukce je rychlejsi, takze jeste usetris. A navíc, my bychom měli třeba plyn pouze na vaření a to se za cenu přípojky opravdu neoplatilo dělat. Ale opravdu mohu maximálně doporučit indukci.
Odpovědět
Některé nerezové hrnce mají sendvičové dno a uvnitř je nějaký magnetický kov. Proto pak fungují i na indukci. Indukce se čistí úplně parádně. Jakmile to přeteče tak hned můžete vzít normální houbičku a hned to utřít. Nic se nepřipeče (nemá k čemu, deska se ohřívá od hrnce). Všechno je jedna krásná rovná skleněná plocha, takže údržba ideální. Nic se nenapeče. Používáme téměř dva roky a vypadá stále jako nová. A jak už psala lin18, má to spoustu funkcí. Časovač, dětskou pojistku (hodí se i na kočky, které prostě na linku občas vylezou a po indukci chodí - tomu se prostě neubráníte), když sundáte hrnec, tak se vypne (zas dobré na kočky, když spínají různé funkce, tak deska se neuvede v chod, protože místo hrnce je tam kočka :-N ), BOOST funkce, která uvede hrnec rychle do pracovní teploty a pak se sníží za zadanou úroveň a podobně. Naše má i kombinované plotýnky, pozná velikost hrnce a podle toho spíná různě velkou plochu ohřevu, čímž zas může být úspornější.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?