Prosím o radu s dispozicí kuchyní

Prosím vás, dává vám tohle uspořádání kuchyně smysl? Chtěla jsem dostatečně dlouhou pracovní plochu mezi sporákem a dřezem a vysoké skříně (lednice, špajz a trouba) jsou na téhle straně proto, že z té strany navazuje obývák, tak aby pracovní plocha byla co nejdál od obýváku (proto i tyhle skříně budou v dřevodekoru, zbytek bude bílý). Takhle mi to přišlo ok, ale už zase váhám. Pro představu (měřítko) ty dlouhé šuplíky a horní skříňky jsou dlouhé 120cm. Tvar kuchyně do L má své důvody, ten je už pevně daný (např. na obrázku není sloup atd.). Děkuji za tipy!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Když jsem si já plánovala kuchyň, v diskuzích jsem se dočetla, že dřez v rohu je velmi špatné řešení, už si ale nepamatuji proč. Možná bych ten dřevodekor ještě někde v kuchyni použila, buď na ty vrchní skříňky, případně tyto nechat bílé a vedle nich dát ještě otevřené police v tom dřevodekoru. Jinak rozhodnutí mít co největší pracovní plochu naprosto chápu, jen pokud jste pravák, tak bych si ještě vedle té varné desky, nechala alespoň 45cm na odložení pánve, hrnce, nádobí....
Odpovědět
@kriistl Děkuji,otevřené police z praktických důvodů nechci, ale architektka nám navrhla dát za linku (a na té části s digestoří až do stropu) obklad s nějakým pěkným dekorem, takže to nebude celé bílé. Jen tedy s obkladem pořád váhám vzhledem k údržbě, raději bych sklo, ale na té straně bez horních skříněk by to asi vypadalo blbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Mam dispozicne skoro stejnou kuchyni, jen trouby mam na druhem konci a nemenila bych. Drez u rohu s odkapavacem v rohu mi taky uplne vyhovuje. Asi bych tu varnou desku malicko posunula ke drezu, aby vznikla dostatecna plocha na odlozeni hrnce, plechu atd. A roh bych dala slepy. Do vysuvu se ti vejde skoro tolik veci jako do sebelip resenych rohovych systemu, a konfort vysuvu je neporovnatelny.
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady Mě se tento návrh líbí, myslím že v jednoduchosti je krása, hlavně se musí líbit vám a vy v ní budete vařit. Mezi digestoří a skříňky bude asi okno typuji. Máte v plánu do budoucna třeba myčku? úložný prostor až do stropu je super, já osobně nemám rád, když je nad linkou škvíra. Barevně bych to nechal tak, jak to máte.
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodně bych dala varnou plochu taky dále od kraje, zvlášť pokud jste praváci. jinak je to pěkné
Odpovědět
@jajulin díky za tip, o tom slepém rohu popřemýšlím, asi na tom něco bude. A ušetří to dost peněž, ty výsuvné ledviny jsou docela raketa. @lahm @blahova_andrea asi tu varnou desku trochu šoupnu, teď je od kraje 30cm, tak možná těch 10 - 20 cm přidám. Okno tam není, zatím je plánován obklad až do stropu, takhle vpravo je to posazené kvůli maximalizaci pracovní desky - nelíbí se mi, když jsou v lince třeba tři pracovní plochy, ale ani jedna z toho není dostatečně dlouhá na to, abych tam mohla mít třeba položený plech a vedle vál atd. Jinak myčka je vlevo od dřezu.
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady já chtěla taky zaslepit roh a mít široké šuplíky, ale u přítele to neprošlo. fakt řešil každý "využitý cm" a výsuvy na šuplíky taky nejsou nejlevnější a cena kuchyně naskáče. tak máme nakonec klasicky otevírací skříňku za roh, s policí uvnitř a budeme tam dávat méně používané věci. 30cm od kraje mi přijde lepší jak hned u zdi, ale pokud je možnost posunout, tak bych ještě kousek posunula :-) min. na těch 40cm. k tomu obkladu a sklu...a co dát sklo ve stejné výšce jako na druhé zdi a nad to otevřenou polici? nad tím už pak jen malba. já taky nejsem obkladová :-N i když třeba správný výběr posune kuchyni zas o hodně dál :-) ještě by zespodu té police mohlo být osvětlení na tu pracovní plochu ;-)
Odpovědět
Logické řazení pro praváka je zleva lednice, dřez a sporák. osobně by mi vadila ta trouba moc daleko. A málo místa po straně sporáku. A myslím si, že když je myčka, je dvoudřez s okapávačem dost zbytečný.
Odpovědět
@blahova_andrea otevřené police nechci, protože se na tom bude akorát držet prach... Mně by obklad nevadil, ale bojím se těch spár - i když dneska ta dlažba má velký formát a moc by jich tam nebylo. No nevím. Sklo až ke stropu je asi blbost. @inkajanakova Přesně o tu troubu mi jde, že je daleko. Když ale prohodím dřez a sporák, tak zase bude dřez daleko od lednice. Když dám věž s troubou vedle sporáku (lednice a spíž zůstane, kde je), tak zase ubyde pracovní plocha - sice přibude na druhé straně, ale nebude tam jedna souvislá dlouhá plocha, jen dvě kratší, což nechci. Pak je ještě možnost šoupnout troubu pod sporák a ve věži nechat jen mikrovlnku. Nevim no :-/
Odpovědět
Ale já bych to jednoduše celé posunula o šířku té skřínky s troubou doleva. Prostě bych dala tu vysokou s troubou vedle tech dveří, blíž ke sporáku a pak posunula i ten dřez , všechno o 60cm. Jestli mi rozumíš. Pak ti zůstanou všechny plochy stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady já taky police nemusím, ale v tomto případě bych tam měla raději polici s nějakou bylinkou než obklady až do stropu :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, 120 supliky je dost (pokud to tedy nebudou dva vysuvy po 600 ale spojene jednim celem... odhaduju že mezi deskou a rohem je ta 1700mm a to je sakra daleko (ale pokud ti to vyhovuje ok - nabehas se) dispizicne umisteni spotrebicu ok (mycka je predpokladam na te stene co jsou vysoke skrine)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

Odpovědět
@inkajanakova no nezustanou, resp. pracovni plocha bude s rohem, coz mi neprijde sikovne. @verunky ano, mycka je vlevo od drezu. Ta vzdalenost drezu a sporaku je vetsi, ale je to kvuli te pracovni plose, kterou chci velkou. No kazdopadne sporak asi soupnu trochu dal od zdi, takze mezi drezem a sporakem bude tak 1,5metru.
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady ok, je to dost ale kdyz te to vyhovuje :-)
Odpovědět
podle mne by ten roh v pracovní ploše vůbec nevadil. Mám to taky tak a je to fajn - kdykoliv cokoliv dělám, odkládám tam věci. Třeba chystám těsto - nechávám si tam pytlík s moukou, tuk a mlíko, kdyby bylo ještě potřeba přidat a tak. Určitě líp využiju než takhle zaslepené tím dřezem.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám hodně podobnou kuchyň, když tak u mě v albu Naše kuchyňka. Já mám velkou prac.plochu až za indukcí a vyhovuje mi to tak. Jsem ráda, že něco opláchnu a hned to můžu dát na pánev, nebo když cedím brambory, těstoviny je dřez blízko. Co bych ale změnila, je ten dřez s odkapávačem do prava. Měla jsem si ho dát doleva. Nějak si na to nemůžu pořád zvyknout a je na mě daleko baterie. V rohu za dřezem máme kávovar, místo je využité a kávovar nepřekáží nikde na lince. S velkou prac. plochou jsem ale moc spokojená.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
@zizzy koukám, že máš také velké výsuvné skříňky, to jsou 120cm? Jsi spokojená, je to praktické?
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady Myslis ty bile nahore?To jsou 105 cm a spokojena jsem moc.Otviram je presahem. Mam je jen 40 cm vysoke,45 nebo 50 cm by bylo asi lepsi. Nevejdou se tam sklenice na vino a pulitry,jinak jsem spokojena moc.
Odpovědět
varnou desku bych prohodila s těmi šuplíky vedle aby byla blíže dřezu a z druhé strany jste měla ještě volný prostor. jinak je to velmi pěkná kuchyně.
Odpovědět
@zizzy myslím ty spodní šuplíky, špatně jsem se asi vyjádřila :) V jednom studiu nám doporučili těch 120cm, ve druhém mi tvrdí, že je to moc a lepší je 90cm. Tak nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady Jsem to asi špatně pochopila. ;-) Vnitřní prostor šuplíku je 110cm, měřeno i s tím čelem 115cm. Já jsem spokojená moc,v druhém šuplíku mám všechny talíře a všechno je po ruce.Bála jsem se,aby to ty talíře udrželo, ale uplně v pohodě. Já bych do toho šla znovu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mohl by někdo poradit mě? Nechci zakládat nové fórum. Takto by měla vypadat naše kuchyň. Vedle lednice bude 10 cm prostor zakrytý lištou (aby se lépe otevírala). Ostrůvek bude 100 cm od linky - v ikee radí 120, ale zkoušeli jsme kuchyň v jejich nákupním centru, kde měli právě 100 cm a myslím, že to je akorát. Všude budou šuplíky. Z druhé strany ostrůvku jsou malé, úzké, otevřené skřínky u kterých bude přesah kuchyňské desky, což bude tvořit jakoby barový pultík. Předem moc děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady Jasně, myčky jsem si nevšiml. Jo tak to pak máte ty skříňky až do rohu, to potom sedí. Jo dlouhá linka je fajn, je pravda, že vesměs všechny ty linky mají malé, teda krátké pracovní plochy.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivcis2 Taky velice pěkně vyřešeno, linka u zdi super dle mého, jen ten barový pult jsem trochu nepochopil, budete tam mít otevřené poličky a přes ně bude přesahovat pracovní deska a bude z ní barový pult? Nebude potom špatný přístup do těch poliček?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivcis2 to je schválně nebo omyl...ty úchytky na lednici u zdi? asi omyl, ne? jinak by tam ta záslepka neměla smysl :-N mě přijde ta kuchyně fajn, ale asi bych dodržela těch 120cm. záleží kolik vás v té kuchyni bude běžně pobývat. my se tam budeme motat 4, někdy i více a i těch 120cm nám přijde málo :-N
Odpovědět
@ivcis2 na můj vkus jsou ty šuplíky dost úzké, myslím, že širší budou praktičtější, nádobí se do nich bude lépe skládat. Vlevo od myčky bych dala dvě řady šuplíků místo třech. Pak mi tam chybí klasická "poddřezová" skříňka - resp. kde budete mít odpakový koš atd.?
Odpovědět
Profilova fotka
@lahm Nad tím jsme taky diskutovali, nakonec jsme ten barový pult trochu předělali, ostrůvek bude dvoumetrový a pouze s jednou řadou skříněk (otevírací do kuchyně) z druhé strany bude jen místo na sezení, takže prostor na nohy bude skoro 50 cm :)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea No vidíš, toho jsem si vůbec nevšimla :D Ikea to udělala tak nějak automaticky :D ale určitě bude otevírací na druhou stranu. Jinak já mam to štěstí(nebo smůlu) že budu v kuchyni sama (v přítelově přítomnosti by kuchyně při nejlepším vyletěla do povětří) Ale asi ještě zvážim, jestli neubrat na obýváku a nezvětšit prostor mezi kuchyní a ostrůvkem :) @genelady Já jsme právě koukala na ty 80 cm šuplíky a ty mi přišly hrozně obří zase. Jinak koš bude vysouvací v šuplíku právě pod dřezem, a pod ním prostředky :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?