Výběr okna v kuchyni - normální nebo obdélník?

Mám dilema a uvítala bych radu. V domě budeme mít lineární kuchyň s jedním oknem (na sever, na příjezdovou cestu) nad kuchyňskou linkou. V projektu máme navrženo normální okno v 150 x š 130. To ale svou velikostí zabírá dost místa. Takže uvažuji o výklopném obdelníkovém okně - mezi linku a horními skříňkami - po celé zdi (delší než je na fotce). Ale .. Obdelníkové okno: + více skříněk (úložného prostoru) nad linkou + přijde mi, že to vypadá pěkněji - čistěji + skříňky umožní umístění osvětlení po celé délce linky - nejspíš méně denního světla v kuchyni - okno bude zevnitř víc špinavé - horší výhled na příjezd Máte někdo jen tak "malé" okno v kuchyni a k tomu ještě na sever? Bude to s denním světlem opravdu taková bída? Děkuji za názory. Návrhy kuchyně mám od Verunky. Více pohledů zde: http://www.modrastrecha.cz/blog/verun...
Odpovědět
Profilova fotka
Také budeme mít podélné výklopné okno mezi linkou a horními skříňkami, doslova jsem si ho vybojovala :) Kuchyň bude na severovýchod, světla se nebojím, stejně jsem v kuchyni až navečer, proto chci mnoho a dobré umělé osvětlení. Navíc bude kuchyň spojená s jídelnou a obývákem a tam budou velká francouzská okna, tak se to prosvětlí :) Navíc to podélné vypadá prostě líp, já bych se toho nebála :)
Odpovědět
Profilova fotka
Budu mít podélné okno v kuchyni na sever, rozměr 200x80, horní skříňky tam nebudou. U tebe by se mi taky líbilo to podélné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím kolik měříte a jak vysoko budete mít ty horní skříňky, ale takhle se zdá, že abyste z okna na příjezdovou cestu viděla, tak se budete k oknu muset sklánět. Varianta z výklopným oknem sice působí víc uhlazeně, ale osobně bych vzal to větší okno nahoře a trochu mu opravil rozměry (respektive je asi prohodil, tzn. 150cm šířka, 130cm výška a zarovnal okno výškově s horní hranou horních skříněk).
Odpovědět
Také se přikláním k tomu většímu oknu.
Odpovědět
Ten nápad se zmenšením okna je taky zajímavý. Musím si to nakreslit a promyslet. Na té straně je totiž malé okno do spíže a dveře na terasu z druhé strany. Horní okraj okna v kuchyni je ve stejné výšce jako ty dveře. Mám 167 cm, okno by mělo být 90 cm od země, jak vysoko jsou skříňky navrženy nevím. Jen menšího počtu horních skříněk se bojím. Na druhé straně bude taky jen jedna.
Odpovědět
@zdemarka. Líbí se mi podélné okno,na příjezdovou cestu se nebudeš dívat pořád a podélné okno vypadá líp.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdemarka horni hrana horních a vysokych skroni je 2050mm od zeme (dle me, ....ale zalezi kdo ti kuchyn bude delat ;-) )
Odpovědět
@verunky Děkuji za informaci. A jaké okno bys zvolila ty?
Odpovědět
Profilova fotka
@zdemarka líbí se mi to nízké - úložný prostor, ale nevím jak to bude vypadat z venku... Vždycky to na mě bušení jako střílna.
Odpovědět
@zdemarka Na těch obrázcích vypadá lépe to podélné. Taky jsem to řešila, moc jsem chtěla to podélné, ale nakonec jsem změnila názor, a to původní 1500x1300 jsem změnila na 900x1300.
Odpovědět
Profilova fotka
Mam podelne 2x0.6m, orientace na zapad. Ze mam malo svetla se mi nezda, ale s vetsim oknem by ho bylo vic, to je jasne. Taky z nej koukam na prijezdovku. Musim se sklonit, ale jak rika @lireli, nekoukam tam porad, takze me to nijak neobtezuje. Obecne v kuchyni tmu nemam, ale je to urcite tim, ze je spojena s obyvakem s dvema dvoumetrovymi terasovymi okny na JV a JZ, takze tam jde svetla dost. Spinave zevnitr je, ale staci setrit, to velke by bylo spinave taky, tam nevidim nijak velky rozdil. Kdybych stavela znovu, dam opet podelne okno. https://static.4nets.sk/photo/87/1188...
Odpovědět
Všem děkuji za příspěvky. Dnes jsem si na normálním okně pomocí žaluzií zkoušela jak by to bylo s tím denním světlem. Při tom deštivém počasí opravdu tma. To mě ale ještě nezlomilo. Ale pak jsem si upravila vnější pohledy na dům a to i přítel uznal, že by to podlouhlé okno nebyl moc dobrý nápad. Ten "střelecký průzor" není vhodný pro náš dům. Takže zůstane velké okno, jen upravíme jeho velikost = dáme ho výš nad linku. A pak budeme bojovat v kuchyňském studiu, aby mi kuchyň co nejvíc vyhovovala.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
my jsme v projektu také měli to úzké okno, já to změnila ( slyšela jsem samá negativa ) a teď bych ho klidně zase dala ;) ( asi se mi víc líbí ), ale my máme na protilehlé straně další okno....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@zdemarka chtěla jsem se zeptat, pro jaké jste se rozhodla okno. Nyní to také řeším a zvažuji podélné. Pokud máte podélné, jak jste řešila zastínění večer. Děkuji.
Odpovědět
@monii9 Jak Jsem psala v poslední zprávě v této diskuzi, zůstali jsme u normálniho okna. K našemu domu by se to podlouhlé nehodilo. Stínění máme v celém domě pomocí venkovních rolet. Bydlíme chvíli, takže ještě nebyl čas řešit navíc nějaké záclony.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?