Prosím poraďte s návrhem kuchyně

Ahoj, stále řeším dilema s umístěním indukční desky. Nemohu se rozhodnout zda ji dát na poloostrůvek či klasicky do linky. Co vám přijde lepší? Nevím jestli je v mém případě polostrůvkové řešení šťastné. 1.) cokoliv budu chtít slít z hrnce, musím přes otočku, což mi přijde potencionálně nebezpečné 2.) přípravná plocha u plotny mi nepřijde velká. Abych nakonec nepřipravovala vše na straně co je okno a zas se musela se vším otáček k plotně. Polostrůvek plánuji, že zadní stěna bude vyšší. Jakoby bar, ale nehodlám tam mít barové židličky. Líbí se mi, že při vstupu do kuchyně nebude tak moc vidět případný nepořádek na desce. V této fázi mohu ještě téměř se vším posouvat... Děkuji moc za vaše rady, připomínky budou vítány.
Odpovědět
@satini Nejsem příznivcem plotny na ostrůvku, dala bych ji na linku. Přesně z toho důvodu, že se musíte otáčet s varicim hrncem, všechno musíte přenášet pres "uličku", digestoř v prostoru se mi nelíbí.. Osobně bych zrušila drez v rohu, dala "normální" rohovou skříňku,, plotnu na linku a poloostrov bych měla jen jako pracovní/odkládací plochu. Jo a zvážila bych zrušit barove zvýšení části poloostrova. Kuchyně bude vzdusnejsi a plocha bude přístupná i z pokoje..
Odpovědět
@japona vnímám to úplně stejně jak jste to napsala...kromě toho zvýšení poloostrova...máme to takhle řešené a jsem s tím moc spokojená!
Odpovědět
Já naopak nemám ráda nic rohového. Rohové skříně ani dřez v rohu. Po levé straně bych si dala co nejvíce věží. jako např. spíž, lednici , věž s troubou (nevím jestli je to ergonomicky takto správně), tu tam nevidím. Dřez bych dala pod okno , pracovní plocha, a varná deska. Na ostrůvek bych s nechala jako pracovní plochu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, v kazdem pripade bych nedavala drez do rohu (rohova skrinka) chybí ti tam asi trouba :-) - vareni v ostrubku je prijemne v tom ze nejsi zady k deni v obyvaku
Odpovědět
Děkuji za názory. Zvážím ještě ten dřez, ale vzhledem k tomu že stříňka je ´zkosená´ (není do pravého rohu) tak mi přijde že přístup ke dřezu bude dobrý a užitečně se využije roh. :-) Jejda, troubu jsem v nákresu zapomněla. Ale chci ji mít dole pod indukční deskou. Dneska je moderní ji dávat do věže, ale nějak toho nejsem příznivcem.
Odpovědět
@verunky Co tvůj názor na umístění myčky, a je 30cm dostačující ode zdi k plotně?
Odpovědět
mě se jeví jako vyhovující 1.obrázek,tj. klidně dřez v rohu,mám to také tak a protože máme myčku,není dřez až tak upřednostněn a využíván. Myčka - ok umístění,ta má být co nejblíže dřezu. Zvýšený okraj baru směrem do obýváku taky máme,je to perfektní praktická věc - není vidět provozní binec,to tomu prosvětlenému prostoru či čemu fakt moc nepomůže :-D Navíc jak si některé dávají vodovod před okna - pokud není baterie sklopná,tak je to hloupé řešení. S tím otáčením se k dřezu,kdybys měla varnou plochu na baru,máš taky pravdu,a i těch 30 cm od indukčky stačí. Pokud bych si dnes zařizovala kuchyn,dala bych si vyvýšit myčku,je to protivný se do dolního patra furt sklánět a že to někdy trvá,než se to dobře poskládá nebo při vytahování.A tedy troubu mám vyvýšenou,je to moc příjemná vychytávka,to není až tak o modě,to ti doporučuji,at nemusíš být v kuchyni furt v předklonu - myčka,trouba. Taknějak divně na mě působí ty dveře,snad jsou jen do spíže?Kdyby ne a já měla z kuchyně průchodák,tak z toho by mě mrsklo.
Odpovědět
@catle Zkoušela jsem si troubu dát do věže ale jediné místo kde přichází v úvahu (aby to nebylo jak pěst na oko) je vedle ledničky... Nějak nevím jestli je to optimální řešení. Ty dveře jsou na terasu a nejsou jediné. ;) tak to naštěstí průchodák nebude.
Odpovědět
@satini to okno tam musí bejt? Osobně bych ho zrušila. Nebo už máte postaveno a okna i dveře jsou dané?
Odpovědět
@llama proč by jsi ho zrušila? nemáme ještě postaveno, chtěla jsem ho tam kvůli světlu.
Odpovědět
@satini protože bych tam dala radši varnou desku, což před okno nejde. Navíc okno v téhle šířce se podle mě vůbec nevyplatí, většinu z něj tvoří rám, skla je jen úzká střílna. Světlo bych spíš řešila LEDkami pod horními skříňkami. Jinak mě napadá, že bych dala ten poloostrůvek spíš doleva, aby byl vpravo průchod k terasovým dveřím. Ale nevím, jak vypadá zbytek místnosti, tak je to třeba úplně mimo.
Odpovědět
Profilova fotka
@satini jj takhle mycka ok u plotny staci i 15cm
Odpovědět
Článek se načítá
@llama Ty bys nahradila přirozené světlo z okna raději LEDkami? To jako vážně? Vážně? VÁÁŽNĚ?!! :-). Přikazuju ti, nikomu nikdy a nic již neraď. :-D
Odpovědět
@panlorenc přirozené světlo má jednu obrovskou nevýhodu: špatně se reguluje, většinou je ho buď moc, nebo málo. Z té úzké střílny ho bude spíš málo. Kromě momentů, kdy by tam svítilo přímo slunce (pokud by tam svítilo - neznám orientaci ke světovým stranám), to by ho bylo moc a oslňovalo by, což je pro práci taky nevhodné. Denní světlo je samozřejmě daleko vhodnější co do spektra. Ale musí ho být dostatek (tedy ne uzoučká střílna, ale plnohodnotné okno) a zároveň musí být možnost ho regulovat (např. žaluzie). A ta LEDka je potřeba tak jak tak, jinak by v zimě mohl člověk vařit jen od devíti do tří.
Odpovědět
Z půdorysu je jasný, že jiný okno v kuchyni nebude, takže i to jediný (byť malý) doporučuji ROZHODNĚ ponechat a nenahrazovat jen umělým osvětlením LED jak doporučuješ ty. Umělé kuchyňské osvětlení je samozřejmost.
Odpovědět
@panlorenc já tedy vidím dveře na terasu. Pokud se udělají prosklené, tak prosvětlí kuchyň dostatečně. Nic proti tomu malému oknu, ale ve vizualizaci vypadá o hodně líp, než bude vypadat pak v reálu - pokud bude otvíravé, tak bude mít široký rám a skla jen úzký proužek uprostřed. Což se podle mě v poměru cena/výkon nevyplatí. A navíc znemožní umístit varnou desku na ergonomicky vyhovující místo. Rozhodně nepopírám přínos přirozeného osvětlení (sama budu mít v kuchyni dvoumetrové okno), ale v tomhle případě podle mě nevýhody převyšují přínos. Ale to je na zvážení každého.
Odpovědět
@llama Právě aby to podlouhlé okno nad linkou "nějak" pěkně vypadalo, tak by mělo být stejně bezrámové či se sníženým profilem jako fix a otvíravá pouze část okna pro odvětrání. Při volné výšce cca 70cm od linky ke spodním skříňkám už to není jen "střílna" a světla na pracovních plochu dostatek.
Odpovědět
@panlorenc pokud by bylo bezrámové, tak jo (odvětrání bych osobně řešila spíš digestoří - zvlášť vzhledem k tomu, že jsou tam ty terasové dveře, tak je další větrání zbytečné). Ale zase záleží na orientaci ke světovým stranám - pokud by tam svítilo slunce a nebyla možnost zastínění, tak je to pro práci o hodně nepříjemnější, než umělé osvětlení vhodné intenzity. Vy máte mezi deskou a horními skříňkami 70 cm? To se do horních skříněk dostanete jen se schůdky, ne? Já tam mám něco málo přes 50. Rám otvíravého okna máme cca 14 cm, takže na sklo by zbylo jen asi 22-25 cm. A to je fakt uzounká střílna, dobrá jen k tomu, aby oslňovala, když do ní zasvítí přímé slunce.
Odpovědět
@llama odvětrání digestoří? to asi ne, ta jen odsává, větráním musíte zajistit čerstvý vzduch. Okno je v takové výšce, že slunce nesvítí do xichtu (odborně řečeno :-) no a výšku linky máme 92cm a 65cm po horní skříňky, což je 157cm-tam dosáhne i žokej Váňa přece. Rám okna není 14cm proboha, možná myslíte rám okna+rám křídla a i tak to je většinou cca 80mm. Snížený rám má polovinu a bezrámové 0. Takže na zasklení zbývá asi 60cm což je naprosto dostačující. Zkrátka počty a ergonomie vám evidentně nic neříká.
Odpovědět
@panlorenc no dyť to píšu - na odvětrání digestoř a na přívod čerstvého vzduchu dveře na terasu. Žokej Váňa vám dosáhne maximálně do první poličky, na zbytek skříňky si musí vzít schůdek. Slunce nemusí svítit do xichtu, stačí, když svítí na pracovní plochu, už jen to je nepříjemné a nevhodné pro práci. Teď jsem to schválně změřila, rám okna (počítám samozřejmě celý včetně rámu křídla, prostě všechno, co ubírá z plochy skla) je dokonce 15 cm. Nevím, co to tu má tchyně přesně za okna, ale jsou nová, cca dva roky stará. Určitě existuje i něco lepšího s užším rámem, ale zase za vyšší cenu. Bezrámové je samozřejmě jiná záležitost, mluvím o otvíravých oknech.
Odpovědět
Omlouvám se za horší kvalitu, neumím jednou rukou držet metr a druhou telefon...
Odpovědět
@llama Polostrůvek dát doleva nemohu. Jak holky výše psaly, 30cm mezi zdí a indukcí by mělo stačit. A okno by začínalo s hranou indukce. Nevidím tedy takový problém s oknem... Jak píše @panlorenc okno bude pravděpodobně buď úplně bezrámové či s malým profilem. Záleží teda i na ceně. :-D Jinak všem děkuji. Jsem rozhodnutá pro variantu z obrázku 1.
Odpovědět
@satini v čem kreslis tu kuchyni?
Odpovědět
@llama ano, tak nějak,spíš tu kuchyn do U a mít z kuchyně přímý průchod na terasu a ty divné dveře v kuchyni by se tak mohly zrušit,mě se tam teda vůbec ty dveře v kuchyni nelíbí
Odpovědět
@llama No jo no levný plastový dvojsklo to opravdu nepředpokládám, že si dá dneska někdo do novostavby. Takže ten metr si můžeš dát...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?