Tvar kuchyňské linky do U či I I

Dobrý den,prosím o váš názor. Dlouho jsme žila v přesvědčení, že budeme mít linku tvaru U a teď si nejsem tak jistá. Při II bude více úložného prostoru, u U je zase více odkládací plochy... Co byste poradili? Další otázka, pokud by byly II, máme nechat klasické okno s parapetem či francouzské okno, které by asi vypadalo lépe, ale jednak je dražší a druhak mi ubyde místo aspoň na bylinky?... Ta linka bude mít o jednu vysokou skříňku méně, nedáme samostatnou mikrovlnku, bude více odkládací plochy dole a v horní skříňce místo na sklenky.
Odpovědět
1
2

Odpovědět
@luckavra já bych nechala U,budete mít víc odkládací místa ať už na lince nebo pod
Odpovědět
Záleží co preferujete Vy. Buď hodně vaříte, tak si dáte do U a nebo nepotřebujete tolik místa na přípravu a zvolíte II s velkým oknem. Je to velký okno otvírave ven na terasu? Ze se mohl stůl dat do prostoru.
Odpovědět
Za mě určitě účko s klasickým oknem.
Odpovědět
Řeším stejný problém :-) U té II mi i vadí, že jakýkoli obklad stěny tam u té kratší strany bude vypadat divně, u U to hezky navazuje. To by sice šlo vyřešit ostrůvkem místo poloostrova, ale zase si ubereš pracovní plochu. Pokud ti u U vadí ty špatně využitelné rohy, tak ten mezi dřezem a sporákem se dá využít skříňkou ze strany z jídelny. U okna bych asi řešila hlavně to, jak bude vypadat dům zvenku.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se vic libi druha varianta, i kdyz ve vasem pripade bude zrejme vhodnejsi U. V kazdem pripade by se mi ale vic libil stul soubezne s ostruvkem, kolmo k oknu 😉 Jinak mame take linku 330cm, naproti ostruvek, ale mame jeste cast s vezema. Tady by mi ten kousek se drezem prisel takovy stisneny 🙄
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj a co L s ostruvkem?
Odpovědět
@luckavra pracovní plochy budete mít stejně u II i u U, protože ty rohy se nedají jako pracovní plocha použít, stát se tam totiž nedá. Jediné co prinese to ucko je zisk kuchyňského studia. Rohové skříňky jsou drahé a stejně to nikdy nebude ono... Kdyby tam bylo 2,5m tak bych o ucku trochu uvažoval, ale na 125cm je to nesmysl..
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra zálěží samozřejmě na Vás a každý má názor svůj. Já například budu mít právě II, s poloostrůvkem, kde bude varná deska, jako vy :-) Okno pak máme francouzské na terasu. U mě je to ale proto, že tolik místa na přípravu nepotřebuji a nesnáším ty rohové skříňky ;-)
Odpovědět
Tak vařím hodně, ale s přípravou se nebojím, ze bych si s velikosti nevystacila... Děkuji nazory!
Odpovědět
Profilova fotka
@jaroslav1987 bude mít u II méně prac. plochy, protože dřez bude muset posunout do té plochy u stěny (v účku je v čele) a tím se jí celá prac. plocha zmenší. Jinak já jsem taky pro U - připadá mi to konkrétně ve vašem uspořádání OP , jídelny a okna hezčí na pohled. Rohy sice nejsou nic moc, ale já třeba nedám dopustit na tu rohovou točnu na hrnce - dvě patra a úplně do přízemí dám ještě různé plechy a pekáče, tedy za mě využitelnost super - i když vlastně nevím, jestli zrovna vám se toto do rohu se dřezem vejde. Prostě to II je asi praktičtější ve vašem případě, ale U je zase hezčí plus větší prac. plocha, což podle mě oceníte - já jsem vždy pro co nejv. prac. plochu :-) , tedy za mě U
Odpovědět
@janess to velké okno je HS portál, tudy se bude chodit na terasu a proto tam chci mít pohodlný průchod, to druhé velké okno vedle stolu je také francouzské a bude se tudy chodit. Pokud přijde návštěva, odsune se stůl a bude místo pro 8 osob. @noemi77 Okno v kuchyni může být velké i menší, zapadne do oken celého domu tak i tak. Šíře koresponduje s oknem v 1. patře. @verunky děkuji za podnět, ale v našem případě, kdy mám tu kuchyň úzkou si to neumím představit. @qeszi mně to také přijde vedle dřezu stísněné. To ale vyřeším tím, že uberu jednu věž, jak jsem psala v úvodu a hned tam bude plus 60 cm - tedy zleva 120 cm, vpravo taky něco. @jaroslav1987 no právě u té šíře 125 mě to taky tak napadá.
Odpovědět
Článek se načítá
@luckavra Ok, chápu. Ono jak je ta místnost velká, tak je přitom malá :)
Odpovědět
@verunky taky by se mi zamlouvalo více L a protáhnout
Odpovědět
Jednoznačně II. Proč, to už jsem tu psal v diskuzích mockrát :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud z toho uberes jeste jednu vez, budou tedy jen dve, tak urcite udelat dve icka. A mezi ne francouzske okno, bude to hezke. Ja bych veze udelala po stranach linky a pracovni plochu uprostred. Ostruvek bych potom udelala od zdi po konec pracovni plochy, tedy cca 270cm - tak ho mas asi i v planu ;-)
Odpovědět
@qeszi vidíš, to mě zatím nenapadlo dát věže po stranách a ano, zní to jako dobrý nápad. Děkuji přednesu doma! ;-)
Odpovědět
@kikiwhite roh nemůžete počítat jako pracovní plochu, ten roh je akorát na zo, že tam postavíte veci, které nepotřebujete.. Tím, že tam uděláte ten roh odeberete z každé strany 60cm to je dohromady 120cm, které získáte zpatky tím uckem, takže pracovní plochy bude stejně. Rohová točna na hrnce je opravdu skvělá věc, ale nenahradí šuplík, který je ve výsledku o minimálně 10tis. levnější. A to že je U hezčí je Váš nazor, pro mě naopak není..
Odpovědět
Mohla bych se vtírnout s dotazem? Mám podobné dilema jako zakladatelka... máme i okno na téměř stejném místě, akorát vpravo nemáme žádné věže - jen pracovní linku a dřez a mezi linkama nám vznikl prostor 140cm. Je v takovém případě lepší dát IIčka nebo do U?
Odpovědět
Profilova fotka
Kvůli praktičnosti a bezpečnosti jednoznačně U. Obzvlášť jestli vaříme často.
Odpovědět
@pajapo můžu se zeptat v čem je tam rozdíl v bezpečnosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra Mně se do U nelíbí a nepřijde mi to až tak praktické. Já bych to udělala tak, jak psala @qeszi. Jen bych ještě místo poloostrůvku volila ostrůvek, aby se dalo ke stolu z obou stran. Nedokážu si představit, že sedím na té židli hned u ostrůvku zády k oknu a jdu si pro sůl - celé to obcházet....než to celý obejdu a vrátím se zpátky, tak je polívka studená :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime představte si, že věříte třeba brambory na sporáku, které potřebujete slit do dřezu.. představa, že se mi dole u nohou motá male dítě mě děsí.. kuchyně do U je přeci jenom bezpečnější v tom, že horky hrnec můžete "nést nad linkou" a ne nad podlahou, kde může být dítě, pes apod... druhá věc je nepořádek který vznikne při přenášení hrnce z jedné strany na druhou... esteticky určitě II, ale z těchto důvodů bych volila U... pokud ale vařite jednou týdně, je to nejspíš jedno :-)
Odpovědět
@pajapo to je ale legrační argument :-D místo 120 cm budu přenášet po lince U onen hrnec 2,5 metru, takže šance šlápnutí na psa či opaření dítěte je dvkrat větší... @ookami_hime 140 cm mezi linkami je až trošku moc, je to jeden krůček navíc, ale jde to přežít.
Odpovědět
@pajapo aha, rozumím. Ja mam drez a sporak na jedne pulce, druhe Icko (nebo rameno Ucka) je jako volna pracovní plocha. Jen prave nevim jestli esteticky a asi i ergonomicky (prechod na velkou pracovni plochu) tech 140cm neni prilis moc.
Odpovědět
Autorko, navštivte vzorová studia a vyzkoušejte si pohyb v kuchyni u obou variant + mrkněte na prostory v lince. Měli jsme v projektu U, šli jsme do poloostrůvku dle varianty II (na základě praktického ozkoušení i argumentace kucyňského studia). Plně souhlasím s argumentací @jaroslav1987 a přidám, že si zkuste u toho U s vašimi rozměry a rozvržením představit dva lidi - jeden u sporáku, druhý i dřezu. Ten u dřezu zabere podstatnou část i pracovní plochy na obou stranách. K variatně II: posunul bych sporák více na kraj ostrůvku na úroveň či až za úroveň stolu (ne, oleje z pánvičky a cákání až na stůl se nebojte). Jednu špazjku bych dal do rohu místo dřezu a dřez posunul tak, abych ho měl cca na úrovni sporáku za zády (mírně šejdrem). Mezi velké špazjky bych nad dřez umístil mělké horní skříňky a ty podsvítil.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepitocz pokud by byl drez pod oknem, tak to rozhodně 2,5 metrů není. Nejde jen o přenášení, ale celkovou manipulaci s horkým nádobím. Pro někoho legrační argument, pro jiného bezpečí celé rodiny ;-)
Odpovědět
@pajapo já děti mám a otázku bezpečnosti bych do toho nemíchala. Že se batole plete všude, to ano. Ale takové období trvá pár měsíců, kuchyň pořizuji na roky. Pokud budu slívat horkou vodu z hrnce a náhodou budeme 2 v kuchyni, tak umím říci pozor a druhý rozumí. Teď máme vařič blízko dřezu a není nic blbějšího.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra nejde jen o období batole. I 5-lete dítě se může přimotat, aniz si toho vsimnete. Navíc něco ukapne na podlahu a letet na zem můžete i Vy. Je to věc názoru.. rozhodně ne dřez blízko plotny.. já bych mycí ani vařící centrum nechtěla mít naproti sobě, ikdyz se mi to líbí. Ale jelikož vařím každý den, není to nic pro mě. Ať si to každý udělá po svém. Jen jsem chtěla přispět názorem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pajapo Souhlas, je to i hodne pocitove...porad prenaset hrnec ke drezu pouze nad zemi bych taky nechtela ..kolikrat mi i neco ukapne a to je porad lepsi na linku nez na zem...ale je to silne indivdualni, co komu vyhovuje...pausalizovat se to urcite neda...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?