Rohová kuchyně

Rekonstruujeme starší domek a já si marně lámu hlavu, jak nejlépe vymyslet kuchyni. Do místnosti vychází ve tvaru L, kuchyně je částečně propojená s obývacím pokojem, do kterého se vchází přes kuchyni. Nejsem si jistá, jaké zvolit uspořádání - pokud dám vedle lednice dřez, mám pocit, že bude hodně na očích a přece jen pohled na varnou desku s hezkou digestoří je příjemnější. Nebo mám zvolit prohozené pořadí - lednice - sporák - dřez nebo dřez nějakým způsobem umístit do rohu. Jsem pravák a ze současné kuchyně jsem zvyklá postupovat jakoby zleva doprava, nejsem si tedy jistá, jak by toto prohozené pořadí bylo vhodné pro práci. Ale je to asi jen otázka zvyku. Přikládám obě varianty návrhu a plánek obou místností. Chtěla bych moc poprosit o váš názor, sama si nedokáži poradit. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Netroufám si posuzovat ergonomii, ale čistě z vizuálního hlediska hlasuji pro druhou variantu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vizuálně se mi taky víc líbí ta druhá možnost. Dřez u ledničky je fajn, když člověk třeba vytáhne ovoce a chce jej omýt, nemusí cestovat přes půl kuchyně, ale stejně tak i sporák, když vaříš a chceš z ledničky něco vyndat a přidat......To jsem Ti pomohla, že? :) Ale na pohled je opravdu hezčí a taková "ucelenější" ta druhá varianta.
Odpovědět
Já bych volila tu první variantu. Beru to spíš z praktického hlediska. Potraviny vyndáš z lednice, pak je umyješ, nakrájíš, vaříš. Jde to krásně postupně a nelítáš přes kuchyň pořád sem tam.
Odpovědět
já hlasuji pro druhou variantu, na pohled je hezčí. Za sebe mám ráda, když mám vedle dřezu i sporáku z obou stran prostor. Myslím, že ta lednička by od dřezu byla pořád zacákaná.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to já bych byla pro první variantu - je to praktičtější a i se mi to líbí víc. Líbí se mi, když není horní plocha skříněk rozdělena a je v jedné linii, což tady je, působí to čistě. Jenom jestli se rozhodneš pro první variantu, je na zvážení, jestli nedat myčku na pravou stranu od dřezu. Já jako pravák bych dávala pravou rukou nádobí do myčky a takhle by to šlo přes tělo. :-)
Odpovědět
Druha varianta je lepsi. Jinak bych dala lednici ke dverim a tim padem bych u 1. varianty docilila toho, ze vrchni supliky maji stejny tvar. A klidne bych posunula drez blize k vnitrnimu rohu, aby byl blize ke sporaku - casto prilevam vodu nebo pridavam omyte potraviny nebo omyji nadobi a hned pouziji. Pouvazuj o umyvadle v rohu.
Odpovědět
Já tedy nevím, ale jak může být pod dřezem myčka? Vždyť dřes je nějak hluboký a pod ním jsou odpady. Jinak mně se víc líbí varianta č.2, ale první varianta mi přijde praktičtější.
Odpovědět
Profilova fotka
Víc se mi líbí druhá varianta, se vzdálenostmi od ledničky ke dřezu nebo ke sporáku bych si nedělala starosti jsou to malé vzdálenosti. Jen pozor na výklopné horní skříňky ve dvou řadách...nedovedu si představit jak budeš otvírat tu horní úplně aby dvířka držela otevřená a jak se pak budeš natahovat abys je zavřela. My právě kvůli tomuto volili klasické horní skříňky...
Odpovědět
Výklopné horní skříňky ve dvou řadách jsou v pohodě, taky je budu mít. S kvalitním kováním není problém zastavit horní řadu skříněk v libovolné poloze a pokud zvolí Blum Aventos hf, není už vůbec co řešit. Pro mě jako praváka je určitě praktičtější varianta č. 1 a i hezčí. Souhlasím s tím, že ta horní řada skříněk u varianty č. 1 působí čistěji, uceleněji. I myčka mi vyhovuje nalevo od dřezu, tak jak je (mám to tak teď a budu mít i v nové kuchyni). A i ta pracovní plocha je lepší vedle dřezu na obr. 1 a když ji zašpiníš bude se ti lépe utírat jako pravákovi - směrem ke dřezu. Takže za mě - jednoznačně č. 1 :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se víc líbí 2. varianta. V první variantě jsou ty spodní skříňky "každý pes jiná ves". Jedna šuplík, pak otvírací, zase šuplík, nepůsobí to moc pěkně. Tohle je u 2. varianty lépe zvládnuté. U 2. varianty bych i ty horní skříňky zvolila jinak. Všechny jsou otvírací nahoru, kromě jedné, která je normálně otvírací. Kdyby se taky otvírala nahoru jako ostatní, bude to hezčí. A stejně tak bych všechy nechala s dolní prosklenou částí a zrušila ty poličky napravo (zbytečný lapač prachu). Na pravé straně bych ty horní skříňky udělala 3 tak, aby šírkou kopírovaly spodní šuplíky. Ledničku bych taky "zavřela" za dveře nebo koupila vestavnou. Takhle podle mě dost kazí dojem kuchyně. Ale někdo má rád volně stavěnou lednici. Mně to přijde zkažení vzhledu kuchyně, kdy jsou všechny spotřebiče vestavné a lednice se tam jen postaví ;-)
Odpovědět
Obě varianty jsou pěkné ale jak už tu někdo zmiňoval výše, zkusila bych přeci jen dostat lednici ke dveřím - kvůli OTEVÍRÁNÍ dveří u lednice. Proč?: Takhle to máme tedka doma a pokud potřebujeme vytáhnout šuplíky co jsou na ovoce a zeleninu (2 vedle sebe) tak nejprve musíme vytáhnout ten co je "dál od zdi" a pak teprve se dostaneme do toho druhého. Nějak se tohle nepohlídalo a dveře nejdou otevřít tak aby vnitřní úhel (dveře lednice - vnitřek lednice) byl 90° a proto i ten šuplík sice jde povysunout ale jen tak sotva na ruku - proto tam máme věci které zas tak často nebereme, a myslím si že je to škoda. V domku který jsme koupili byl ten samý problém - přitom kuchyň byla z Ikey, kde přímo v plánovači radí pokud se umístuje takto skříňka je tam doporučeno cca 5cm od zdí právě kvůli otevírání dveří ledničky - a těchto 5cm je zaděláno svislou lištou. - no snad víš co mám na mysli.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitkahrad Ta vizualizace je mi povědomá :-)
Odpovědět
Článek se načítá
mě se víc líbí ta druhá varianta.. nepřemýšleli jste nad rohovým dřezem? my to máme takto podobně v paneláku - s tím, že dřez je v rohu aby bylo víc pracovního místa a můžu říci, že je to super..
Odpovědět
Hlasuju pro variantu 2 bez otevřených polic nahoře na kraji. Přijde mi to nějak čistší a navíc sklidíš se stolu rovnou do myčky, kterou takto budeš mít blíž. Za sebe bych ještě volila míň výraznou digestoř (výsuvnou pod skříňkou navazující do řady ostatních horních skříněk), ale to je o vkusu každé soudružky. :-) Ještě mi tam chybí spížka nebo nějaká skříň na potraviny (nemusí být vysoká), ale možná ji máte bokem.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě 2,už jen logicky :přinesu nákup,vyndám na linku - umyji - nakrájím - šup do hrnce.Přijde mi to přirozené a take to tak mám.PS : moc hezká kuchyňka :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?