Špajz nebo potravinová skříň? A co sklípek?

Ahoj všichni, kdo máte aspoň jedno z toho, můžete mi popsat pro a proti? Původně jsem zamýšlela klasický špajz někde poblíž kuchyně, ale uvnitř se hodí každý m2, tak mě napadlo to řešit spíš prostornější potravinovou skříní a na věci jako brambory, cibule, zásoby pití apod. postavit venku nějaký sklípek nebo to nechávat v garáži. Ale zas jsem ani jedno nikdy neměla, takže moc nevím jaká z těch variant je lepší, jestli to vůbec stojí za to takhle řešit a případně čemu se vyvarovat.
Odpovědět
Já jsem pro špajz, rodiče ji mají, já v bytě teď ne, a už se nemůžu dočkat až bude postavený dům a můžu tam mít vše apod. Jinak nedovedu si představit, že třeba v zimě chodím někde do sklípku mimo dům apod. Hodně rychle by mě to přešlo, a stejně bych tam nic neměla.
Odpovědět
@adula000 a jak řešíte korekci teploty a větrání? Jak velkou špajzku je dobré udělat, aby to mělo smysl?
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s adulou. mít to mimo dům a pobíhat v zimě někam, to není nic pro mě. my teď stavíme a bydlíme u přítelových rodičů. mají špajz i sklep přímo pod domem, takže žádná garáž mimo dům. i tak mě otravuje, když mám pro pití, brambory, mléko a další věci lítat do sklepa. já jsem bytová, mám ráda věci tak nějak víc po ruce a u sebe. sklep mi v domě bude chybět, ale spíš pro chlapa, jako skladiště na nářadí a jiné špinavé věci. na kola, boby a prostě jiné věci, co není uvnitř domu kam dávat. máme spíž s okénkem na severní straně domu. podlaha je studená betonová, není tam žádné topení, zdi jsou od vytápěných místností izolovány, aby teplo nešlo dovnitř a chlad ven. samozřejmě taková spíž musí mít klasické dveře a ne posuvné do pouzdra nebo jinou líbivou a místo šetřící variantu, jinak opět postrádá smysl a je to jen příruční zásobárna na těstoviny a konzervy, ale neudrží jiné klima a zbytek je pak fakt potřeba mít třeba v tom sklepě
Odpovědět
Za mě také špajz. Je třeba to zahrnout už do projektu, aby se vybralo vhodné umístění - budeme mít na severní straně, bez topení, budou klasické dveře viz tak píše Andrea. Myslím, že by také šlo vyřešit tak, že potraviny suché a třeba mléko budete mít v potravinové skříny, potraviny, které jsou háklivé na teploty jako brambory, ovoce, cibule atd budete mít např. v technické místnosti - ta se vytápět asi také nebude. A ad vystavět sklípek či nějakou boudičku by bylo sakra finančně náročné, pokud tedy neuvažujete nějaký dřevodomeček co prodává Hornbach či Obi, ale tam zas nebude možné regulovat teplotu. Špajz si myslím nemusí být moc velká co do metrů, hlavně prakticy udělaná - police všude, vysoké tak, aby se Vám tam pohodlně vešla třeba pet láhev či láhev vína, na brambory nějakou bedýnku, na jablka také, cibude může viset.......
Odpovědět
Já jsem rozhodně zastánce špajzů. Měli jsme u mých rodičů, pak my s manželem v bytě a teď máme taky v domě. Pokud budeš dělat špajz, tak rozhodně doporučuju alespoň malý okýnko, ať můžeš větrat a nejlépe, aby byl celý špajz na severní nebo východní stranu domu. A pokud vstup, tak ještě doporučuju vstup zbudovat třeba z chodby vedle kuchyně, aby jako nebyl přímo propojen s kuchyní - my máme vstup z kuchyně, protože to nešlo udělat jinak, ale taky to jde. Rozhodně je to ale výborná věc, vleze se tam spousta věcí - koše na třídní plastů, papíru, zavařeniny, veškerý technický potřebnosti do kuchyně (mixéry, mikrovlnka), atd. My taky uvažujeme do budoucna o zbudování sklepa, ale to asi až někdy... Pokud se mám rozhodnout mezi sklepem mimo dům a špajzem, tak bych se rozhodla pro špajz...
Odpovědět
Přiznám se, že jste mě moc nepotěšily :-D @charado o technické místnosti jsem také přemýšlela, ale už je v ní sprchový kout pro psa a jsem velmi nakloněna tomu to spojit s prádelnou, takže to nebude tak úplně studená místnost. @blahova_andrea moc děkuju za podrobný popis! :) Nemáš představu o kolik se tak zhruba prodraží stavba když se něco takového bude dělat? A klasickými dveřmi myslíš běžné otevírací interiérové? Stačí to na to? @janaa1 proč je lepší aby byl vstup z chodby a ne např. z kuchyně?
Odpovědět
Profilova fotka
Po dlouhém zvažování jsme od spíže ustoupili. V kuchyni budeme mít klasickou velkou potravinovou skříň a těch pár věci které potřebují být víc v chladu budeme skladovat ve skladu, který bude přístupný z nevytápěného zádveří a bude mimo hlavní zateplenou obálku budovy. Sklep nemáme, ale pohrávám si s myšlenou, že bychom časem pořídili plastový sklep přístupný ze zahrady. Ten by sloužil především ke skladování naší zeleniny a vína které se nevleze do vinotéky.
Odpovědět
@jakuda můžu se zeptat co vás k tomu vedlo? Jaká negativa pro vás měla špajzka a jaká pozitiva naopak vám přináší toto řešení?
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Mám za to, že v dnešních zateplených domech je poměrně problematické udržet místnost chladnější, než zbytek domu. Pokud tam teda v zimě permanentně nevětráte oknem, čímž byste si zase vytvořili poměrně velký tepelný most. Co jsem se byl podívat v nových domech od známých, tak spíž měli max o stupeň o dva chladnější než zbytek domu. Tím ale pro mě spíž postrádá hlavní přidanou hodnotu, kterou oproti potravinové skříni má. Věci denní spotřeby můžeme skladovat v potravinové skříni, do které se toho vleze hodně a zabírá mnohem méně prostoru. Zásoby které nepotřebují nižší teplotu (například mouky) v komoře pod schody. A brambory a podobnou zeleninu kterou nechci mít nebo se nevleze do lednice právě v tom chladnějším skladu. Ten sice není hned u kuchyně, ale zas tak daleko to taky není a dá se tam dojít suchou nohou. Jinak celkově se mi myšlenka nevytápěného zádveří se skladem hodně líbila. Říkám tomu přechodová komora. Je tam chladněji než doma, takže než se člověk obuje a obleče, trochu tomu přivykne a přijít ven do zimy pak není takový šok. Něco jako když v paneláku výjdete na chladnější schodiště ale pořád ještě nejste venku. Ještě jste zmiňovala variantu s garáží, ale to mi nepříjde jako moc dobrý nápad. Teď v bytě jsme nechávali nějaké víno v garáži a přestali jsme s tím po té, co jsme zjistili že z korku cítíme výfukové plyny. Co by to asi udělalo se zeleninou?
Odpovědět
Já jsem pro špajz i sklep. Špajz na kompoty, ale i jako komora. Sklep na zeleninu, ovoce sud se zelím
Odpovědět
@ookami_hime No, myslím, že je to hlavně proto, aby teplo z kuchyně nešlo přímo do špajzu. Je lepší, když je to vedle, třeba z té chodby. V bytě jsme to tak měli a myslím, že to bylo lepší. To teplo, pára z vaření zůstává v kuchyni, do špajzu do už nedoputuje. Ale, pokud to nejde jinak, tak holt vstup z kuchyně. My to máme teď a taky to jde. Je tam chladněji jen o něco málo, ale oknem tam teď často větrám, takže to jde. Za ten prostor jsem fakt ráda! Stejně tak jako za technickou místnost... ;-)
Odpovědět
Spajz má byt chladnější nez ostatní místnosti domu takže v novostavbach těžko říct jak to funguje ale u nás bude stačit 2x potravinova skříň a zbytek jako cibule,brambor atd budou v garáži kde bude chladněji.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ookami_hime jako cena spíže? no u nás to bylo pár ytongů na příčky a nějaký ten polystyren na odizolování. že by to byl kdo ví jak drahý špás si nemyslím. myslím, že samotná užitnost je o dost vyšší a považuji to za dobrou investici ;-) ano, dveře jsem myslela klasické interiérové, ideálně s prahem nebo aspoň kartáčkem nebo lamelou zespodu ještě, aby to fakt těsnilo co nejlépe. jinak vstup já preferuji z kuchyně. mohu pobíhat v kuchyňském prostoru a vytahovat a ukládat vše, jak potřebuji a ne ještě něco obíhat, to už mohu mít rovnou v té technické nebo garáži. pro mě je výhodou i to, že je to opravdu po ruce tam, kde to potřebuji :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda co je prosím plastový sklep? máš nějaké fotky nebo odkaz?
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda nevytápěné zádveří mi připomíná staré domy, babičky apod. kde si člověk nechal bundu, boty a šel dále do vytápěné setnice :-N já osobně se teda raději obleču do teplé bundy a obuji do teplých bot než jdu ven. když dám nohy do pro mě pocitově zmrzlé boty, tak mi je hned zima a to jsem ještě nevyšla z domu :-D nesnášela jsem gumáky na verandě apod. lahůdky. přitom veranda jako taková se mi fakt líbí a mrzí mě, že ji nebudeme mít
Odpovědět
Profilova fotka
Tak úplně jako u babiček nebude, i když mě to nikdy nevadilo. Bude dost prosvetlené, takže nějaké pasivní zisky by být mohly a budeme ho temperovat pomocí vyhřívacího botníku a stěny za věšákem na bundy. Do toho skladu taky asi dáme nějakou rohož, ale tam opravdu předpokládám že ji moc často využívat nebudeme. Chci ji tam čistě pro jistotu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda u nás byla celoprosklenná, ale prostě tam byla zima. ale jestli bude botník a stěna na kabáty vyhřívaná, tak to jiná :-)
Odpovědět
Ještě mě napadlo jedno řešení s tím venkovním sklípkem. V podstatě u těch věcí, které by měly být v chladu, mi šlo primárně o bednu s bramborama, cibulí apod., věci, které se mi na balkoně vejdou do 3 - 4 přepravek. Nemohlo by fungovat postavení cihlové boudy (např. o velikosti boudy pro psa), uvnitř zateplená polystyrénem? Finančně by to nemuselo být vůbec náročné, prostorově také ne a nemusela bych ve špajzce řešit dostatečně nízkou teplotu.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme na běžné zásoby spíž...uprostřed domu a ač mi to projektant rozmlouval,jak to bude v tomto místě nefunkční,bez větrání,jak tam nebude nižší teplota,než vedle v hlavní obytné místnosti,tak jsem velmi ráda,že jsem si to prosadila,neb nic z toho se v reálu nepotvrdilo...ovoce,zelenina přes zimu,to vše máme v řádech kil na terase u domu,asi 3 kroky z kuchyně uloženo v boxech a polystyrenových krabicích...jaro-podzim větší zásoby nepotřebujeme,kupujeme průběžne a tím pádem ani neuskladňujeme...
Odpovědět
V prvním domě jsem špajz měla ale teď ho nechci, mě vyhovuje daleko více potravinová skříň- tam mám pořád uklizeno narozdíl od špajzu.. brambory a mlíka, mám v regálu v garáži, ale garáž je průchozí z baráku.
Odpovědět
Mame v kuchyni spiz a nemenili bychom. Je sice dispozicne uprostred domu, ale je odvetrana pres zakladovou desku i strop a super :-)
Odpovědět
urcite pro spajz, uz nechci mit doma veci v lince a hrabat se v 60cm hlubokych suplikach nebo policich, kam poradne nevidim, i kdyz systemy jsou dnes dobre planuji spajz hned u kuchyne (jen 1x1,5m), bude tak i susicka ovoce, robot.. takove veci jsou v kuchyni tezko skladovatelne a zabiraji lepe vyuzitelne misto jelikoz obchod je dal, tak aspon minimalni zasoby zakladnich potravin spajz bude bez vytapeni a pasivni dum, uvidime, jak to pujde se zeleninou, i kdyz ted ji mame v byte stejne v kuchyni, ale urcite tam budou zavareniny, okurky, susene ovoce, houby..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?