Sporák - sklokeramika vs. indukce vs. plyn

Prosím o zkušenost, který sporák je nejpraktičtější, nejmíň údržby a je prostě nej 😉 Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Jedním slovem INDUKCE http://www.modrastrecha.cz/blog/verun...
Odpovědět
Vařila jsem už na ledasčem od plynu přes elektrické plotýnky, sklokeramiku, klasická kamna na dřevo až po ohniště v lese. A souhlasím, rozhodně indukce.
Odpovědět
@alfonss indukce vede, co se tyce udrzby a rychlosti. Ale je zalozena na jinem principu ohrivani. Za sebe - bych ji nikdy nebrala, budeme mit sklokeramiku, protoze plyn nemame. Nej kuchyri vsak vari na plynu :).
Odpovědět
Prave, proc v restauracich pouzivaji plyn a v domacnostech sklokeramika nebo indukce? Neni plyn lepsi?
Odpovědět
Nej je indukce.
Odpovědět
Každý kuchař řekne, že na dobré vaření je potřeba "živý" oheň, aby se dal rychle ovládat.
Odpovědět
@alfonss ne v kazde domacnosti je plyn a i tam, kde je, casto se ho rodina rada zbavi - z bezpecnostnich duvodu. mne se nelibi aplikace principu indukce na jidlo, bavila jsem se o tom s kamaradem fyzikem a jeho zaverem zkratka bylo - indukci - ne.
Odpovědět
A za předpokladu, že máte v domě naveden plyn i elektřinu :-) Co zbývá? Plynu se z bezpečnostních důvodů zbaví a indukce - ne ???
Odpovědět
Indukce :-)
Odpovědět
@syeli ve stávajícím bytě máme plyn a do domu jsme ho dali znovu i na vaření. Mám se cítit ohrožen? :-o :-o :-o
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme plyn, dnes novostavba vše na elektřinu, dali jsme indukci širší 70 cm panel a luxusní vaření -)))
Odpovědět
rekapitulace :-) sklokeramika: 1 indukce: 5 plyn: 3 v čem je teda plyn lepší než indukce? za předpokladu, že vše je v domě
Odpovědět
Článek se načítá
@alfonss dle mých zkušeností (já léta vařím na plynu, známí mají indukce a jeden i sklokeramiku)... Výhoda indukce je podle mě zejména ve snadném čištění/údržbě, pak člověk se nespálí, asi bude o trochu rychlejší ohřev než s plynem. No a nevýhody mnohem poruchovější, než plyn a možná bude dražší. Dneska je indukce prostě in. Má jistě své výhody, ale bát se plynu? Proč? Já nemám s modrým plamenem vůbec žádný problém.
Odpovědět
@radim83 no tam je riziko uniku plynu (ale na to jsou detektory) a nesmis zapomenout vypnout horak. To je vse. U nas to byla jednoducha volba -- plyn proste nemame.
Odpovědět
@syeli a nepletete si to náhodou s něčím jiným? Nebo jak jste na tohle přišla? Dnešní varné desky, snad už všechny, i ty levné mají ochranu proti úniku plynu zajištěnou bezpečnostní pojistkou hořáků, takže i když vám zhasne plamen a nevypnete hořák, tak plyn neuniká. Pokud někdo plyn na pozemku nemá, tak chápu indukci, i když mám známé, kteří i tak raději volili sklokeramiku, ale pokud někdo má možnost plynu, tak bych tuto variantu nezatracoval jen proto, že je dneska indukce in.
Odpovědět
Profilova fotka
@alfonss Sklokeramika +cena -regulace -rychlost -udržma -vysoke teploty i u vypdute plotynky (zbytkové teplo) Plyn +cena +ryclost +regulace -tepelne ztraty -udrzba -pri nedokonalem spalovani je v mistnosti mastny prach Indukce -cena -funguje pouze nadobi s magnetickym dnem (ale to uz jsou dnes skoro vsechny) +regulace (podobne jako u plynu -vypnu nevarim, zapnu varim) +rychlost +udrzba +žadne tepelne ztraty Neni pravda že profi kuchaři maji jen plyn, spousta profi kuchyni maji jak indukci tak i plyn a znam spoustu špičkovych kucharu co maji doma indukci :-)
Odpovědět
@verunky třeba proto, že doma nemají přípojku plynu ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 třeba a nebo proto že ho nechteji :-)
Odpovědět
@verunky třeba. No ale pokud nám to sami nesdělí, tak se jedná pouze o spekulace z obou stran, takže ta informace, že mají doma indukce nemusí vůbec o ničem vypovídat. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 Jasny :-) ale ten muj prehled + - je pro predstavu ... kazdej at si vybere co uzna za vhodne :-) (ja to zkusenostech plyn ani klasickou sklokeramiku uz domu nechci ;-) )
Odpovědět
@llama @verunky @dawerius @lpilar tak jak jsem psal, podle mého názoru je indukce také mnohem poruchovější, než plynová varná deska. Jestli jde o vadu desky nevím, ale proč tomuto "chudákovi" neporadíte, když si zakoupil tak "božský" spotřebič? (jen malé rýpnutí :-D ;-)) http://www.modrastrecha.cz/forum/modr...
Odpovědět
@radim83 já se s žádnou poruchou u indukce nikdy nesetkala. Zato s plynem jsme se natrápili dost (špatně chytající a občas i zhasínající hořáky). Pravda, indukci máme teprve osm let, kdežto plyn jsme u našich měli několik desetiletí a šlo o starý sporák, ještě bez pojistek pro případ zhasnutí. Ale prostě z vlastní (omezené) zkušenosti nemůžu souhlasit s tím, že indukce je poruchovější, u nás to bylo přesně naopak.
Odpovědět
@llama neberte to ve zlém, jen trochu provokuji, uznávám, že indukce je dobrej vynález, ale o plynu si to myslím také, tak se ho trochu zastávám, když ho někdo neprávem zatracuje. Když jste mi teď popsala vaše zkušenosti, tak si myslím, že srovnávat spolehlivost pár let staré indukce a desítky let starého plynového sporáku je nesmysl. To je jako kdyby jste srovnávala škodu 120 a Octavii 2. Teď nemyslím to, že na Škodě 120 bylo možné si v garáži téměř vše opravit svépomocí, což spoustě lidem dnes u aut prostě chybí.
Odpovědět
@radim83 já to beru :-) Ale když pomineme poruchovost či neporuchovost, tak se mi na indukci prostě vaří o hodně líp. Plyn má tu nevýhodu, že plamen stoupá vzhůru, takže ohřívá i boky hrnce a tam se mi jídlo vždycky připalovalo. A při stažení plamene na minimum se zase připalovalo v části dna přímo nad hořákem. Indukce ohřívá dno (ne boky), a to celé a rovnoměrně.
Odpovědět
Přidám se - máte prosím někdo zkušenost s varnou deskou kombinace plyn a indukce? Nemáme dost silný jistič na samotnou indukci. A investice do vyššího jističe, plus stále se zvyšující ceny za elektřinu mě od indukce zrazují. Jste někdo spokojen s kombinací obojího nebo je to zbytečnost? Děkuji.
Odpovědět
@tlomb a prodava se vubec takova kombinace???? Driv se delaly sporaky kombi, 2 plotynky elektrina + 2 plyn Ale dnes uz urcite ne, plyn a indukce?
Odpovědět
Ano, není jich moc, ale jsou. Např. https://www.kasa.cz/kombinovana-varna... Ale dnes mi pán v kuchyňském studiu říkal, že kvůli tomu jak pracuje indukce a jak plyn je lepší nekombinovat..
Odpovědět
Já jsem šla do sklokeramiky a ani trošku nelituju. Můžu používat i starší hrnce bez indukčního dna, ohřev je opravdu dost rychlý (záleží na konkrétní desce). Nehledě na to že pořizovací cena indukce vs. úspora energie se v návratnosti rovná téměř nule. Plynovou desku jsem měla v nájmu v bytě (černé sklo + mřížky) jedním slovem KATASTROFA! Údržba strašná, vzhledem k členitému povrchu se to dost špatně leštilo a navíc mytí těch mřížek a drhnutí hrnců.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?