Vaření - plyn nebo indukce?

Zdravím chtěl bych se prosím poradit co je cenově úspornější na vaření mám možnost v domě vařit buď plynovou deskou napojenou na plynovou bombu (né na plynovod) a nebo indukční desku. Prosím o radu který typ vaření je cenově výhodnější? Děkuji
Odpovědět
1
2
Hezky dobry vecer, za me doporucuji indukci. Mame ji nyni v novostavbe a super. V minulem dome jsme meli plynovou bomu, ale bylo to tam zastarale a v zime, kdyz bylo -15= a vic a bylo tam min plynu, tak nam to zamrzalo a nesel plyn, dokud se neoteplilo. Podotykam, ze to tam bylo 20 let stare, ale problemy s doplnovanim, varim dojde plyn, dat nahradni bombu... za me nee, ani z hlediska bezpecnosti.
Odpovědět
@alexxa007 děkuji za příspěvěk se zkušenosti
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím. Jsem spíš příznivec plynu, ale za cenu, abych musela mít bombu, tak radši půjdu do indukce. :-)
Odpovědět
@davyjones nic ve zlym, zkus se podivat do vyhledavace. Tento dotaz je to aspon 1x tydne, urcite najdes spoustu uzitecnych rad.
Odpovědět
@davyjones Už jsem vařil na ohni, Kaborkách, PB, plynu, plotýnkách, sklokeramice, ale nejvíce jsem spokojen s indukcí. Je třeba věnovat hodně pozornosti výběru typu, provedení. A doporučuji šířku kolem 70 cm.
Odpovědět
@davyjones na plynov e bombe vařila babička a bylo to občas komplikované. Protože když v bombe plynu ubylo, tak klesl tlak a občas plyn sám zhasnul, když byl byl ztlumeny, nebo to prskalo... Já jsem také velkým zastáncem vaření na plynu. Ale v novostavbě máme indukci a je suprovni. Rychlejší, dobře reaguje na snizeni/zvýšení teploty a není z ní ten černý binec.
Odpovědět
Mohu se zeptat jak řešíte když vám uteče hrnec? Není to pak všude s idukční deskou? Jsem zvyklý vařit na plynu který je mírně zapuštěný.
Odpovědět
Za mě teda indukce, plyn nesnáším z mnoha důvodů...na indukci to je pohoda i čištění desky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@davyjones Váš dotaz mě donutil ten nejlevnější indukční vařič na trhu (500Kč) popsat. Proti rychlovarné konvici účinnost neuvěřitelných 80%, rychlost náběhu teploty dna smaltovaného hrnce 13 stupňů za vteřinu. Za 10 vteřin začínáte smažit. Jedinou výtku k danému výrobku je hlučnost větráku. Vaření brambor na 200W probíhá pulzně. Cca 2 vteřiny topí 1600W 10 vteřin čeká. Lze je přiklopit, nepřetečou. Funguje smaltované nádobí a logicky nádobí pro indukci. Nefunguje nerezové. Podrobné dnešní měření ohřevu půl litru vody rychlovarkou účinnost 60 - 63% , indukcí 49 - 53% http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/ind... Na litru vody budou výsledky určitě lepší. Ačkoli jsme dřív na plynu vařili, dnes je s indukcí výsledek totožný.
Odpovědět
@davyjones Mně ještě hrnec neutekl, ale třeba vývar z hrnce už ano. Myslím, že je lepší to utřít s povrchu desky než to vytírat z prostoru pod plynovými hořáky... :-D @josef_vavra I staré nerezové nádobí s "tlustým" dnem funguje.
Odpovědět
Profilova fotka
hlasuji za indukci, nejen mnohem jednodušší údržba, ale velká úspora, např. mamince budou letos za plyn vracet asi 17 tisíc, protože má v nové kuchyni první rok indukci a vaří skoro denně pro 4 lidi
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.cz/blog/verun...
Odpovědět
Článek se načítá
Existuje něco aby se na indukci dal použít i hrnec který nění na indukci dělany? Jedná se mi o zavařovací hrnec.
Odpovědět
@davyjones když to uteče, tak to jedním tahem setru. Navíc se to nepripaluje, protože deska mimo hrnec je studená. Vydovovat jídlo zpod plynový Horák, smrdí i, seskvarene je mnohem větší problém. A existuje taková koviva "placka" kterou muzes strčit pod hrnec a bude ti to na indukci fungovat.
Odpovědět
@bamak tak to je bezvadné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Za mě normálně taky lepší plyn, ale jak už tady někdo psal, za tu cenu neustále údržby, hlídání plynu... raději indukční desku. S tou bombou mi to příjde jako zbytečná zodpovědnost navíc. Pokud to vychází na 3 láhve za rok, tak jasně, takhle to vypadá že to nic není, ale po pár letech vám to začne lézt na nervy, budete mít jiné starosti a do toho řešit prázdnou bombu a budete si jen říkat "už zase?"....Ve vašem případě rozhodně indukční desku.
Odpovědět
Profilova fotka
já neznám přesnou ekonomiku, ale my máme indukci a nemůžu si to vynachválit! už jsem vařila na plynu, elektrice, klasické varné desce a ted indukci a indukci bych už neměnila, má plno výhod, co prostě od plynu nedostanu, takže bych dala ještě do rozhodování další věci, než jen cenu a nechala to hlavně na tom, kdo bude denně vařit
Odpovědět
@pe_ma2 zůstává indukce po vypnutí dlouho horká?
Odpovědět
Vysloveně horká ne, spíš teplá, do 5 - 10 min zcela zchladne. Většina desek má dnes indikátor zbytkového tepla, takže je vidět která část je ještě teplá, ale rozhodně to nefunguje jako sklokeramika, kde se dalo vypnout dřív a nechat dojít.
Odpovědět
Profilova fotka
@davyjones ne, je to jen na dotek teplejsi, ale horke to neni
Odpovědět
@pe_ma2 super děkuji a jakou značku doporučujete?
Odpovědět
Vareni s bombou jsem si uzila x let a nikdy vice. Takze bud indukci nebo el.sklokwramiku-dnes uz se delahi tyro desky s rychle se rozehrivajicimi plotynkami a rychlou dobou varu+nemusis resit nadobi,jestli bude ok ci ne.Panve na indukci jsou trebas velmi drahe
Odpovědět
@davyjones od teto redukce ale neocekavej zazraky,protoze pak indukce vubec nepracuje jak ma a je s tim jen dozera.Koupi tohoto zarizeni,ktere se dava pod hrnce,ktere nejdou vhodne na indukci,vyrazne nedopoeucuji-velmi pomale vareni.To uz je lepsi koupit rovnou el.zavarovak
Odpovědět
@mikiliki no tak s timhle diletantismem bych se vubec nechlubila :-x
Odpovědět
Profilova fotka
Mám zkušenosti jak s plynem, tak se sklokeramikou i indukci a na indukci nedám dopustit. Voda do minuty vře, brambory hotové za 8 minut, nastavíte minutku a samo se vypne. Funguje jen v casti, kde se hrnec dotýká plotny, po vypnutí je za pár minut povrch studený (ukazuje indikátor tepla). Mame Elektrolux 5 let bez ramecku, volila bych spíš s rámečkem, ale to je uz detail.
Odpovědět
@elisa194 taky bych chtěl bez rámečku viděl jsem už pár diskuzí že rámeček se špatně čistí v ostrých rozích
Odpovědět
Já doporucim indukci.Varim na ni cca 14 dní a jsem úplně nadšená.Udrzba je k nezaplacení.Predtim spoustu let plynová deska snědá se to srovnat.To čištění byla hrůza.Proc jsem si indukci nepořídila dřív.Mam Zn. Siemens za cca 15 tis..Uklizeno mám teď během chvilky a vše je rychlé uvařeno
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Ja mam zkusenost s elektrickou plotnou, plynem, sklokeramikou a indukci a jsem pro indukci. Hrnce mame nejlevnejsi z Ikea uz 4 roky, panve jsme ted dokupovali ruznych velikosti, ta levnejsi ikeacka moc nevydrzi... Za me je skvela v tom, ze na Booster mam v minute uvarenou vodu v konvici (Tescoma), nemusim mit na lince samostatnou varnou konvici. Kdyz neco utece, utre se to snadno. Pak taky deska po vypnuti nepali, coz s pomahajici dcerou ocenuju. Doporucuju mit ovladani kazde zony zvlast a regulovanim + a -, ne posuvnikem, ten se mi spatne ovladal. Mame konkretne Fagor IF-40, nejspis typ BS.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?