Varná deska - plyn nebo indukce?

Máte někdo spočítané co je na vaření úspornější? Je to plyn nebo indukce? Teď máme plyn,nevím jestli ho nechat i v nové kuchyni nebo tam dát indukci.Slyšela jsem že indukce má vekou spotřebu elektřiny.
Odpovědět
Záleží na tom jakou máte sazbu elektřiny. Pokud máte plyn, tak asi D02d. Pak je o něco málo levnější plyn, ale osobně doporučuji indukci. Komfort vaření se nedá vůbec srovnat. Indukce je mnohem lepší.
Odpovědět
teď mám indukci a co jsem koupila byt tak je tam plyn ,takže ho nechám a uvidím jestli je levnější nebo vyjde na stejno
Odpovědět
Profilova fotka
@lireli Indukce vychází levnějš a to z toho důvodu, že u plynu je hodně ztrat o kolo hrnce - když postavíš hrnec na indukci bude se ohřívat rovnou dno daného hrnce, ale u plynu postavis hrnec na rošt a 5cm okolo si můžeš opékat buřty :-) Navíc indukce ma spousta výhod, ktere na MS byly mnohokrát řečeny
Odpovědět
dawerius děkuji za odpověď.Sazbu elektřiny máme D26d,můžete mně napsat jak by to bylo při této sazbě?
Odpovědět
Mám plyn, mamka má indukci a je to nesrovnatelně lepší a rychlejší vaření. Na plynu vše strašně trvá a i ty "ztráty" okolo hrnce jak píše @verunky jsou obrovské. Já mám vodu uvařenou na plynu asi za 5 minut, mamka na indukci asi za 15 vteřin :-D A je to i lepší kvůli dětem, Indukce je jen chvilku teplá od hrnce, jak se hnec odstaví za minutku deska vychladne, plyn pálí ještě půl hodiny po dovaření :-(
Odpovědět
@lireli Pokud plánujete vařit něco na x hodin, doporučuju si najít takovou dobu, kdy máte nízký tarif a ušetříte zhruba 50% toho, co byste zaplatila jako domácnost bez kamen. Každopádně vzhledem k typu sazby budete mít spíše ten nízký tarif v jednom úseku (8 hodin), takže tam moc kreativní být nemůžete. Vařit guláš ve tři ráno asi není optimální. Když to vezmu přesněji, tak v nízkém tarifu zaplatíte za hodinu vaření necelé 4 koruny (beru-li v potaz, že ploténka má příkon 2kW). Ve vysokém tarifu pak okolo sedmi. Jestli je někdo znalý plynu, mohl by vám říci něco právě k němu, tam bohužel nemohu sloužit.
Odpovědět
Hlavně při vaření na el. nebudete mít mastnou kuchyň jako u plynu ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
za mě indukce, mám a nemohu si jí vynachválit vaření je rychlé :-) a plyn nemám ráda :-|
Odpovědět
Technologie Účinnost Čas potřeb.k ohřátí Energie potřebná k přivedení k ohřátí 1,9l vody 2l vody do varu (z 20 °C) Indukční vařič 83 až 90 % 4 m. 46 sekund 745 kJ Infra vařič 60 % 9 m. 0 sekund 1120 kJ Plyn 55 % 6 m. 2 sekund 1220 kJ Topná spirála či litinový vařič 45 % 8 m. 0 sekund 1490 kJ Doufám, že Vám to dámy pomůže při rozhodování....:)
Odpovědět
A když nejde proud, tak si v celém baráku jídlo neohřeješ. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tomaskrizcz na kamnech jo :-D a plyn tomu nepotřebuju... :-D
Odpovědět
Stále váhám, zda koupit indukci či sklokeramiku do nové kuchyně. SKlokeramiku mám dosud. Je indukce ta správná volba? Jak se vám na tom vaří? Lze vařit i na indukci pozvolna? Zkoušela jsem si osmahnout cibulku na indukční jednoplotýnce a musím říct,že byla během minuty černá.Fakt je ten, že ta plotýnka byla z těch zázračných důchodcovských zájezdů -jakože deka za 10tis a k tomu plotýnka zdarma. :-) Určitě to jde, jen je to o zvyku,že?Děkuji!!!
Odpovědět
Článek se načítá
Indukce😋
Odpovědět
Profilova fotka
budeme mít indukci a moc se na ni těším, fuj plyn, fuj fuj... nad sklokeramikou jsem ani neuvažovala, to mi připadá že už má své nejlepší časy za sebou...Na indukci si můžete zvolit intenzitu topení, myslím až 9 stupňů, takže by se určitě nic připalovat nemělo :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?