Varná deska v paneláku

Jak již bylo několikrát zmíněno, v mám v panelákovém bytě 1fázi. A přesto bych chtěla indukční, v tom nejkrajnějším případě elektrickou, varnou desku. Ale vůbec nedokázu vybrat, která je ta správná. Vím, že Amica dělá přímo "panelákovou", ale je ještě jiná varianta? Prý jsou desky, které jsou na 3 fáze, ale dají se zapojit jen na jednu. Trochu se bojím, aby mi to nevyhazovalo pojistky. Jakou to máte v paneláku vyřešeno vy? Budu ráda za jakýkoli kontrétní typ. Díky!
Odpovědět
Jističe v paneláku budou obvykle 16A, ojediněle možná i 10A. Pokud byla kuchyň vybavena elektrickou troubou, mohlo by tam být možná i 25A. Na jistič 16A lze pověsit maximálně 230x16 = 3680W příkonu. Kvalitní indukční desky mají příkon nad 7000W. Jedna varná zóna má obvykle kolem 2000W, u kvalitních desek však až 3500W. Z toho všeho plyne, že na jeden 16A jistič pověsíte nějakou dvouplotýnku. Některé chytřejší desky pak umí regulaci tak, aby v součtu nepřesáhly 16A, tedy že součet příkonu je pod 3600W. Deska pak nejede na plný výkon.
Odpovědět
Profilova fotka
Varné desky které jdou připojit na 230V ma třeba BSH 4plotýnka (Bosch PIA 645B18E - příkon 4,6kW a Siemens EH 654BA68E - příkon 3,68kW), Brandt TI 903B - příkon 3kW (firma Brandt vyvynula indukci jako takovou), trouj plotýnka Siemens EH631BM18E (většinou všechny 3trouj plotýnky jdou připojit na 230V)
Odpovědět
@davescz @verunky Diky moc. Tak premyslim, jestli nakonec nejit do te elektricke. Tam by to s temi pojistkami nemuselo byt tak zle.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme jednofázi (protože máme v domě zavedený plyn), při rekonstrukci jsme dávali jistič 1x 25A (předělání na třífázi by nás stálo jen na povoleních 10 tisíc :-/ ). Koupila jsem sice plynovou varnou desku, ale pořád zvažuji, že bych plyn zrušila úplně a přeci jen tam dala indukci. Stálo by to akorát udělání samostatné zásuvky pro varnou desku a cenu desky. Ale furt zvažuji, dost často využívám při vaření 3 plotýnky, tak aby to nebylo na úkor kvality vaření :(
Odpovědět
@sonasta Doporučuji tu indukci. Má to nesporné výhody. Už třeba jen v údržbě čisté desky - pokud něco vyteče, tak se to nepřipálí a dokonce to hned můžete otřít houbičkou. Nejhorší z pohledu spotřeby je vždy ten prvotní ohřev. Udržování teploty už tolik nežere. Tam už mohou jet klidně čtyři plotýnky naráz. Jen prostě kdyby se všechny naráz zaply, tak se o ten dostupný výkon podělí, tzn budou ohřívat pomaleji.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz souhlasim s udrzbou, ale řekni mi kdy jsi pustil všechny plotýnky na max naráz?... já nikdy - max dvě :-)
Odpovědět
Taky preferuji indukci, ale ten vyber je pro 1fazi zalostny:-(
Odpovědět
@verunky jj, souhlasím, jen je dobré to vědět, pro ten případ "kdyby se" ;-) Třeba Mora má řízení, že lze zapojit na jednu fázi. Ale nemám s ní zkušenosti. http://www.euronics.cz/indukcni-varna...
Odpovědět
@verunky V panelovém bytě jsme řešili taky tento problém a nakonec posílení z 1 fázového na 3 fázové jističe vyhrálo, protože bychom neutáhli společně s indukcí( ač by byla spec. na 1f) ostatní spotřebiče. Prostě by při vaření nemohla jet třeba pračka, myčka a vysavač. Není to nic vyjímečného, děláme to každá. A nedovedu si představit, že bych nemohla při vaření použít všechny plotýnky najednou. Posílení jističe stálo asi 6 tis. Prodiskutovali jsme to s odborníkami a jednoznačně nedoporučovali indukci na 1f. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sonasta Jde o to že do nedávna indukce do paneláku vůbec nešla dát, kvůli tomu že nejsou tři fáze. Někteří výrobci se rozhodli že vyrobí kompromis čili indukci do klasické zásuvky. Ale pozor, taková indukce je většinou na nic z jedno prostého důvodu, protože výkon se podělí mezi čtyři plotýnky. Takže dělat nedělní oběd může být o nervy. Silná indukce má plný výkon na všech čtyřech plotýnkách, kdežto tzv. "paneláková" je prostě slabá. Při vaření na třech nebo čtyřech potýnách pak vypadá takto.: sepne se polívka chvíli vaří a vypne, sepnou se brambory chvíli vaří a vypne a tak dál. Doporučoval bych plyn na skle anebo kombinaci dvě plotýnky indukce+ dvě plotýnky plyn. Využijete výhod obojího.
Odpovědět
@petrmolekockodesign Jde o to, ze plyn nemuzu/nechci mit. Takze jde spis o to vybrat co nejvhodnejsi elektriku/indukci. Elektrinu mi ted v byte delaji novou, ale 3fazovy jistic by asi vysel prilis draze.
Odpovědět
Profilova fotka
Při rekonstrukci panelákového bytu jsme také dělali elektriku, výměna jističe z 1x20A na 3x20A stála 6000Kč, je to poměrně dost, ale už 2 roky máme indukci a žádnou jinou desku v kuchyni už nechceme.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?